Mana la roșii: cauze, simptome, măsuri de prevenire și combatere, tratamente smart

Boală extrem de agresivă pentru cultura tomatelor, mana la roșii poate provoca daune semnificative într-un timp scurt.

Poate să apară în cultura de tomate și afectează toate organele plantei, exceptând rădăcinile. În solarii, atacul poate evolua rapid.

Află care sunt cauzele care duc la apariția manei la tomate, cum recunoști semnele atacului și ce poți face pentru a combate și a preveni mana la roșii.

Mana la roșii: cauze și factori favorizanți

Deși este o boală destul de cunoscută și bine studiată, mana la tomate încă prezintă o provocare pentru majoritatea cultivatorilor. Apare frecvent și cu o intensitate mai mare în sezoanele ploioase și poate compromite întreaga producție. În lipsa unor măsuri integrate, dezvoltarea agentului patogen provoacă defolierea plantelor și cauzează putrezirea fructelor și moartea ramurilor.

Ce este mana?

Mana tomatelor este provocată de ciuperca Phytophthora infestans, care sporulează pe partea inferioară a frunzelor, însă se poate dezvolta și pe alte organe ale plantei. Pe partea inferioară a frunzelor apar conidioforii și conidiile ciupercii.

Conidioforii sunt hialini și ramificați monopodial. Conform „Ghidului pentru determinarea rezistenței la boli și dăunători” (Institutul de Stat pentru testarea și înregistrarea soiurilor), conidioforii sunt asociați în mănunchiuri, sunt subțiri, incolori și cilindrici. Ramificațiile monopodiale apar în partea superioară și au câte una sau patru ramuri. Pe fiecare ramificație în parte se formează câte o conidie, cu formă ovoidă sau limoniformă, unicelulară și incoloră, cu o dimensiune de 22-32 x 16-24 μm.

Factori favorizanți

Mana la roșii este favorizată de următorii factori:

  • Temperatură cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius;
  • Umiditate ridicată a aerului, de peste 80%.

Este important de menționat faptul că boala se răspândește rapid în timpul vegetației, când conidiile sunt purtate de vânt și de picăturile de apă către alte plante, pe care le vor infecta. Totodată, condițiile de mediu din solariile neîncălzite reprezintă un factor favorizant pentru apariția și dezvoltarea agentului patogen. Diferențele mari de temperatură între noapte și zi duc la apariția condensului în solarii și, drept rezultat, poate să apară mana.

În câmp, cultura de cartof reprezintă o sursă pentru răspândirea manei, în timp ce boala se poate transmite de la un an la altul, prin tuberculii de cartof infectați sau prin fructele de tomate care au rămas în sol. Prezența picăturilor de apă pe frunze este un alt factor care favorizează apariția manei la tomate.

Aerul uscat și temperaturile de peste 30 de grade Celsius inhibă sporularea și pot stopa dezvoltarea agentului patogen.

Tomate mănate în solar

În sere și solarii, apariția bolii este favorizată de aerisirea necorespunzătoare, udarea excesivă, folosirea îngrășămintelor în cantități mari și nebulozitatea persistentă. Întrunirea condițiilor de umezeală, ventilația slabă și luminozitatea scăzută reprezintă alți factori favorizanți pentru tomatele mănate din solar.

Mana la tomate: simptome

Mana la tomate afectează toate organele plantelor, în afară de rădăcini. Mana tomatelor se manifestă pe frunze, tulpini și fructe. Iată care sunt simptomele atacului:

  • Frunze - primele simptome apar pe frunzele bazale, pe marginea sau pe vârful acestora. Astfel, se pot observa pete circulare sau cu aspect neregulat, având o dimensiune de 3-15 mm în diametru. Inițial, petele au o culoare verde-gălbuie, cu aspect umed. Treptat, acestea devin cenușii-brune și sunt înconjurate de o zonă îngustă, decolorată. Dacă umiditatea este ridicată, pe partea inferioară a frunzelor va apărea un puf fin și albicios, în dreptul petelor, ce reprezintă conidioforii și conidiile ciupercii. În numai câteva zile, țesutul din zona petelor se necrozează, iar fructele se usucă.
  • Tulpini - pe suprafața tulpinilor apar pete mici, cu formă ovală și culoare cenușiu-brună, care se extind treptat și înconjoară tulpina pe porțiuni mari, care pot depăși 10 cm, ajungând până la 20 de cm. Tulpinile putrezesc și se frâng ori se îndoaie, dacă sunt palisate. În aceste situații, producția de tomate este compromisă.
  • Fructe - atacul pe fructe este frecvent și grav, mai ales că poate afecta roșiile în toate fazele de dezvoltare. Primele semne ale atacului pot fi observate la locul de inserție al pedunculului fructelor, prin apariția unor pete neregulate, ușor adâncite, cu o culoare verde-măslinie. Apoi, acestea capătă o culoare brun-olivacee și se extind pe porțiuni mari din fruct. Pe suprafața petelor apare un puf fin și albicios, iar fructele infectate se desprind și cad prematur, din cauza putrezirii pedunculului.

Măsuri de prevenire a bolii

Pentru adoptarea unor măsuri eficiente de prevenire, este esențial să se identifice etapa prin care trece infecția:

  • Germinarea condiilor;
  • Atacarea țesuturilor gazdă;
  • Evoluția ciupercii în planta gazdă.

Factorii favorizanți ce reduc perioada de incubație și grăbesc apariția și instalarea bolii sunt umiditatea ridicată, temperaturile blânde și umezeala prelungită a frunzelor, în urma precipitațiilor frecvente sau a irigării cu aspersoare. Pe lângă aplicarea tratamentelor cu fungicide, printre cele mai importante măsuri de prevenire și îngrijire a culturilor de tomate sunt:

  • Rotația culturii și evitarea plantării cartofului în apropierea tomatelor. De regulă, mana apare mai întâi la cartofi, de unde va trece la tomate, în aproximativ 10 zile.
  • Irigarea prin rigole sau picurare, astfel încât să nu se formeze apă pe frunze. Plantele infectate de mană trebuie strânse și arse, iar frunzele bazale infectate trebuie rupte, pentru a preveni extinderea infecției către celelalte organe aeriene ale plantei.
  • Gestionarea și îngrijirea corespunzătoare a solului, ținând cont în special de aerisirea și evitarea stresului hidric;
  • Realizarea lucrărilor de copilit, desfrunzit sau cârnit, fără a răni plantele;
  • Folosirea unor soiuri mai puțin sensibile sau a unor hibrizi rezistenți la mana tomatelor;
  • Utilizarea unor cantităţi optime de fertilizatori, conform cu specificaţiile producătorilor;
  • Înființarea culturilor de tomate în zone cu umiditate scăzută;
  • Plantarea răsadurilor la o distanță mai mare între plante;
  • La cultivare, este absolut necesar să se folosească semințe sănătoase și să se efectueze dezinfectarea acestora cu fungicide specifice pentru sămânță. În cazul culturii de tomate în sere sau solarii, trebuie întotdeauna asigurate o aerisire corespunzătoare și o temperatură constantă.

Mana tomatelor: combatere și protecție eficientă a culturii

Roșiile reprezintă una dintre cele mai întâlnite culturi la noi în țară, fiind cultivate peste 70 de soiuri, hibrizi și populații locale de tomate. Totuși, pentru a avea o recoltă calitativă și cantitativă, este absolut necesar ca tomatele să fie protejate împotriva bolilor, mana fiind una dintre cele mai periculoase dintre acestea.

Efectuarea corectă a lucrărilor de îngrijire și aplicarea unor tratamente la roșii vor limita șansele de apariție și proliferare a bolii, crescând calitatea și productivitatea recoltelor.

Pentru a combate mana la roșii și pentru a preveni extinderea acesteia și la alte organe ale plantei, este recomandată aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Recomandăm ca produs de contact, ideal pentru primele tratamente, Polyram® DF, un fungicid tomate care conține metiram, prevenind instalarea manei. Totodată, el este omologat pentru mai mulți agenți patogeni, precum pătarea albă (Septoria lycopersici), pătarea cafenie (Cladosporium fulvum), alternarioza (Alternaria solani). Acţiunea sa iniţială este foarte rapidă, fiind potrivit și ca tratament pentru roșii grădină.

Un alt tratament eficient pentru a combate mana la tomate este aplicarea fungicidului Cabrio® Top, pe bază de două substanțe active: metiram și piraclostrobin. Acest produs combină spectrul extrem de larg şi durata lungă de combatere a bolilor precum mana, făinarea, alternarioza, pătarea albă, dar și pătarea cafenie.

Fungicidul Cabrio® Top este rezistent la spălare, asigurând, astfel, o protecție uniformă și de lungă durată. Pentru a combate mana la tomate, este recomandată aplicarea unei doze de 1.5 - 2 kg/ha.

Schema de protecție împotriva manei la tomate

Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor este una dintre cele mai complexe și pretențioase lucrări agricole, din cauza incidenței mari a agenților patogeni.

Dezvoltarea buruienilor este stopată direct, ca urmare a absorbţiei prin vârfurile de creştere coleoptil/hipocotil. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu din competiţie.

Buruienile monocotiledonate pot afecta buna dezvoltare a răsadurilor, afectând sistemul radicular al plantelor. Nu știi cu ce se stropesc roșiile după ploaie? Stratos® Ultra este un erbicid eficient chiar și când există un grad mare de infestare. Dacă vrei să știi și când se stropesc roșiile, dimineața sau seara, află că, pentru buruienile graminee perene (din rizomi), erbicidarea este bine să se facă după o ploaie sau după irigare, în orele târzii ale după-amiezii.

Deși legumicultorii din ziua de astăzi se confruntă cu tot mai multe specii de boli și dăunători care au devenit rezistente la fungicide, există soluții inovatoare pentru aproape orice tip de cultură de legume. Atât fungicidele polivalente, ca Dagonis®, cât și fungicidele sistemice sunt cei mai puternici aliați ai fermierilor, pentru o producție calitativă. Este un produs util pentru managementul rezistenței. Este ușor de folosit și se poate aplica la peste 20 de culturi de legume: tomate, castraveți, mazăre, morcov, salată, praz, ceapă, broccoli, conopidă, varză, vinete, ardei, pătrunjel de rădăcină, sfeclă roșie etc.

Pe lângă mana la roșii, alternarioza și putregaiul cenușiu sunt alte boli devastatoare pentru cultura de tomate. Fungicidul Signum® este cea mai inovatoare soluție de la BASF pentru combaterea putregaiului cenușiu la legume. Produs inovator din gama AgCelence®, combină două substanțe noi cu acțiune rapidă și poate fi utilizat pentru combaterea putregaiului cenușiu la tomate.

Pentru a combate cele mai păgubitoare boli la tomate și a obține rezultatele dorite, poți folosi Scala®, cel mai nou fungicid care asigură o eficacitate foarte ridicată, dată de modul complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori. Asigură flexibilitate în tehnologia de protecție și combate eficient putregaiul cenușiu.

Fungicid pentru roșii și bactericid care nu creează rezistență față de formele ce pot apărea în urma folosirii fungicidelor sistemice, Novicure® este una dintre cele mai eficiente soluții pentru mana la roșii. Are o bună aderență pe plante și asigură o acoperire excelentă, dar și rezistență la spălare.

Alverde® este un insecticid cu înaltă eficacitate în combaterea dăunătorilor. Noua substanță activă inhibă impulsurile nervoase și determină, la început, o paralizie „relaxantă” a insectelor, după care urmează moartea acestora, din cauza imposibilității de a se hrăni sau mișca. Produsul poate fi folosit și pentru a combate Tuta absoluta (molia minieră a tomatelor) sau Helicoverpa armigera (omida fructelor). În aceste cazuri, se recomandă aplicarea insecticidului la eclozarea primelor larve.

Respectarea schemei de tratament, monitorizarea permanentă a culturii și adoptarea unor bune practici agricole vor reduce bolile roșiilor și pierderile de recoltă. Astfel, te vei bucura de culturi de roșii productive, sănătoase și profitabile.

Organisme dăunătoare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Cum se calculează doza de produs pentru suprafețele mici și foarte mici

Vezi tabelul de conversii pentru produsele BASF disponibile sub formă de microambalaj

Citește recomandările

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus