Totul despre lupoaia florii-soarelui (Orobanche cumana)

Lupoaia este una dintre cele mai temute plante parazite, atunci când vine vorba despre cultura de floarea-soarelui. Descoperă particularitățile speciei și care sunt cele mai eficiente metode de combatere, pentru o productivitate crescută.

Agresivă și rezistentă, ea poate determina pierderi majore, motiv pentru care înțelegerea biologiei ei și aplicarea corectă a metodelor de combatere sunt esențiale.

Istorie și răspândire

Lupoaia a fost identificată pentru prima dată în Rusia, dar existența ei este, cu siguranță, mult mai veche. Răspândită, inițial, în estul Europei și în Asia, în special în Orientul Apropiat, ea s-a extins, treptat și sigur, către vestul Europei. Practic, răspândirea lupoaiei acoperă zonele în care se obține peste jumătate din producția mondială de floarea-soarelui.

În ciuda selectării unor soiuri de floarea-soarelui rezistente, lupoaia a reușit, de fiecare dată, să devină mai virulentă și să fenteze metodele de control, având potențialul de a se extinde și mai mult, în zonele în care se cultivă floarea-soarelui.

Speciile de lupoaie infestează în jur de 16 milioane de hectare teren agricol în lume și afectează peste jumătate din culturile de floarea-soarelui. Virulența deosebită care caracterizează lupoaia a făcut ca unele zone să fie scoase din circuitul agricol, tocmai în ideea eliminării, în timp, a acestei plante parazite.

În România, planta a fost identificată în 1940; se crede că a fost introdusă ca urmare a comerțului cu semințe.

Biologia și ecologia lupoaiei

Lupoaia face parte din categoria plantelor anuale care se înmulțesc prin semințe. Pentru că îi lipsește clorofila, ea este incapabilă de fotosinteză, hrănindu-se cu substanțele nutritive pe care și le procură prin parazitarea rădăcinilor plantelor susceptibile.

Ecologia lupoaiei

Specia se dezvoltă bine în zonele de climă temperată, cu temperatură medie anuală în jur de 10 grade Celsius. Preferă solurile cu reacție alcalină sau neutră și nu are dușmani naturali care să permită dezvoltarea unei strategii biologice de combatere.

Lupoaia - Biologie

Unul dintre motivele care a permis identificarea atât de târzie a speciei este reprezentat de faptul că cea mai mare parte a ciclului ei de viață se desfășoară în subteran.

Semințele au nevoie de condiții optime pentru germinare: un sol cald (20-25 grade Celsius) și umed. După germinare, ele trebuie să găsească gazda adecvată, sursă de nutrienți în rizosferă.

Atașarea tubului germinativ al lupoaiei la rădăcina gazdei permite conectarea cu sistemul vascular al acesteia, de unde planta parazită își va extrage, ulterior, substanțele nutritive.

Tulpinile apar la suprafața solului după aproximativ 35 de zile, intervalul de timp depinzând de tipul de sol, umiditate, temperatură și planta parazitată.

Tulpinile sunt aproape lipsite de frunze, de culoare brun-galbenă. Florile apar la 2-3 săptămâni după aceea; ele au formă tubulară, corolă glugată și lobată. Fiecare floare produce între 2500-5000 de semințe.

Luând în considerare numărul de flori al unei plante, rezultă că fiecare individ al speciei ajunge să producă, în medie, 40.000 de semințe, dar se poate ajunge pana la 87.000 de semințe, ceea ce explică agresivitatea speciei.

Diseminarea semințelor este extrem de eficientă, în parte, datorită dimensiunilor extrem de mici, dar și pentru că se încarcă electrostatic cu ușurință. Vântul, apa, utilajele agricole, animalele și culturile contaminate sunt vectori posibili, iar viabilitatea în sol este de ordinul deceniilor.

În plus, din cauza dimensiunilor, este foarte dificilă identificarea semințelor de lupoaie în masa semințelor de cultură. Există metode moleculare de determinare a gradului de contaminare a semințelor de cultură, dar e evident că ele nu sunt la îndemâna oricui, iar costurile nu sunt tocmai neglijabile.

Capacitatea lupoaiei de a dezvolta noi rase

Lupoaia se caracterizeaza prin dezvoltarea continua de dezvolta noi rase, mai virulente. Daca la inceput studierii acestui parazit s-au identificat doua rase, numite A si B, ulterior s-au identificat numeroase altele, ajungand -conform literaturii de specialitate pana la rasa G, si chiar peste aceasta. Cunoasterea acestor rase este un element foarte important in procesul de creare a hibrizilor rezistenti la lupoaie.

Impactul economic al lupoaiei

Merită reținut faptul că Orobanche cumana reprezintă principala constrângere biotică, atunci când vine vorba despre o mare parte din producția europeană de floarea-soarelui.

Cultura afectată de lupoaie

În cultura afectată de lupoaie, plantele sunt subdezvoltate și prezintă semne de uscăciune și deficit de substanțe nutritive. Ele se usucă înainte de înflorire sau înfloresc, dar au calatidii mici și subdezvoltate. Pierderile în cultură sunt evaluate la 20%-100%, în funcție de severitatea infestației.

Care este situația în România?

În România, infestația cu Orobanche cumana a devenit o problemă semnificativă, pentru că se estimează că peste 60% din suprafața totală cultivată cu floarea-soarelui este infestată. Cele mai mari probleme se întâlnesc în Dobrogea, unde au fost înregistrate cele mai virulente biotipuri, capabile să compromită complet culturile.

Cum se combate lupoaia (Orobanche cumana)?

Există mai multe strategii testate pentru combaterea lupoaiei, îngrijorătoare fiind adaptabilitatea crescută a speciei, care pare să reușească să depășească soluțiile aplicabile în agricultură. De aceea, pentru o bună productivitate, este necesară aplicarea unor măsuri combinate, care să ia în calcul utilizarea unor soiuri de floarea-soarelui rezistente, la pachet cu tratamentele chimice eficiente.

De reținut este faptul că e imposibil controlul prin metode mecanice, singura soluție fiind smulgerea plantelor la mână, fără scuturarea semințelor - e evident de ce metoda nu poate fi utilizată în câmp.

Nici rotația culturilor nu este o opțiune viabilă, perioada de pauză necesară fiind de aproximativ 15 ani.

Hibrizi de floarea-soarelui rezistenți la lupoaie

Cultivarea hibrizilor de floarea-soarelui cu toleranță genetică la rasele de Orobanche reprezintă una dintre metodele recomandate pentru managementul combaterii acestei buruieni parazit. Din păcate, în timp, lupoaia are capacitatea de a dezvolta noi rase capabile să ”păcălească” rezistența genetică a hibrizilor, astfel că este permanent nevoie ca cercetătorii și companiile producătoare de semințe să dezvolte noi hibrizi performanți.

Hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei BASF au toleranță genetică ridicată la Orobanche (rasele A -F sau A-G). Cultivatorii de floarea-soarelui pot găsi atât hibrizi convenționali, cât și hirbrizi de tip Clearfield®, sau Clearfield® Plus.

Combaterea integrată a lupoaiei cu ajutorul sistemului Clearfield® Plus

O metodă optimă pentru controlul infestării cu Orobanche, adresată în special fermierilor din zona de est și sud-est a țării, care se confruntă cu contaminare intensă, este folosirea sistemuli de producție Clearfield® Plus la floarea-soarelui. Acesta conține hibrizi de ultimă generație, cu toleranță genetică ridicată la rasele A-G, dar și erbicidul special Pulsar® Plus. Efectul este de dublă protecție, prin rezistența genetică și combaterea chimică a Lupoaiei.

Având în vedere că infestarea cu Orobanche cumana poate duce chiar și la pierderea completă a recoltei, recomandarea specialiștilor BASF de utilizare a sistemului de producție Clearfield® Plus se adresează în special agricultorilor din județe precum Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași sau Buzău. În județe precum Vaslui, Bacău, Giurgiu sau Teleorman, nivelul de infestare cu Lupoaie este moderat, dar specialiștii avertiezează că parazitul își extinde permanent teritoriul, astfel că în viitorul apropiat și aceste județe se vor confrunta cu un nivel de contaminare intensă.

Care sunt beneficiile sistemului Clearfield® Plus?

Sistemul Clearfield® Plus este o variantă de elită, mult îmbunătățită, a bine cunoscutului sistem Clearfield®. Majoritatea companiilor producătoare de semințe își actualizează în mod constant portofoliul cu hibrizi mai performanți, de ultimă generație, ce pot oferi beneficii mai mari, adaptate perfect nevoilor fermierilor. Fiecare hibrid Clearfield® Plus trece printr-un sistem foarte exigent de calificare, pentru a putea primi acest nume. Acest proces de calificare se referă la teste riguroase ale hibrizilor, folosind erbicidul Pulsar® Plus.

Acest sistem este compus din hibrizi perforanți și erbicidul Pulsar® Plus. Grație flexibilității de aplicare a dozei Pulsar® Plus, se poate asigura controlul unui spectru foarte larg de buruieni, la costuri foarte competitive. În plus, aceeași flexibilitate a aplicării erbicidului oferă siguranța de a putea mări doza, pentru a avea lanurile curate chiar și în cazuri de infestări puternice cu buruieni dificile.

Formularea erbicidului permite obținerea aceluiași grad de eficacitate, pentru costuri mai mici. Comparativ cu alte sisteme de producție, Clearfield® Plus oferă nu doar protecție împotriva Orobanche, ci avantajul protecției atât împotriva buruienilor cu frunză lată, cât și împotriva buruienilor cu frunza îngustă.

Care sunt beneficiile erbicidului pentru lupoaie Pulsar® Plus?

Pulsar® Plus este un erbicid pentru cultura de floarea-soarelui de tip Clearfield® Plus. Substanța activă imazamox are eficiență excelentă în combaterea lupoaiei. În plus, formularea de ultimă generație (substanță activă + coformulanți + substanțe auxiliare) îmbunătățește aderența, preluarea și translocarea de către buruieni.

Aspectul esențial este că toleranța hibrizilor Clearfield® Plus permite ca o parte din erbicidul Pulsar® Plus să fie preluat și de plantele de floarea-soarelui. Substanța activă circulă sistemic în planta de cultură, ajungând inclusiv la nivelul sistemului radicular, de unde este preluată și de buruiana-parazit.

Pentru combaterea eficientă a lupoaiei, aplicarea se face la momentul optim în stadiul de 6-8 frunze ale florii-soarelui, etapă în care există suficientă masă vegetativă pentru a asigura circulația substanței active. O altă caracteristică a erbicidului Pulsar® Plus este efectul rezidual la sol.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus