Profită de ultima ocazie de a proteja vița de vie împotriva putregaiului cenușiu!

Folosește fungicidul potrivit pentru combaterea optimă a Botrytis cinerea la vița de vie


Vremea din ultimele săptămâni îi pune la încercare pe viticultori. Cu multe ploi, căderi de grindină și temperaturi oscilante, în cea mai mare parte cu valori peste limitele climatologice normale, viticultorii sunt într-o situație dificilă. Presiunea de boli la vița de vie este aproape la cote maxime, iar stadiul de dezvoltare a plantei impune un tratament esențial împotriva putregaiului cenușiu.


Ce este putregaiul cenușiu


Botrytis cinerea (sau putregaiul cenușiu) este o ciupercă ce atacă vița de vie, cu pagube de până la 80% în anii favorabili dezvoltării agentului patogen. De altfel, putregaiul cenușiu este una dintre cele mai păgubitoare boli la vita de vie, alături de mană și făinare. Botrytis cinerea poate ataca atât strugurii, cât și materialul săditor. Ciuperca este favorizată în special de nivelul temperaturii și umiditate.


Primele simptome ale atacului Botrytis la vița de vie apar pe frunze sub forma unor pete gălbui. Ulterior, acestea devin roșiatice, mari, nedelimitate. Frunza dezvoltă un mucegai cenușiu pe ambele părți, urmând să cadă în scurt timp. Atacul putregaiului cenușiu pe lăstarii viței de vie poate fi recunoscut sub forma unor pete cenușii sau brune. Lăstarii de viță de vie atacat de Botrytis sunt acoperiți la scurt timp de un mucegai sau de scleroți, în cazul în care ciuperca nu mai beneficiază de condiții favorabile.


Atacul putregaiului cenușiu pe ciorchinii tineri se produce rar, dar există excepții. În schimb, cel mai frecvent atac al Botrytis la vita de vie apare la nivelul boabelor. De altfel, acesta este și cel mai păgubitor. Boabele de struguri atacate de Botrytis dezvoltă mici pete moi, după care crapă și sunt acoperite de un mucegai brun-cenușiu. În scurt timp, ciuperca va cuprinde tot ciorchinele.


Cum se protejează vița de vie împotriva Botrytis


Una din cele mai importante măsuri preventive este alegerea terenului. Acesta nu trebuie să fie foarte jos și nici umed. De asemenea, Ce facem cu vița de vie în luna februarie trebuie efectuate corect, la fel și aplicarea fertilizatorilor.


Odată cu creșterea boabelor de struguri se impune și aplicarea unui tratament cu fungicid eficient împotriva putregaiului cenușiu. Recomandarea BASF este produsul Cantus® . Acesta aparține grupei chimice carboxamide și acționează prin interferarea complexului II al ciclului Kerbs. Ciuperca moare după ce boscalidul oprește producția de energie din mitocondrii, inhibă germinația sporilor și creșterea tubului germinativ.


Cum se aplică fungicid Cantus® la vita de vie


Odată aplicat, fungicidul Cantus® are acțiune translaminară în plantă, iar în frunză mișcare acropetală. Dacă se aplică preventiv fungicid Cantus®, în stadiile A sau B ale viței de vie, se obține și un efect secundar asupra făinării.


Fungicidul Cantus® trebuie să facă parte dintr-un program de tratamente cu fungicide pentru combaterea Botrytis la vița de vie. Doza omologată este de 1 kg/ha, cu excepția cazurilor de presiune foarte mare a infecției cu Botrytis, când se recomandă aplicarea Cantus® în doza de 1,2 kg/ha. Cantus® se aplică într-un singur tratament, la sfârșitul înfloririi, înainte de închiderea ciorchinelui sau la începutul intrării în pârgă. Este nevoie de 21 de zile de pauză între aplicarea tratamentului și recoltarea strugurilor.


Beneficiile fungicidului Cantus® pentru vita de vie


Parte din pachetul promoțional de fungicide BASF , produsul Cantus® poate fi aplicat cu ușurință la vita de vie, deoarece nu prezintă rezistență încrucișată față de principalele grupe de fungicide și nici nu interferează cu maturarea strugurilor, fermentarea mustului sau cu caracteristicile vinurilor. Fungicidul produs de BASF poate fi integrat ușor în toate programele de combatere a Botrytis cinerea la vița de vie. Neavând nici un efect asupra pH-ului sau a conținutului de zahăr din boabele de struguri, Cantus reduce însă activitatea lacazei din must, permițând conservarea potențialului calitativ al vinului.

Mergi sus