Putregaiul cenuşiu: apariție, prevenție, combatere

Putregaiul cenuşiu este o infecţie fungică, provocată de ciuperci din genul Botrytis.

Afectează în special viţa de vie, culturile de legume, căpşuni şi arbuşti fructiferi, dar şi floarea-soarelui, printre altele. Denumirile ştiinţifice ale putregaiului cenuşiu sunt Botrytis fuckeliana (forma sexuată a ciupercii) şi Botrytis cinerea, care este forma asexuată. Fără să fie tratată, boala poate duce la pagube importante în culturi.

Boala îşi face apariţia în principal pe flori şi pe petalele acestora, deşi sunt frecvente infecţiile şi pe fructe, frunze sau pe peţiolurile acestora. Putregaiul cenuşiu e caracterizat prin pete de culoare maronie, numite şi conidii, care, în condiţii optime de temperatură şi umezeală, sunt acoperite de un miceliu cu aspect prăfos. În unele cazuri, în miceliul pufos apar mici corpuri de culoare neagră, cu o formă ovoidă, aşa-numiţii scleroţi ai ciupercii.

Infecţia cu Botrytis duce la putrezirea zonelor afectate şi la necrozarea frunzelor şi a fructelor, care devin moi și apoase. Alte părți ale plantelor, cum ar fi bulbii și tulpinile, pot fi, de asemenea, afectate. Botrytis provoacă şi putrezirea fructelor și a legumelor în depozite sau în timpul tranzitului către comercianţi. Această boală fungică poate provoca, de asemenea, pierderi şi în cazul răsadurilor, unde sunt atacate părțile vegetale ale plantelor.

Aşadar, putregaiul cenuşiu este o boală care se poate dezvolta în două feluri:

  • saprofit - pe resturile vegetale rămase la finalul unei culturi;
  • parazit - pe fructele şi pe organele vegetative ale unei plante vii.

E important de ştiut care sunt etapele prin care trece infecţia, pentru a putea lua măsurile potrivite de combatere, la momentul oportun. Aceste etape sunt următoarele:

  • germinarea conidiilor, care este influenţată de condiţiile de mediu, de temperatură, de umiditate şi de luminozitate;
  • atacarea ţesuturilor gazdă, care are loc prin infiltrarea conidiilor şi a conidioforilor în frunze şi în petalele florilor;
  • evoluţia ciupercii în planta gazdă, proces ce are loc indiferent de condiţiile de umiditate externă.

Condiţiile care duc la apariţia putregaiului cenuşiu

Botrytis cinerea este o ciupercă ce se dezvoltă în anumite condiţii, cele mai importante fiind umiditatea excesivă, de peste 90%, timp de mai multe zile consecutiv. Se dezvoltă rapid în perioadele cu temperaturi joase, ceaţă şi rouă dimineaţa, dar poate să apară şi la temperaturi de până la 30 de grade Celsius.

Iată care sunt celelalte condiţii care favorizează apariţia şi răspândirea putregaiului cenuşiu în culturi:

  • absenţa lucrărilor de întreţinere a terenurilor înainte de plantare, pentru că Botrytis supravieţuieşte pe resturile vegetale, sub formă de scleroţi, şi ciuperca poate ataca culturile de la un an la altul;
  • utilizarea unor soiuri care nu au o rezistenţă sporită şi sunt afectate cu uşurinţă de infecţiile cu diverse boli;
  • absenţa măsurilor de prevenire şi combatere, cum ar fi tratamentele fitosanitare efectuate la momentul potrivit şi conform cu sfaturile specialiştilor;
  • în cazul fructelor şi al legumelor, care sunt afectate de boală și ulterior culese, depozitarea lor în condiţii improprii şi fără o sortare prealabilă favorizează răspândirea infecției și la fructele sănătoase;
  • la fel, în culturile dezvoltate în solarii şi sere, păstrarea unui grad de umiditate prea mare şi absenţa luminii pot favoriza apariţia ciupercii;
  • de asemenea, folosirea în mod eronat a îngrăşămintelor poate slăbi rezistenţa plantelor la atacul Botrytis.

Culturi afectate de putregaiul cenuşiu

Infecţia cu Botrytis este frecventă în ţara noastră, iar ciuperca poate fi prezentă la sute de specii de plante, de la legume până la arbuşti fructiferi şi viţă de vie. Iată ce trebuie să ştii despre modul în care acţionează această boală dăunătoare în cele mai importante culturi.

Viţa de vie

Putregaiul cenuşiu este una dintre bolile cele mai periculoase pentru culturile de viţă de vie. Apare pe lăstari, pe frunze, însă pagubele cele mai mari se înregistrează atunci când ciuperca atacă boabele de struguri chiar înainte de recoltare, în cazul în care concentraţia de zahăr din fruct este între 14 şi 22%. Organele moarte din interiorul ciorchinelui, cum ar fi boabele uscate şi staminele, contribuie la evoluţia rapidă a bolii, care cauzează în scurt timp putrezirea ciorchinelui.

Legume

Putregaiul cenuşiu atacă toate organele vegetative ale plantei. De exemplu, în cazul culturilor de tomate, primele semne ale infecţiei apar pe fructele verzi, dar sunt afectate şi tulpina sau frunzele. În cazul ardeilor, Botrytis se dezvoltă pe toată planta, iar la vinete, boala apare în special în spaţiile de depozitare improprii, cu umezeală crescută şi luminozitate slabă.

Căpşuni şi arbuşti fructiferi

Infecţia fungică afectează toate organele vegetative ale acestora, florile şi frunzele par a fi arse şi devin rapid acoperite de conidii şi conidiofori de culoare brună sau cenuşie. Fructele sunt atacate în toate stadiile de dezvoltare, devin moi, zemoase şi apoi putrezesc. Infecţia se dezvoltă mai rapid în perioadele ploioase, iar ciuperca rezistă peste iarnă, dacă terenul nu a fost curăţat în mod optim.

Floarea-soarelui

O problemă majoră pentru culturile de floarea soarelui, atunci când vine vorba de infecţia cu Botrytis, o reprezintă prezenţa scleroţilor pe seminţele folosite pentru însămânţare. Aceştia duc la apariţia rapidă a conidiilor pe plantele tinere, care îşi pierd culoarea, se înmoaie şi putrezesc. Boala poate să apară în perioada de înflorit, atunci când conidiile infectează florile, apare miceliul de culoare cenuşie, iar dezvoltarea seminţelor este întreruptă. Atunci când infecţia se produce la maturitatea seminţelor, scleroţii rămân ataşaţi de acestea şi vor duce la apariţia putregaiului cenuşiu în cultura următoare.

Ce pagube poate produce putregaiul cenuşiu

Gradul de distrugere pe care îl poate provoca infecţia fungică cu Botrytis în culturi depinde de mai mulţi factori, cum ar fi momentul apariţiei bolii, condiţiile climatice, lucrările de întreţinere efectuate, cantitatea de fertilizanți folosită şi, bineînţeles, tratamentele fitosanitare efectuate.

Lăsat să se dezvolte, putregaiul cenuşiu poate duce la pagube importante, care pot ajunge până la pierderea integrală a unei culturi, fie înainte de recoltare, fie odată ce fructele sau legumele au fost depozitate sau se află în tranzit către punctele de comercializate.

În cazul în care cultura a fost afectată deja de putregaiul cenuşiu, într-un grad mai mare, cea mai bună soluţie este eliminarea plantelor atinse de boală şi distrugerea lor.

Prevenirea apariţiei putregaiului cenuşiu

Principala metodă de protecţie a culturilor faţă de infecţia cu Botrytis constă în aplicarea tratamentelor fitosanitare la momentul oportun şi folosirea unor fungicide omologate şi performante. Cea mai indicată este aplicarea preventivă, adică atunci când condițile climatice favorizează instalarea bolii. Tratamentele efectuate la timp vor împiedica dezvoltarea bolii, implicit şi pierderile de producție. Iată şi alte măsuri de prevenire, care, cumulat, pot reduce drastic pagubele în cazul culturilor afectate de putregaiul cenuşiu.

  • folosirea unor soiuri şi a unor hibrizi rezistenţi la această boală fungică;
  • rotaţia culturilor;
  • lucrările de pregătire şi de întreţinere a solului;
  • atenţia sporită şi grija în efectuarea lucrărilor de copilit, desfrunzit şi cârnit, pentru a se evita rănirea plantelor, situaţie care ar creşte şansele de apariţie a bolii;
  • utilizarea unor cantităţi optime de fertilizatori, conform cu specificaţiile producătorilor;
  • formarea culturilor pe terenuri înalte, în zone unde umiditatea nu este crescută;
  • plantarea răsadurilor la o distanţă optimă.

Tratamente fitosanitare eficiente

Tratamentele fitosanitare cu fungicide oferă cea mai bună protecţie pentru culturi, în cazul infecţiei fungice cu Botrytis. Iată care sunt principalele fungicide care oferă rezultate optime în combaterea acestei boli.

  • Cantus® - este un fungicid eficient pentru protecţia culturilor de viţă de vie. Substanţa activă este Boscalid, care blochează metabolismul ciupercii dăunătoare, intervenind în aşa-numitul ciclu Krebs din cadrul lanţului respirator al putregaiului cenuşiu. Produsul poate fi aplicat cu încredere la sfârşitul înfloritului, atunci când petalele încep să se scuture. De asemenea, oferă o protecţie ideală şi la soiurile compacte şi poate fi aplicat înaintea compactării ciorchinelui, pentru a proteja strugurii faţă de infecţiile pornite din interior. Un alt moment oportun pentru tratamentul cu Cantus este la intrarea în pârgă a boabelor, pentru a le proteja de infecţie în perioadele cu precipitaţii abundente din toamnă.
  • Scala® - este un fungicid cu acţiune rapidă, care poate fi utilizat în tratamentele fitosanitare la multe culturi şi are o eficienţă dovedită în cazul putregaiului cenuşiu şi al altor boli, cum ar fi rapănul. Prin modul complex de acțiune, Scala acționează translaminar, local (contact) şi prin vapori. Fungicidul inhibă dezvoltarea ciupercii Botrytis în cele trei stadii de evoluţie - germinarea sporilor, apariţia tubului germinativ şi dezvoltarea miceliului. Se foloseşte cu eficienţă maximă în culturile de viţă de vie, arbuşti fructiferi, dar şi la legume (tomate, castraveţi, vinete, ardei, salată), inclusiv la plantele ornamentale.
  • Signum® - este un fungicid de nouă generație, care combate putregaiul cenuşiu la tomate, dar poate fi utilizat şi în combaterea moniliozei la sâmburoase. Produsul combină două substanţe active, Piraclostrobin şi Boscalid, cu moduri diferite de acţiune, dar care oferă o protecţie sporită pentru plante, datorită intervenţiei duble, translaminare şi acropetale. Signum inhibă germinaţia sporilor de Botrytis și creşterea tubului germinativ şi blochează sporularea. Este un fungicid utilizat cu succes la culturile de tomate din toate regiunile țării.

Aşadar, putregaiul cenuşiu este o boală care poate provoca pagube uriaşe în culturi, dacă este lăsată să evolueze. Tratamentele fitosanitare, împreună cu lucrările de întreținere a culturii, sunt esenţiale pentru obţinerea unor recolte sănătoase.

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Cum se calculează doza de produs pentru suprafețele mici și foarte mici

Vezi tabelul de conversii pentru produsele BASF disponibile sub formă de microambalaj

Citește recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produse pentru recolte mari și de calitate

Să fii fermier e cea mai importantă meserie din lume. De aceea, suntem alături de tine, cu produse inovatoare și eficiente, care să-ți aducă mereu beneficii.

Vezi produsele BASF

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus