E toamnă în podgoriile României

Reflecții la final de campanie viticolă 2017

De ceva timp, s-a lăsat liniștea peste podgoriile României. Din freamătul culegătorilor, între vii, a rămas acum numai foșnetul frunzelor arămii, ce se desprind, rând pe rând, în drumul lor spre nicăieri.

E liniște în plantații. Vor urma lucrările de întreținere a viei, după recoltare . Agitația s-a mutat însă în crame. Cisternele se zbat sub presiunea gradelor de alcool ce se desăvârșesc în urma fermentării controlate, purtând în pântecele lor mii de litri din mustul strugurilor ce, până mai ieri, atârnau în speranța unui final cât mai aromat.

Viticultorii sunt mulțumiți. Acum pot vorbi cu dezinvoltură despre experiența lui 2017. A fost un an plin de încercări, iar cea mai mare nu a ținut de natură ci de resursa umană. Peste tot, fermierii au avut probleme mari cu lipsa forței de muncă, iar perspectivele de viitor nu arată îmbunătățiri. Soluții caută însă toată lumea. Unii se vor îndrepta spre un grad tot mai mare de mecanizare și automatizare, alții poartă deja discuții să aducă lucrători din alte țări, dacă localnicii nu mai sunt dispuși să muncească. O mică speranță le-au dat și autoritățile, care au modificat regulile și au permis zilierilor să presteze activități până la 180 de zile pentru același beneficiar.

De la un an la altul, pare că nici natura nu mai ține atât de mult cu cei care stau la baza creării vinului. Vremea tot mai capricioasă, agenții patogeni tot mai agresivi pun presiune pe viticultorii din toate zonele. Numărul tratamentelor la vița de vie a fost diferit de la o zonă la zonă, dar calitatea produselor pentru protecția plantelor și-a lăsat amprenta în mod unitar. Rezultatul a fost cel dorit de toată lumea: struguri sănătoși, sporuri de producție, vinuri ce așteaptă acum aprecierea consumatorilor.

De la Jidvei la Ciumbrud, de pe colinele Iașilor în Dealu Mare, de la Cotnari la Drăgășani și până la însoritele vii ale Dobrogei, noi, cei din echipa BASF pentru culturi horticole, am fost acolo, alături de viticultori. Am avut onoarea de a face parte din armonia lucrului bine făcut, simțind că aceste miresme de struguri, nuci și toamnă bogată se datorează și lui Vivando® , Forum® Gold , Cabrio® Top , sau Cantus® .

Am organizat loturi demonstrative și evenimente pentru a le arăta fermierilor ce poate face tehnologia BASF pentru protecția viței de vie. Am sprijinit micii viticultori în cea de-a doua ediție a concursului național ”Povești cu vinuri românești” , iar acum așteptăm cu nerăbdare ediția a treia, care va debuta la începutul anului 2018. Vom avea, încă o dată, ocazia de a vedea rezultatul contribuției noastre – o mică parte, alături de efortul imens al celor ce își pun toată pasiunea în arta de a crea vinul.

Vă mulțumim tuturor celor ce tindeți neîncetat spre culmile performanței alături de BASF!

Activează de 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociației Degustătorilor de Vin din Romania (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizației Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploieșți, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alăturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.

Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF

Mergi sus