Plantarea vinetelor: cultivare, soiuri, îngrijire, recoltare

Caracteristici ale culturii de vinete, plantarea vinetelor, cultivarea în câmp, grădini și solarii. Descoperă cele mai importante aspecte pentru obținerea unor culturi sănătoase și profitabile.

Pătlăgeaua vânătă (Solanum melongena) are o largă răspândire, dacă aruncăm o privire în bucătăriile lumii. Printre acestea se regăsesc India, Grecia, Italia, țările Orientului Mijlociu, dar și România. Nu vom intra însă în detaliile culinare, ci vom vorbi despre modul în care se cultivă această plantă și cum poate fi îngrijită, inclusiv împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor.

Plantare vinete: caracteristici importante

Solanum melongena, așa cum este denumită științific binecunoscuta pătlăgea vânătă - sau, mai simplu, vânăta - este o specie legumicolă a genului Solanum, din care mai fac parte și tomatele și ardeiul. Ceea ce folosim la gătit este fructul acestei plante originare din Asia, de unde s-a răspândit pe alte continente. În România, cultivarea vinetelor s-a făcut mai intens după Primul Război Mondial, cu toate că planta era cunoscută și anterior.

Soiuri de vinete

Pe piață, avem la dispoziție numeroase soiuri și hibrizi care se pot preta tipului de cultură dorit (câmp, grădină, sere, solarii) și condițiilor de mediu și sol.

Principalele soiuri (timpurii și extratimpurii) sunt cele cu fructul de culoare violet închis sau negru și cel cu fructul alb. O alegere foarte bună rămân și soiurile românești, adaptate solului și condițiilor climatice locale. Fie că e vorba de cultivarea vinetelor în câmp sau spații protejate, cultivatorii români aleg soiurile autohtone. Printre soiurile românești cultivate în țara noastră amintim:

  • Alexandra;
  • Alkon;
  • Balder;
  • Belona;
  • Corvus;
  • Drăgaica;
  • Eleonora;
  • Luiza;
  • Minerva;
  • Romanița;
  • Zaraza.

Lista completă a soiurilor poate fi verificată în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România.

Tehnologia de cultură: plantare vinete

Vânăta este o plantă erbacee anuală, cu rădăcina puternică, frunze mari și lobate, flori de culoare violacee și fruct oval și cărnos, de culoare violet închis sau albă. Culturile de vinete pot fi înființate în grădini, în câmp sau sere și solarii, prin rotație, ținând cont de recomandările referitoare la culturile premergătoare. În țara noastră, întâlnim toate aceste tipuri de culturi, ele fiind însă dezvoltate diferit, în funcție de regiunile specifice cultivării legumelor.

Pregătirea terenului: cerințe de cultivare pentru plantare vinete

În primul rând, trebuie precizat faptul că vinetele se cultivă prin rotație, atât în câmp, cât și în spații protejate. Momentul înființării culturii diferă în funcție de tipul suprafeței alese, dar și de gradul de umiditate și de nivelul temperaturilor, planta fiind sensibilă la frig și la apă în exces.

Solul

Plantarea vinetelor se poate face în diferite tipuri de sol. Deși pot fi cultivate în soluri nisipoase, argiloase, plantele au nevoie de un sol fertil, reavăn și bine drenat, bogat în materie organică. Reacționează cel mai bine în solurile cu textură medie, care au o reținere bună a umidității.

Umiditatea

Vinetele au nevoie de cantități mari de apă, depășind nivelul necesar cultivării tomatelor, de exemplu. Irigarea poate fi realizată prin picurare, lipsa apei afectând iremediabil planta, până la căderea masivă a florilor sau a fructelor recent legate. A se evita, însă, excesul de apă, în special în perioada de plantare a răsadului.

Temperatura

Nu întâmplător vinetele sunt răspândite în zona Mediteranei. Plantele mature au nevoie de temperaturi de 20-30 de grade Celsius și pot suporta chiar și depășirea acestui prag (până aproape de 40 de grade), în timp ce semințele germinează la 20-28 grade Celsius. Temperaturile mai mici de 15 grade Celsius nu sunt bine tolerate, ducând la avortarea butonilor florali, iar cele cu adevărat joase conduc la moartea plantei.

Lumina

Lumina este și ea importantă, în special în perioada de înflorire și de formare a fructelor. Lipsa luminii din abundență (până la 12 ore, zilnic) oprește planta din creștere, indiferent de stadiul de dezvoltare.

Rotația culturii

Rotația culturilor este obligatorie în cazul vinetelor, așa încât terenul va fi pregătit după desființarea culturii anterioare, în sezonul de toamnă, prima lucrare realizată fiind arătura de bază, după o nivelare prealabilă, care să prevină formarea acumulărilor de apă.

Fertilizarea

Fertilizarea are loc în sezonul de toamnă, când se administrează un amestec de gunoi de grajd, sare de potasiu și superfosfat, în funcție de suprafața avută în vedere. Acest fertilizant se introduce în sol la o adâncime de aproximativ 30 cm, cu ajutorul motocultorului sau prin alte mijloace.

În primăvară, lucrările de pregătire a terenului continuă, prin folosirea erbicidului, realizarea rigolelor pentru irigații și modelarea în straturi înălțate. Fertilizarea solului poate fi realizată tradițional, dar și cu îngrășăminte aplicate concomitent cu semănatul, acestea având un rol important în primele faze de dezvoltare a rădăcinilor.

Irigarea

În cazul vinetelor, sunt recomandate, în medie, 10 udări la interval de o săptămână sau 10 zile, cantitatea de apă raportată la hectar crescând ușor după primele câteva udări, până se ajunge la 400 – 500 m³/ha.

Lângă ce se plantează vinetele: culturi premergătoare

Anterior plantării vinetelor, este recomandat să se cultive pe aceeași suprafață culturi precum morcovul, fasolea, mazărea, ceapa, ceapa verde, usturoiul, prazul, păstârnacul, sfecla, salata, varza, conopida. Culturile premergătoare de alte plante solanacee (tomatele, cartofii și ardeii) nu sunt recomandate.

Cultura de vinete Aragon

Potrivit atât pentru înființarea culturii în câmp, cât și în spații protejate, hibridul de vinete Aragon F1 ajunge la maturitate la vârsta de aproximativ 65-75 de zile de la transplantare. Pe lângă faptul că prezintă un potențial mare de producție, acest hibrid este popular pentru rezistența la secetă și răspunsul excelent la aplicarea îngrășămintelor sau a regulatorilor de creștere.

Cultura de vinete în câmp

În câmp, cultura de vinete se înființează prin răsad. Răsadurile au vârsta de 60 de zile pentru a fi suficient de dezvoltate. Pentru a asigura un bun start dezvoltării plantelor, cultura de vinete în câmp trebuie să întrunească toate cerințele de climă și sol. Este important ca temperaturile de la nivelul solului (adâncime de 15 cm) să fie de minimum 15 grade Celsius. De aceea, în țara noastră, plantarea se realizează începând cu jumătatea lunii mai, în zona de sud a țării, unde se înregistrează anual temperaturi mai ridicate în această perioadă, comparativ cu regiunea de nord sau centrul țării.

Cultura vinetelor în solarii

Nevoia crescută pentru căldură și umiditate face ca vinetele să fie foarte potrivite pentru cultivarea în sere și solarii, de unde pot fi recoltate după 2-3 luni.

Semănarea pentru producerea răsadului este realizată începând cu finalul lunii februarie, după aproximativ o lună răsadurile putând fi repicate în ghivece sau cuiburi nutritive. În solar, răsadul este plantat după aproximativ 60 de zile de la răsărire, de obicei în luna aprilie, când temperaturile sunt suficient de ridicate (cca. 14 grade Celsius, la nivelul solului).

Plantare răsaduri de vinete

Răsadul produs în sere înmulțitor sau solarii se plantează manual, iar distanța de plantare diferă în funcție de potențialul de dezvoltare al plantelor. Repicarea răsadului are loc când acesta are 2-3 frunzulițe.

Înainte de plantarea răsadurilor de vinete în câmp, este important ca temperatura solului să ajungă la 14 grade Celsius, la o adâncime de aproximativ 13 cm. Pentru obținerea unor culturi de vinete sănătoase, este esențial să folosești răsaduri sănătoase și viguroase. Răsadul este gata de plantare când ajunge la 18-20 cm înălțime.

Plantarea și îngrijirea vinetelor în grădină

Plantarea vinetelor în grădini se face prin răsad, la fel ca în cazul înființării în câmp. Planta necesită căldură, iar pentru a asigura germinarea semințelor în cele mai bune condiții, este indicată plantarea în locuri cu lumină puternică, pe un sol fertil, bogat în azot, cu un pH ce variază între 5,5 și 6,8.

Plantare vinete: când se seamănă vinetele?

Pentru a crea cele mai bune condiții de răsărire a plantelor, semănarea pentru producerea răsadului trebuie făcută în spații protejate, cu semințe omologate, de calitate. Răsadurile pot fi repicate în ghivece, tăvi sau cuiburi nutritive. Semănatul în vederea obţinerii răsadurilor se face la sfârșitul lunii februarie, în funcție de condițiile meteorologice, folosind 800-1000 g sămânţă. Semințele germinează, de regulă, într-o săptămână sau două.

Distanțele de plantare la vinete

Distanțele de plantare pe rând și între rânduri diferă în funcție de gradul de dezvoltare al fiecărui soi, dar și de suprafața folosită (în câmp sau în spații protejate). Ca regulă generală, o distanță mai mare este de preferat, deoarece vinetele au mare nevoie de lumină și nu reacționează bine la umbră. În medie, distanța între rânduri se recomandă a fi de 70-80 cm, iar distanța dintre plante, pe rând, de 40-45 cm.

Întreținerea culturii de vinete

Principalele lucrări de îngrijire practicate în mod obișnuit în câmp și grădini, dar și în sere, sunt:

  • completarea golurilor cu răsad din același soi (după 5-7 zile de la plantare);
  • irigarea (8-10 udări la cultura în câmp);
  • aplicarea îngrășămintelor;
  • susținerea plantelor;
  • formarea tufelor;
  • defolierea;
  • copilitul;
  • cârnitul (cu foarfeca sau cuțitul).

Susținerea plantelor

Nu este practicată întotdeauna, dar atunci când este cazul (la soiurile productive), se realizează cu ajutorul ațelor folosite în sere.

Formarea tufelor

Tăierea lăstarilor secundari, care nu aduc rod (copilitul), se realizează complet până la apariția primelor flori și parțial după acest moment, păstrându-se câțiva lăstari.

Defolierea

Este un procedeu aplicat în momentul apariției florilor, prin care sunt îndepărtate frunzele inferioare și cele care umbresc florile.

Măsuri de prevenire și combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor

Succesul culturii de vinete ține în mare parte și de atenția acordată combaterii buruienilor, dăunătorilor și bolilor. Combaterea buruienilor se poate realiza prin utilizarea unui erbicid cu spectru larg de acțiune. Stomp® Aqua este un erbicid pe bază de pendimetalin, din clasa dinitroaniline. Erbicid pelicular care se absoarbe prin vârfurile de creștere coleoptil/hipocotil. Este ușor de folosit la numeroase plante de cultură, inhibând atât diviziunea celulei, cât şi alungirea acesteia în meristemul rădăcinilor.

Printre măsurile de prevenire și combatere a bolilor din culturile de vinete se numără rotația culturilor, plantarea soiurilor rezistente și aplicarea corectă a îngrășămintelor și tratamentelor cu fungicide.

Principalele boli și dăunători ai vinetelor

Cele mai cunoscute boli care afectează pătlăgeaua vânătă sunt:

  • Pătarea brună a frunzelor și fructelor;
  • Verticilioza;
  • Cercosporioza;
  • Putregaiul alb;
  • Antracnoza;
  • Făinarea;
  • Mana de sol;
  • Fuzarioza;
  • Alternarioza;
  • Ofilirea bacteriană;
  • Căderea plăntuțelor;
  • Putregaiul cenușiu, însă mult mai prezenți sunt dăunătorii.

Dăunători ai vinetelor

Principalele pericole le reprezintă gândacul din Colorado, omida fructificațiilor, păduchele verde al solanaceelor, acarienii și păianjenul roșu.

Un produs extrem de util este insecticidul Alverde® care acționează ca agent de hrănire, având acțiune inițială de contact și activitate translaminară moderată. Insecticidul nu are rezistență încrucișată cu insecticidele cunoscute. Alverde® atacă sistemul nervos al insectelor, blocând în poziția închis canalul de sodiu. Conține metaflumizon și este folosit și pentru culturile cartofului, ardeilor și tomatelor. În cazul vinetelor de câmp, se poate aplica împotriva gândacului din Colorado, doza recomandată fiind de 0,025%, adică 0,25 litri la hectar. Alverde® asigură o înaltă eficacitate împotriva larvelor şi adulţilor gândacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata), precum şi asupra larvelor de Helicoverpa armigera, Tuta absoluta. Insecticid pentru cartofi, tomate, vinete, dar și pentru alte culturi.

Tratamente inovatoare AGRO BASF pentru protecția culturilor de vinete

Pe lângă rotația culturilor și adoptarea celor mai bune practici agricole, pentru obținerea unor recolte de vinete bogate, de calitate, este esențială aplicarea unor tratamente inovatoare, indiferent de metoda de înființare a culturii.

Pune bazele unei culturi sănătoase, cu producții record, folosind produse eficiente pentru combaterea bolilor:

  • Dagonis® - fungicid polivalent, ușor de folosit, care combină două substanțe active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol), pentru un control de lungă durată asupra unui spectru larg de boli. Se poate aplica la peste 20 de culturi, simplificând activitatea în fermă și asigurând producătorilor rentabilitate și profitabilitate.
  • Scala® - cel mai nou fungicid care asigură o eficacitate foarte ridicată, dată de modul complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori. Asigură flexibilitate în tehnologia de protecție și combate eficient putregaiul cenușiu.
  • Novicure® - este un fungicid și bactericid care poate combate alternarioza, antracnoza, pătarea pustulară, mana și pătarea bacteriană la vinete. Nu creează rezistență față de formele ce pot apărea în urma folosirii fungicidelor sistemice și oferă performanță de top și în culturile ecologice.
  • Signum® - un produs cu o combinaţie de două substanţe active cu moduri de acţiune diferite: boscalid, din grupa carboxamide, şi piraclostrobin (substanţă activă renumită din grupa strobilurinelor). La cultura de vinete are eficacitate bună în combaterea putregaiului cenuşiu și a făinării.

Recoltarea vinetelor

Nivelul producției poate ajunge la câteva zeci de tone pe hectar (25-40 t/ha), însă aceasta diferă în funcție de performanțele fiecărui soi și de lucrările întreprinse, inclusiv cele de combatere a dăunătorilor.

Fructele sunt recoltate în etape, la interval de câteva zile, în funcție de momentul în care ajung la maturitate, indiciile că acestea sunt gata pentru consum fiind culoarea (violet închis, negru, alb) și mărimea soiului. Recoltarea se realizează cu ajutorul unei foarfeci de grădină sau al cuțitului, înainte de momentul maturării complete, care ar însemna îmbătrânirea fructului.

Asigură o protecție completă și eficientă a culturii de vinete. Respectă tehnologia de cultură și aplică la timp tratamentele fitosanitare potrivite. Astfel, succesul culturii este garantat și te poți bucura de o productivitate excelentă și un randament optim.

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus