Fuzarioza la grâu: cauze, simptome, prevenire și combatere

Fuzarioza la grâu este o boală care afectează în mod semnificativ producția, fiind necesare mai multe măsuri de prevenire și combatere

Fuzarioza afectează tulpinile și spicele și produce pagube însemnate, deoarece permite acumularea de micotoxine în bobul de grâu. Află în cele ce urmează care sunt cauzele fuzariozei la grâu, care sunt simptomele atacului și ce măsuri poți lua pentru a preveni această boală în mod eficient.

  • Aspecte biologice ale bolii
  • Cauzele apariției fuzariozei la grâu
  • Factori care favorizează apariția bolii
  • Care sunt simptomele fuzariozei la grâu
  • Combaterea și prevenirea fuzariozei la grâu

Aspecte biologice ale bolii

Fuzarioza este o boală provocată de ciuperca Fusarium graminearum, iar infecția spicelor poate avea loc pe toată perioada de vegetație a culturii, de la răsărire și până la înspicare. Conform lucrării Fitotehnie, scrise de conf. univ. dr. Viorel Ion, fuzarioza se transmite prin sol şi prin sămânţă şi produce fuzarioza rădăcinilor, a coletului, frunzelor şi a spicului.

Agentul patogen iernează în sol, printre resturi vegetale, sub formă de macroconidii. Acesta va începe să se dezvolte primăvara, odată ce apar condițiile favorabile de umiditate și temperatură ridicate.

Cel mai periculos și puternic atac are loc în perioada antezei. Hifele ciupercii pătrund în interiorul spicelor odată ce anterele cu polen sunt scoase în afara spicelor, după ce a avut loc procesul de polenizare în interior. De altfel, ciuperca profită de substanțele nutritive ale polenului pentru a stimula alungirea hifelor și răspândirea infecției. Umiditatea crescută și stropii de apă favorizează, apoi, creșterile filamentoase ale ciupercii.

Este important de menționat faptul că atacul este mai puternic și pierderile vor fi mai însemnate cu cât boala se instalează mai devreme. Factorii favorizanți apar în perioada de umplere a bobului de grâu.

Fuzarioza la grâu este una dintre cele mai periculoase boli ale culturilor de cereale, deoarece provoacă atât pierderi de ordin calitativ, cât și cantitativ. Pierderile cantitative apar din cauza reducerii numărului de boabe, dar și din cauza șiștăvirii boabelor, iar cele calitative din cauza faptului că este redus nivelul de proteine din boabe și apare o micotoxina, denumită deoxinivalenol. Poate exista riscul ca, deși fuzarioza s-a dezvoltat superficial, nivelul de micotoxine să fie crescut și să reducă semnificativ calitatea culturii grâului. De asemenea, micotoxina este periculoasă și pentru oameni și animale.

Fuzarioza poate afecta atât cultura grâului, cât și pe cea a ovăzului și secarei.

Cauzele apariției fuzariozei la grâu

Fuzarioza la grâu apare din următoarele cauze:

  • Umiditate ridicată - de peste 80%, în special în perioada de apariție a spicelor și faza de lapte a bobului, când anterele părăsesc spicul de grâu;
  • Temperatura - atacul fuzariozei este puternic atunci când temperatura este cuprinsă între 21-28 de grade Celsius. Dacă temperatura este mai mică de 20 de grade Celsius, boala va progresa mai lent. Fuzarioza nu acționează la temperaturi mai mici de 10 grade sau mai mari de 29 de grade Celsius.

Atacuri semnificative ale fuzariozei la grâu apar în anii în care temperatura și umiditatea sunt crescute. Condițiile propice pentru ca infecția să se instaleze sunt cel puțin 48 de ore de umiditate ridicată și temperaturi cuprinse între 21 și 28 de grade Celsius. În anii ploioși, pierderile pot ajunge până la 50% din recolta de grâu.

Factori care favorizează apariția bolii

Este important de avut în vedere faptul că soiul reprezintă un factor care favorizează apariția bolii. De regulă, soiurile tardive au rezistență scăzută la fuzarioză și sunt predispuse la atacuri puternice.

De asemenea, este recomandată aplicarea tratamentelor la semințe pentru a preveni apariția fuzariozei.

Care sunt simptomele fuzariozei la grâu

Fuzarioza este o boală care afectează cu precădere spicul plantelor. Boabele sunt afectate prin activarea micotoxinei (deoxinivalenol), iar planta nu va mai putea fi folosită pentru consum de către oameni și nici ca aliment furajer pentru animale.

Infecția se manifestă de la mijlocul spicului către partea superioară, iar boala se poate extinde rapid dacă există condiții favorabile pentru atac. Primele semne ale atacului pot fi observate încă de la formarea bobului, când spiculețele sunt seci, fără boabe, iar spicele de grâu se îngălbenesc prematur. Dacă infecția apare în timpul înfloririi, planta nu va mai acumula substanțe nutritive, fapt care duce la moartea spiculețelor și șiștăvirea boabelor.

În cazul în care infecția a avut loc după ce boabele s-au format și au acumulat nutrienți, pe spice va apărea un puf de culoare alb-roșiatică, în special la baza paleelor. Boabele vor fi mici și zbârcite, vor avea un aspect albicios și mat, iar germinația lor va fi afectată.

Atacul asupra tulpinii și tecii frunzelor se manifestă prin apariția unor leziuni brune și în locul unde au apărut rădăcinile embrionare. Infecția se extinde, apoi, și va cauza apariția unor striuri alungite pe suprafața tecii, de culoare brun-închisă. Pe plantele mature va apărea putregai la baza tulpinii.

Combaterea și prevenirea fuzariozei la grâu

Pentru a putea controla cu succes fuzarioza la grâu, sunt necesare o serie de măsuri preventive și de combatere a bolii.

Conform lucrării Fitotehnie, scrise de conf. univ. dr. Viorel Ion, cele mai eficiente măsuri preventive pentru această boală sunt cultivarea de soiuri tolerante la boală, folosirea de sămânță sănătoasă, tratarea seminţei înainte de semănat, fertilizarea echilibrată, respectarea rotaţiei culturilor.

Este importantă folosirea unor semințe de calitate și aplicarea preventivă a unui tratament pentru semințele de grâu, astfel încât planta să fie protejată de agentul patogen. Tratamentul semințelor se poate face prin utilizarea unor utilaje speciale, care au grad ridicat de acoperire și uniformizare, sunt rapide și mențin substanța chimică omogenizată.

În caz de monocultură, solul este mai expus atacului bolilor, deoarece acumulează rezerve mari de organisme și agenți patogeni dăunători. De aceea, este necesară aplicarea unui tratament eficient pentru a preveni apariția bolilor. Totodată, este indicat ca pe terenurile cu atac puternic de fuzarioză să nu se cultive cereale păioase sau porumb pentru cel puțin doi sau trei ani.

În timpul perioadei de vegetație, mai ales după înspicare, fuzarioza poate pune probleme culturii grâului. De aceea, este importantă aplicarea unui fungicid eficient pentru a combate această boală. Soluția BASF pentru protecția culturii grâului împotriva fuzariozei este aplicarea fungicidului Caramba® 60 SL .

Acesta are acţiune protectivă, curativă şi eradicativă. Produsul conține substanța activă metconazol în concentrație mare (60 grame/litru) și garantează eficacitate sporită împotriva bolilor din culturile de cereale păioase, fiind specialist în combaterea fuzariozei la spic. Caramba 60 SL trebuie aplicat în doză de 1 l/ha și se poate folosi începând cu apariția frunzei stindard și până la sfârșitul înfloritului.

Totodată, aplicarea fungicidelor Revycare® și Priaxor® EC au efect preventiv, curativ și eradicant asupra fuzariozei la grâu.

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus