De ce plăți compensatorii pot beneficia fermierii

Vezi cuantumul sumelor care se pot adăuga la schema de plată unică de suprafață

Agricultorii care au depus cererea pentru schema de plată unică pe suprafață pot cere la APIA și plata sumelor compensatorii pe hectar dacă se află în zone care s-au confruntat cu constrângeri naturale și specifice.

Pentru a obține acești bani, fermierii pot beneficia de Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturalesau cu alte constrângeri specifice, din PNDR 2014-2020. Agricultorii eligibili sunt fermierii activi, care exploatează terenurile agricole. Aceste plăți sunt efectuate anual, sub formă de sume fixe pe hectar și pot fi acordate doar dacă au fost solicitate împreună cu schema de plată unică de suprafață.

Ajutorul acordat are rolul de a compensa costurile suplimentare sau pierderile suferite de fermieri din cauza constrângerilor naturale din zonele în care își desfășoară activitatea. Însă, conform sub-măsurii 13.1, dacă fermele depășesc suprafața de 50 de hectare, sumele respective scad de la 97 euro/ha până la valori de 25 de euro/ha, pentru suprafețe mai mari de 300 de hectare.

De asemenea, fermierii care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative pot beneficia de sub-măsura 13.2, care prevede ajutoarea de la 25 euro/hectar/an, în cazul fermelor cu suprafețe mai mari de 100 de hectare, până la ajutoare de 62 de euro/ha/an, în cazul fermelor cu suprafețe de până la 50 de hectare, reprezentând 100% din prima acordată pe hectar.

Dacă există UAT-uri ce au devenit neeligibile în 2019, nivelul plăților compensatorii în perioada 2021-2022 va fi de 25 de euro/ha/an. În schimb, conform sub-măsurii 13.3 pentru zonele care se confruntă cu constrângeri specifice, fermele de peste 100 de hectare vor putea beneficia de 25 euro/ha/an, în timp ce fermele cu suprafețe între 50-100 ha vor putea primi 56 euro/ha/an. Cea mai mare sumă o vor putea primi fermele mici, de până în 50 ha, iar cuantumul va fi de 75 euro/ha/an. Pentru a putea fi eligibili pentru această submăsură, beneficiarii trebuie să se angajeze că vor continua activitatea agricolă pe terenurile respective, dar și să facă dovada faptului că ei sunt utilizatorii unor suprafețe agricole eligibile, precum și dovada deținerii unei suprafețe minime a fermei de 1 hectar, respectiv dovada încadrării în categoria fermierilor activi.

Fermierii care vor să beneficieze de aceste plăți compensatorii o pot face prin completarea și depunerea cererii unice de plată, înscriind pentru fiecare parcelă în parte codul sub-măsurii pentru care au nevoie de sprijin financiar. Beneficiarii acestor plăți au obligația de a păstra toate documentele aferente, pe toată perioada desfășurării acestui angajament și trebuie, de asemenea, să informeze APIA dacă apar modificări în structura sau dimensiunea suprafețelor exploatate.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus