BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ministerul a gasit solutia pentru subventiile fermierilor

26 mar. 2016

Vezi ce anunț a făcut șeful MADR

Cererile fermierilor nu au rămas fără răspuns. Guvernul a adoptat o hotărâre prin care MADR se va împrumuta de la Ministerul Finanțelor pentru a plăti subvențiile pentru fermieri. Hotărârea de Guvern a fost adoptată în contextul în care câteva mii de fermieri au ieșit în stradă și au cerut urgentarea plăților APIA pentru subvențiile în agricultură pe 2015.


Împrumutul contractat de Ministerul Agriculturii este de 3,6 miliarde de lei. După ce APIA va plăti subvențiile agricultorilor, Comisia Europeană va rambursa MADR banii. Aceștia se vor întoarce la Ministerul Finanțelor până la finalul anului 2016. Suma a fost alocată temporar din veniturile din privatizare.


Liderii fermierilor s-au întâlnit cu autoritățile într-o ședință extraordinară, la Camera Deputaților, cu membrii Comisiei pentru Agricultură. Neplata subvențiilor APIA a fost principalul motiv de nemulțumire a fermierilor. Aceștia au cerut modificarea a cinci acte normative: suspendarea aplicării Legii 17 privind vânzarea terenurilor către persoane străine, promovarea legii pentru etichetarea lactatelor, revizuirea legii pajiștilor, aprobarea în regim de urgență a Legii 321 și taxele de raft de la supermarketuri.


Ministrul agriculturii s-a întâlnit cu liderii fermierilor protestatari și a încercat să găsească soluții la problemele expuse. Printre acestea și o variantă prin care cooperativele sau asociațiile constituite de crescătorii de animale să poată fi eligibile pentru schema de plăți directe, pentru a putea beneficia de subvenția pe suprafață. ”Am avut mai multe întâlniri cu fermierii și cred că revendicările au fost rezolvate în mare parte. Analizăm serios restul cererilor și căutăm soluții legale. De exemplu Legea 17/2014 nu va fi suspendată, ci venim cu amendamente pentru a reglementa domeniul mai bine. Legea pentru etichetarea laptelui depinde de parlament, iar taxele de ambalaj de Ministerul Mediului. Amânarea plății impozitelor până ce fermierii vor primi subvențiile este delicată, nu ține de noi, dar voi discuta cu ministrul Finanțelor. Oricum, vom da subvențiile pentru crescătorii de animale până la finalul lunii mai”, a spus ministrul Irimescu.


În ceea ce privește taxele la raft, producătorii români au primit o veste bună. Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nici Săpunaru, a anunțat că s-a decis eliminarea taxei de raft. ”Noi am propus o chestie foarte simplă: prețul de achiziție al produselor alimentare cuprinde prețul de cumpărare negociat între retailer și furnizor. Acesta nu poate fi mai mic decât costul de producție. Adio, taxe de raft! În concluzie, am decis eliminarea tuturor taxelor suplimentare, inclusiv taxa pe raft, pe care comercianții le facturau producătorilor. Este un lucru pozitiv și sunt convins că legea va fi votată întocmai”, spune deputatul.


Fermierii vor putea primi subvenții de la APIA de până la 200 de euro pentru suprafețele agricole. Banii sunt aferenți anului 2015 și trebuie achitați până la finalul lunii iunie. Recent, ministerul agriculturii a anunțat că APIA va începe să facă plățile de pe 8 aprilie. Banii vor fi acordați fermierilor sub formă de ANT-uri (în cuantum maxim de 19,1942 euro/ha) sau plăți directe, astfel:

  • Schema de plată unică pe suprafață – 79,7392 euro/ha
  • Plata redistributivă
    • Pentru 1-5 hectare - 5,000 euro/ha
    • Pentru 5-30 hectare - 51,0789 euro/ha
  • Plata pentru înverzire - 59,1277 euro/ha
  • Plata pentru tinerii fermiri - 19,9348 euro/ha

Mergi sus