Mana viței de vie: soluții eficiente cu moduri diferite de acțiune

VIDEO: Cum se poate evita și combate mana viței de vie cu ajutorul produselor BASF

Mana viței de este o boală foarte periculoasă la , din cauza răspândirii și a pagubelor pe care le poate produce în cultură. ”Plasmopara viticola iernează de obicei sub frunză. Din cauza infecțiilor primare care se produc în luna mai, conidioforii trec prin explozie pe primele frunze ale plantei, infectează planta de la sol către vârful de creștere al lăstarului, iar atunci când mana viței de vie găsește condiții optime, apar succesiuni de infecții secundare. Acestea pot infecta permanent planta, în condițiile în care, bineînțeles, nu se aplică tratamentele preventive”, explică Sofia Ispas, cercetător SCDVV Pietroasele.

Însă agentul patogen poate fi combătut cu succes grație produselor dedicate, disponibile în portofoliul nostru. Unul dintre acestea este Forum® Gold , produs care și-a câștigat o reputație solidă printre viticultori. Carmen Stoica, reprezentantul de vânzări culturi horticole BASF pentru zona de est a țării, descrie performanțele modului de acțiune al fungicidului Forum® Gold. ”Vorbim în acest caz de o combinație de două substanțe active: una sistemică – dimetomorf și o substanță de contact – ditianon.

Este o combinație care acționează penetrând în interiorul cuticulei. Substanța activă dimetomorf acționează în mai multe etape ale dezvoltării agentului patogen din ordinul Peronosporales. Forum® Gold poate fi aplicat atât preventiv, cât și curativ, în primele 36 de ore de la instalarea infecției. Poate răspunde foarte bine la atacul patogenului Plasmopara viticola. De asemeni, poate fi antisporulant. Poate fi aplicat de la apariția celei de-a 5-a frunze pe lăstar, până în apropierea momentului de pârgă.”

Precipitațiile și variațiile de temperatură favorizează semnificativ dezvoltarea bolii. ”În prima fază de vegetație, mana nu ne-a pus probleme. Dar după luna mai am început să avem probleme. Am utilizat însă Acrobat® 69 MZ , Forum® Gold și Cabrio® Top , pentru combaterea manei. Având ploi extrem de multe în luna mai, am aplicat produsul Acrobat® 69 MZ chiar înainte de înflorit, pentru a beneficia de o protecție mai mare în perioada înfloritului viței de vie. După aceasta, am folosit fungicidul Forum® Gold, înainte de compactarea ciorchinilor”, povestește Alin Orian, inginer al cramei La Salina.

De cealaltă parte a țării, în sud-est, mana nu a făcut daune deoarece s-au aplicat la momentul optim tratamentele potrivite. Directorul tehnic al cramei Budureasca, Nelu Cojocaru, explică planul de tratamente ales pentru a evita atacurile de mană la vița de vie. ”Primele tratamente la mana viței de vie le dăm cu un produs de contact, iar înainte și după înflorit aplicăm produse sistemice, precum Cabrio® Top și Forum® Gold. Nu am mai înregistrat niciun fel de manifestări ale manei viței de vie, nici pe frunze, nici pe ciorchini.

Producția este de curată și cu mari șanse de a obține vinuri foarte bune. Am folosit în faza de creștere a boabelor produsul Forum® Gold, în doza de 1,56 kg/ha. Este un fungicid foarte bun. Are o eficacitate extrem de ridicată, cum era de așteptat. Și-a făcut treaba foarte bine. Totul este sub control, iar noi ne mândrim cu lucrul acesta. Apoi am folosit un nou produs, Delan® Pro , respectiv fungicidul Cabrio® Top.

Delan® Pro – unic, la fel ca opera ta de artă

Fungicidul Delan® Pro este o soluție nouă în combaterea manei și că are o eficacitate dovedită, atât pe frunze, cât și pe ciorchini. ”Utilizând Delan® Pro beneficiați de sinergia celor două substanțe active, cu moduri diferite de acțiune. Ditianonul are o puternică acțiune preventivă și efect multi-site, împiedicând apariția rezistenței. De asemenea, este o substanță activă de contact, lipofilă, ce aderă uniform la suprafața frunzei și astfel are o puternică rezistență la spălare. Cealaltă substanță activă este reprezentantă de fosfonații de potasiu. Aceștia se disting printr-un mod de acțiune diferit în plantă. Pe de o parte, avem combaterea directă a agentului patogen Plasmopara viticola (mana viței de vie). Pe de altă parte, stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei. Această substanță activă are o mobilitate deosebită în plantă. Este preluată rapid, transportată acropetal și bazipetal. Astfel, Delan® Pro protejează și noile creșteri împotriva manei”, spune Georgiana Bebeșelea.

Principiul activ al fungicidului Delan® Pro, acidul fosfonic, ajută planta să lupte împotriva agenților patogeni, declanșând mecanisme naturale de apărare. Odată ce a recunoscut agentul patogen, planta reacționează mult mai rapid și intră în stare de alertă. Genele defensive sunt activate și au loc diferite procese de apărare. Prin urmare, agentul patogen este distrus, sau dezvoltarea sa este blocată. Recomandarea BASF este ca produsul Delan® Pro să fie aplicat preventiv.

Strugurii sănătoși reprezintă o condiție necesară pentru obținerea unui vin de bună calitate. Delan® Pro are o eficacitate foarte bună în combaterea manei și, prin urmare, puteți obține producții de excepție. Delan® Pro nu afectează calitățile organoleptice ale vinului. Astfel, acest fungicid este o soluție care vine în sprijinul viticultorilor, o soluție nouă, dar și o soluție dedicată artei de a face vin.

Cabrio® Top este soluția de încredere pentru perioadele dificile

Viticultorii din toată țara utilizează fungicidul Cabrio® Top cu succes pentru a preveni și combate o serie de boli păgubitoare la vița de vie, precum mana, făinarea, putregaiul cenușiu sau escorioza. A fost folosit și la crama Budureasca, pentru a preveni eventuale atacuri ale patogenilor.

”Cabrio® Top, aplicat imediat după înflorit, acesta asigură atât protecția împotriva manei, cât și un efect secundar asupra bolilor de lemn, respectiv a mai multor boli care afectează vița de vie”, spune domnul Nelu Cojocaru, directorul tehnic al cramei Budureasca.

Răzvan Boc, directorul tehnic pentru culturi horticole BASF Europa Centrală și de Est, explică principiile de funcționare și beneficiile acestui produs. ”Produsul Cabrio® Top este compus din două substanțe active, metiram, în proporție de 55% și piraclostrobin, în proporție de 5%. Fungicidul influențează o serie de procese fiziologice, reducând transpirația, stimulând fotosinteza și reducând producția de etilenă.

În condiții de stres biotic, cum ar fi atacul de boli sau dăunători, sau stres abiotic, precum seceta, grindina sau înghețurile, planta emite o cantitate mai mare de etilenă. Producția crescută de etilenă conduce la îmbătrânirea prematură, moartea celulară și deteriorarea plantelor.

Fungicidul Cabrio® Top reușește să inhibe producția de etilenă. Scăderea producției acestui fitohormon generează, printre altele, efectul de înverzire a plantelor, precum și creșterea nivelului de clorofilă în frunze. Pentru ca efectele Cabrio® Top să fie puse cel mai bine în valoare, recomandăm aplicarea între înflorit și perioada de creștere a boabelor”, explică Răzvan Boc.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus