România, pe ultimele locuri și la subvenții, și la eficiență

Ultimele studii arată că țara noastră are mari probleme la capitolul randamentului în agricultură

România este una din țările europene cu cele mai mari suprafețe agricole. Cu toate astea, rezultatele lasă de dorit. Explicația stă parțial și în polarizarea din ce în ce mai accentuată a tipurilor de ferme. De o parte, avem fermele mari, dotate tehnologic, capabile să obțină profit, iar de cealaltă marte avem majoritatea exploatațiilor, ferme mici, de subzistență.


De altfel, fermele românești sunt de aproape 25 de ori mai puțin dotate tehnologic față de cele vestice, în timp ce producția la hectar destinată comercializării este de patru ori mai mică. Dacă fermierii occidentali obțin și 2.000 de euro la hectar, românii obțin valori de cel mult 900 de euro/ha. Datele arată că agricultura românească a rămas la nivelul anilor ’70, conform AgroInfo .


Un bun exemplu este și sesiunea de finanțare prin PNDR, în cadrul căreia, din șase proiecte depuse pentru înființarea livezilor de nuc, niciunul nu a fost aprobat. Cauza este slaba planificare tehnică a proiectelor. Dacă acestea corespund din punct de vedere juridic, le lipsește componenta cea mai importantă, expertiza practică.


Suntem pe ultimul loc la randamentul agricol


Chiar și ministrul agriculturii a explicat situația în care fermierii români au ajuns să aibă printre cele mai mici subvenții din Europa. ”Sunt subvențiile care au ieșit dintr-un calcul simplu. Pe perioada 1998-2002 s-a stabilit producția medie la hectar la grâu, iar noi am avut 2,67 tone/ha. Cantitatea se înmulțește cu 63€/tonă și rezultă subvenția de 100 și ceva de euro. Nemții obțin în medie 5 tone, deci au subvenția peste 300 de euro. Cu 7 tone la hectar, olandezii primesc peste 400 de euro”, a explicat șeful agriculturii românești pentru Ziarul Financiar. Anul trecut, fermierii români au primit 157 de euro/ha , față de 270€/ha, cât este media europeană. Agricultorii din Malta primesc cele mai mari subvenții, de aproape 600€/ha.


Sumele mici primite de fermierii români ar putea fi explicate și prin locul pe care țara noastră îl ocupă în topul randamentului obținut în agricultură. Conform Institutului Național de Statistică, România este pe ultimul loc în ceea ce privește randamentul la cultura de porumb , cu numai 3,5 tone/ha. Spania ocupă primul loc, cu peste 11 tone de porumb pe hectar.


Nici la grâu sau floarea soarelui nu stăm foarte bine, cu producții de 3,8 tone, respectiv 1,7 tone la hectar. La aceste categorii, țări precum Marea Britanie sau Grecia obțin randamente de 8,8 tone de grâu la hectar, respectiv 2,7 tone de semințe de floarea soarelui. Pe lângă tehnologia învechită, lipsa finanțărilor și chiar problemele cauzate de subvențiile întârziate îi fac pe fermierii români să nu poată avea acces la produse de calitate pentru protecția plantelor , precum fungicide , erbicide sau insecticide .

Mergi sus