Legumicultorii vor beneficia de un nou ajutor de minimis

Noul program de sprijin va înlocui programul ”Tomata”

Veste bună pentru legumicultori. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat un nou program de sprijin prin care se va acorda un ajutor de minimis de 2.000 de euro / 1.000 mp. Programul se adresează culturilor de tomate, vinete, castraveți, ardei și varză, înființate în sere și solarii.

Noul ajutor de minimis va înlocui programul ”Tomata” și are alocat un plafon total de 150 de milioane de lei. Dacă plafonul va fi depășit, ministrul anunță că suma de 2.000 de euro se va reduce în mod proporțional la toți beneficiarii eligibili.

Fostul program "Tomata", care s-a derulat pe o perioadă de patru ani, nu va mai continua așa și am spus și care sunt motivele: sumele foarte mari alocate și efectul așteptat care nu a mai venit, modul că a fost fraudat destul de grosolan, ca să mă exprim așa, dar și faptul că foarte mulți legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spații protejate, nu doar la o legumă, astfel încât legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piață.

De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate. Acum proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, și se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveți, tomate varza alba și roșie și vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătrați pe beneficiar pe an”, a declarat ministrul, conform Agerpres .

Noua schemă de sprijin se va derula prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Controalele vor fi efectuate de comisii mixte ale APIA și Direcțiilor Agricole Județene, a mai precizat ministrul. Fostul program ”Tomata”, care s-a derulat timp de patru ani, a fost adeseori criticat pentru rezultatele nesatisfăcătoare.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus