Gabriel Bercea: ”Concursul de vinuri BASF este binevenit în lumea aceasta a vinului”

INTERVIU: Cum s-a trăit și văzut cea de-a doua etapă din postura unuia dintre câștigători

Concursul BASF ” Povești cu vinuri românești ” este adresat micilor viticultori, care, de cele mai multe ori, nu dispun de bugetele necesare pentru a-și face vinurile cunoscute. Și tocmai în acest mici crame se întâmplă să găsim adevărate comori, vinuri care merită aplaudate la scenă deschisă, pentru calitatea lor, dar mai ales pentru efortul depus de viticultorii pasionați de arta vinului în a obține o licoare excelentă.

Este și cazul Cramei Gabai, o mică afacere de familie, înființată în urmă cu 5 ani, în Podgoria Murfatlar. Cu o suprafață de doar 3 hectare și o capacitate de producție de 20.000 de litri anual, cei de la Crama Gabai au reușit sî impresioneze juriul celei de-a doua etape a concursului BASF ”Povești cu vinuri românești 2019”. Membrii comisiei de jurizare, formată din degustători autorizați, ADAR, au acordat note excelente vinurilor produse de Crama Gabai, fapt ce le-a adus două nominalizări pentru marea finală, la categoria vinurilor albe. Am stat de vorbă cu domnul Gabriel Bercea, vinificatorul și unul dintre proprietarii Cramei Gabai, despre cum s-a văzut și simțit cea de-a doua etapă a concursului nostru de vinuri.

Domnule Bercea, felicitări! Ce impresie v-a lăsat concursul de vinuri BASF?

Sunt la a doua participare în concursul BASF ”Povești cu vinuri românești”. Am fost și anul trecut, dar nu am câștigat atunci. Este un lucru foarte bun. Un astfel de concurs este binevenit în lumea aceasta a vinului. Avem nevoie de asemenea concursuri pentru a vedeam cum ne poziționăm, dacă vinurile noastre sunt bine văzute sau nu. Tocmai de aceea, căutăm întotdeauna părerile specialiștilor, ei ne pot da un verdict avizat.

Ce v-au spus degustătorii ADAR? Ați reușit să aflați mai multe detalii după ceremonia de premiere?

Din păcate, nu am mai reușit să discut cu membrii juriului după eveniment. Însă, atâta timp cât două dintre vinuri au fost câștigătoare, înseamnă că munca noastră a fost apreciată, feedback-ul fiind unul pozitiv. Însă ne interesează și părerea membrilor juriului cu privire la celelalte probe, care nu s-au calificat în finală, pentru a vedea ce punctaje au primit și unde anume s-au situat, să știm unde anume putem face îmbunătățiri.

Câte probe ați înscris în concursul ”Povești cu vinuri românești”

Anul acesta am participat cu 5 probe. Au fost 3 vinuri albe și două rosé. La categoria vinurilor albe, două dintre ele s-au calificat în marea finală. E vorba despre un Sauvignon Blanc și un Riesling Italian, ambele din 2018.

Ați dominat categoria vinurilor albe, cu două probe finaliste. 2018 a fost un an bun pentru dumneavoastră?

Da, 2018 a fost un an bun, care vine după o retehnologizare a cramei. Până anul trecut, noi am vinificat prin metoda tradițională, deoarece nu aveam fermentatoare cu temperatură controlată și utilaje moderne, dar anul trecut am făcut o investiție și am dotat crama cu tot ce trebuie pentru vinificație modernă. Iar rezultatele, zic eu, s-au văzut.

Ce alți factori, pe lângă retehnologizarea cramei, credeți că au contribuit la obținerea acestor premii?

Bineînțeles că au fost. Protecția viei, în primul rând, deoarece totul vine din struguri. Folosim și produse BASF la tratamentele din vie și bineînțeles că, având o suprafață mică, de 3 hectare, putem controla totul foarte atent. Atât în ceea ce privește îngrijirea viei, aplicarea tratamentelor, cât și ceea ce urmează după cules. Până și recoltarea strugurilor s-a făcut manual, cu mare atenție, în lădițe, apoi strugurii s-au procesat imediat. Per total, pot spune că a fost un an bun.

Cu ce speranțe v-ați înscris anul acesta în concurs?

Știți cum se spune, speranța moare ultima! Vă dați seama că am vrut să câștigăm, normal. Tocmai de aceea, ne-am dat tot interesul. La fel, avem speranța să câștigăm și în marea finală, nu? Premiile sunt atractive, utilajul pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie ne-ar ajuta mult.

Ați avut emoții când v-ați auzit numele strigat?

Vă dați seama, bineînțeles că am avut emoții. Mai câștigasem în trecut, la un alt concurs, dar întotdeauna te surprinde un astfel de premiu. Mereu sunt emoții. Iar când am aflat că și al doilea vin a fost ales, emoțiile au crescut. Nu mă gândisem că vom avea două probe nominalizate, a fost o surpriză. Visam la mai multe premii, iată că așa a și fost.

La data publicării interviului, mai sunt 2 etape regionale ale concursului BASF ”Povești cu vinuri românești”. Vă puteți înscrie gratuit vinurile pe pagina dedicată.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Mergi sus