Tratamente la vița de vie după înflorit

Ce trebuie să faci pentru a proteja plantația de viță de vie între momentul înfloririi și recoltare

Cultura de viță de vie este vulnerabilă în fața atacurilor agenților patogeni. Lăsată netratată, o plantație de viță de vie poate fi compromisă în proporție de până la 100%. În perioada de vegetație se disting două etape principale pentru aplicarea tratamentelor: înainte de înflorit și după înflorit.

Principalele tratamente ale viței de vie pentru combaterea agenților patogeni se fac astfel:

  • lăstar 5-7 cm
  • lăstar 20-25 cm
  • înainte de înflorit
----------------------------------------------------
  • scuturarea petalelor, sfârșit de înflorit
  • creșterea boabelor
  • compactare ciorchini
  • intrarea în pârgă

La ce boli este expusă vița de vie după înflorit

Înfloritul viei este una dintre cele mai dificile perioade ale sezonului, deoarece vița de vie este foarte sensibilă la atacul agenților patogeni. Au loc în plantă numeroase procese fiziologice de o importanță vitală.

Pe lângă acestea, se pot adăuga ”provocărilor” și schimbărilor la care planta este supusă și vremea capricioasă de primăvară, variațiile de temperatură și precipitațiile.

Vița de vie este expusă în special atacurilor de mană, făinare, putregai negru și putregai cenușiu în perioada de după înflorit.

În ceea ce privește dăunătorii, cele mai mari pagube le poate produce molia verde.

Iată câteva posibilități de aplicare a tratamentelor la vița de vie, folosind produse BASF:

Scuturarea petalelor:

Creșterea boabelor:

Compactarea ciorchinilor:

Intrarea în pârgă:

Mana viței de vie

Mana viței de vie este produsă de ciuperca Plasmopara viticola. Se întâlnește cel mai des la soiurile nobile de viță de vie. Ciuperca produce mari probleme viticultorilor, deoarece atacă toate organele verzi ale plantei. Mana viei este o boală înșelătoare, care afectează, în general, o suprafață chiar și de 10 ori mai mare decât se observă cu ochiul liber, prin simptome.

Simptomele atacului de mană la vița de vie după înflorit

Atacul manei are loc după ce frunzele cresc mai mult de 5 cm. Pe partea inferioară a acestora apare o pulbere albicioasă. Mana poate ataca și florile, care se brunifică. Dacă atacul are loc pe ciorchini, aceștia vor fi acoperiți cu un puf alb și se pot usca complet. Atunci când atacul de mană are loc după formarea boabelor, acestea se pot acoperi cu puf alb și se brunifică (Rot-gris) sau se pot zbârci și devin brune, fără a mai avea acel puf alb (Rot-Brun).

Combaterea manei la vița de vie după înflorit

În general, înflorirea viței de vie se produce în lunile mai-iunie. Tratamentele de după înflorit se pot face în luna iunie, urmând să se repete la un interval de 10-14 zile, pentru a proteja boabele de struguri pe parcursul procesului de creștere.

Există numeroase fungicide pentru combaterea manei. Produsele BASF au o fereastră largă de aplicare, asigurând o eficacitate excelentă în condițiile utilizării conform indicațiilor de pe etichetă. De asemenea, produsele BASF pot fi integrate cu succes în tratamentele de protecție a viței de vie.

Cabrio® Top este o soluție optimă pentru protecția viței de vie. Produsul conține două substanțe active, 5% piraclostrobin + 55% metiram și poate combate simultan mana, făinarea și putregaiul negru. Cabrio® Top oferă o protecție uniformă, grație efectului sistemic local și a mișcării translaminare. Efectul său este de lungă durată, produsul beneficiind de o foarte bună rezistență la spălare. Aplicarea se face în doza de 1,5 – 2 kg/ha, păstrând un interval de pauză de 10-12 zile. Suplimentar, Cabrio® Top oferă viței de vie și beneficii fiziologice de vitalizare, datorită tehnologiei AgCelence®. Procesele fiziologice sunt influențate în mod pozitiv, asigurând o recuperare mai bună după perioade dificile, precum ploi cu grindină, variații mari de temperatură sau secetă, dar și sporuri semnificative de producție.

Un alt fungicid cu actiune curativa, printre putinele existente pe piața din România, este fungicidul Forum® Gold . Acesta conține două substanțe active: dimetomorf și ditianon. Împreună, au proprietăți complementare și moduri diferite de acțiune: preventiv, curativ și antisporulant. Fungicidul Forum® Gold beneficiază de rezistență la spălare și este independent față de condițiile de mediu. Conform testelor științifice, fungicidul rămâne pe plantă într-o proporție de aproape 94%, chiar și în condițiile unor precipitații abundente, cu căderi de apă de 40 l/m2. Fungicidul se aplică în doza de 1,56 kg/ha. Tratamentele cu Forum® Gold se pot face până la intrarea în pârgă, respectând un interval de 10-12 zile între tratamente.

Delan® Pro este un instrument de protecție și combatere a manei la vița de vie, perfect adaptat nevoilor specifice ale viticultorilor. Lansat în 2018, Delan® Pro combină acțiunea unică a ditianonului cu fosfonații de potasiu, pentru a asigura nu doar o combatere eficientă a manei, ci și protecția noilor creșteri și stimularea mecanismelor naturale de apărare ale plantei. Fungicidul Delan® Pro este foarte eficient chiar și în condiții meteo dificile, fiind un instrument de bază în managementul rezistenței. Tehnologia proactivă a Delan® Pro stimulează capacitatea de apărare a plantei împotriva Plasmopara viticola, asigurând o eficacitate cu aproape 10% mai mare decât alte produse similare. Delan® Pro se aplică în doza de 3-4 l/ha, la un interval de 10 zile între tratamente. Produsul nu influențează negativ procesul de vinificație și nici nu afectează calitățile organoleptice ale vinului.

Soriale® LX este un produs nou în portofoliul BASF, selectiv față de cultura de viță de vie. Este un fungicid sistemic, ce poate combate cu eficacitate maximă mana viței de vie. Produsul conține 755 g/l fosfonați de potasiu și acționează acropetal și bazipetal, fiind foarte mobil și stimulând mecanismele naturale de apărare ale viței de vie. Formularea lichidă îmbunătățește acoperirea uniformă a plantei. Fungicidul Soriale® LX se poate aplica în amestec cu un fungicid de contact partener (ex. Polyram DF), în doza de 3-4 l/ha, în maxim 5 tratamente pe sezon, până la compactarea ciorchinelui. Are un timp de pauză de doar 14 zile!

Făinarea viței de vie

Făinarea viței de vie apare în urma atacului produs de ciuperca Erysiphe necator. Boala poate infesta toate părțile verzi are plantei. Făinarea are efecte devastatoare pentru vița de vie și poate duce chiar la pierderea totală a producției. Dezvoltarea ciupercii este favorizată în special de temperaturile ridicate.

Simptomele atacului de făinare la vița de vie după înflorit

Făinarea viței de vie este ușor de recunoscut. Primele semne apar chiar din primăvară. Boabele de struguri sunt acoperite, uneori chiar și complet, de o pulbere albă. Depunerea albicioasă apare și pe frunze. Părțile infestate capătă o culoare cenușiu închis în timpul verii. În condiții de infestare puternică, frunzele infestate mor, iar boabele de struguri se sparg.

Prevenirea și combaterea făinării la vița de vie după înflorit

Este mult mai dificil să combați făinarea viței de vie după ce prima infecție a devenit vizibilă. Ideal, boala trebuie prevenită prin curățire, aplicând tratamente cu fungicide, înainte și după înflorit. În portofoliul BASF se regăsesc trei produse extrem de eficiente în lupta contra făinării viței de vie.: un fungicid de contact, Kumulus® DF și 2 fungicide sistemice: Vivando® și Sercadis®.

Fungicidul Vivando® , conține 500 g/l metrafenonă. Acesta acționează pe trei niveluri: determină umflarea apresoriilor fungilor, determină dezorganizarea hifelor miceliene și împiedică formarea conidiilor care provoacă noi infecții. Vivando® protejează eficient vița de vie grație rezistenței la spălare și a formării depozitelor deasupra zonei în care este aplicat. De acolo, pătrunde în meristemul frunzelor sau în pielița boabelor de struguri. Depozitul este redistribuit ulterior sub formă gazoasă și protejează astfel întregul ciorchine, dar și frunzele. Vivando® poate fi aplicat preventiv, la avertizare, în maxim 3 tratamente pe sezon, păstrând un interval de 12-14 zile între ele, până la coacere. Nu aplicați Vivando® în mai mult de 2 tratamente consecutive. Doza este de 0.2 l/ha.

Sercadis® este un fungicid de ultimă generație, nou în portofoliul companiei BASF, capabil să ofere protecție de încredere împotriva făinării, fiind puțin dependent de vreme. Produsul conține o substanță activă inovatoare, 300 g/l fluxapiroxad, din grupa SDHI. Această substanță activă are o mobilitate unică, reușind să ajungă foarte rapid la enzima țintă. Astfel, Sercadis® acționează translaminar și acropetal, fiind bine redistribuit după umectare și asigurând o protecție excelentă. Tratamentele cu Sercadis® se pot efectua preventiv, în doza de 0,15 l/ha, cu un interval de pauză de 10 zile. Se pot face cel mult 3 tratamente pe sezon, până în momentul în care boabele de struguri dezvoltă culoarea specifică.

Kumulus® DF este un fungicid de contact, care conține sulf. Produsul are o formulare de tip DF, aderă excelent pe frunză, are acțiune multi-site și un risc foarte scăzut de apariție a rezistenței. După aplicare, Kumulus® DF acționează atât prin contact, cât și prin vapori și stimulează creșterea plantelor. Totodată, fungicidul acționează pe plan secundar și împotriva acarienilor. Un alt beneficiu al produsului este maturarea mai bună a lemnului. Specialiștii BASF recomandă aplicarea preventivă, în doza de 0,3% – 3 kg/ha. Tratamentele se pot repeta la intervale de 7-14 zile, în funcție de intensitatea atacului, până la începutul coacerii boabelor de struguri.

Putregaiul cenușiu

Putegaiul cenușiu, sau Botrytis, este produs de ciuperca Botrytis cinerea. Boala poate produce pagube de până la 80% în anii favorabili. Agentul patogen poate ataca atât materialul săditor, cât și strugurii, fiind favorizat mai ales de umiditatea și temperaturile ridicate.

Simptomele atacului de Botrytis la vița de vie după înflorit

Putregaiul cenușiu la vița de vie se manifestă mai întâi pe frunze, unde vei vedea apariția unor pete gălbui. Acestea capătă apoi nuanțe roșiatice și cresc în dimensiune. Ulterior, frunzele se acoperă de un mucegai de culoare cenușie. Frunzele afectate cad în scurt timp. Atunci când lăstarii sunt atacați de Botrytis cinerea, simptomele apar sub forma unor pete brune sau cenușii, iar mai apoi vei vedea putregai sau scleroți.

Putregaiul cenușiu poate ataca și ciorchinii tineri, însă cel mai des vei vedea că boabele de struguri sunt afectate de Botrytis. Acest tip de atac este și cel ce produce pagube maxime. Boabele afectate de putregaiul cenușiu dezvoltă pete moi și mici, apoi crapă și sunt acoperite de un mucegai cenușiu-brun. Ciuperca poate afecta întreg ciorchinele de strugure în scurt timp.

Prevenirea putregaiului cenușiu la vița de vie după înflorit

Mare parte a măsurile de prevenire a apariției Botrytis se iau imediat după înflorit. Noi recomandăm aplicarea aplicarea unui tratament cu fungicidul Cantus®. Produsul conține boscalid, ce împiedică producția de energie a ciupercii, inhibă germinația sporilor și oprește creșterea tubului germinativ.

Acest fungicid se poate aplica ușor la vița de vie, având avantajul de a nu interfera cu maturarea strugurilor, fermentația mustului sau caracteristicile organoleptice ale vinului. Un efect benefic este însă reducerea lacazei din must, ceea ce permite menținerea potențialului calitativ al vinului.

Cantus® acționează translaminar și acropetal, având și efect secundar asupra făinării. Produsul se poate aplica în doza de 1 kg/ha. Dacă presiunea de infecție este ridicată, Cantus® se poate aplica în doza de 1,2 kg/ha.

Se aplică un singur tratament cu Cantus® pe sezon, la finalul înfloritului, la închiderea ciorchinelui sau la începutul intrării în pârgă. Păstrați cel puțin 21 de zile de pauză între tratamentul cu fungicidul Cantus® și recoltarea strugurilor.

Molia verde a strugurilor

Lobesia botrana este dăunătorul care poate produce mari pagube în plantațiile de viță de vie. Atacurile apar primăvara, când molia strugurilor mănâncă florile, dar și vara, când poate infesta boabele de struguri. Molia strugurilor are în țara noastră trei generații pe an. Acestea se pot întrepătrunde, ceea ce face combaterea mai dificilă.

Combaterea moliei verzi a strugurilor

Molia verde a strugurilor se poate combate cu ajutorul insecticidului Fastac® Active (acest produs nu mai este comercializat, te rugăm să ne contactezi ), pe bază de alfa-cipermetrin. Este un piretroid de sinteză ce rezistă la lumină și elimină atât adulții, cât și larvele sau ouăle insectelor. Fastac® Active acționează prin contact și ingestie, putând acoperi mari suprafețe. Produsul are un bun efect rezidual pe frunze și rezistență la ploi. Se pot face maxim 2 tratamente cu acest insecticid, în doza de 0,02% (0,2 l/ha) cu un interval de 7-10 zile de pauză între aplicări.

Produsele BASF pentru combaterea bolilor și dăunătorilor viței de vie sunt în general miscibile și compatibile cu alte produse. Recomandarea este însă ca amestecul să fie întotdeauna verificat înainte de umplerea rezervorului, din punct de vedere al miscibilității și compatibilității.

Culturi similare

Pachete tehnologice pentru viță de vie

Combate bolile viței de vie cu noile pachete tehnologice de la BASF. Profită de reducerile suplimentare față de prețul individual al produselor.

Compară pachetele promoționale

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus