Alternarioza tomatelor: cauze, simptome și combatere

Pătarea brună sau alternarioza e o boală frecvent întâlnită la cultura de tomate. Iată simptomele acestei boli, dar și soluțiile optime pentru combaterea ei

Alternarioza este una dintre cele mai periculoase boli pentru tomate, fiind capabilă să distrugă culturi întregi într-un timp foarte scurt.

  • Ce este alternarioza
  • Cauzele apariției alternariozei
  • Simptomele alternariozei
  • Soluții BASF pentru combaterea alternariozei

Ce este alternarioza

Alternarioza sau pătarea brună a tomatelor este o boală frecvent întâlnită la culturile de roșii. Este provocată de Alternaria solani, un agent patogen fungic (ciupercă microscopică) ce se regăsește în toate regiunile unde se cultivă legume solanacee, și atacă plantele în toate fazele de vegetație, de la răsaduri până la plantele adulte, dar și toate organele acestora, de la tulpină până la fructe.

Alternarioza poate fi recunoscută prin petele de culoare brun-închisă, de formă neregulată, care apar inițial pe tulpini și apoi se extind și la celelalte organe ale plantei. Dacă nu este combătută la timp cu produse fitosanitare eficiente, boala se poate extinde rapid și poate duce la stagnarea creșterii tomatelor, ofilirea plantelor și chiar uscarea acestora.

Cauzele apariției alternariozei

Apariția alternariozei este favorizată de umiditatea ridicată: sporii de Alternaria solani germinează foarte repede dacă frunzele sau tulpinile plantelor sunt acoperite de picături de apă - de la ploaie, rouă sau chiar atunci când cultura este irigată prin stropire. În aceste condiții, sporii germinează într-un timp foarte scurt - până la 30 de minute, atunci când temperaturile exterioare sunt între 26,5 și 29,5 grade Celsius.

După germinare, ciuperca atacă celulele plantei într-un interval cuprins între 3 și 12 ore, în funcție de temperatură. Odată ce a penetrat celulele frunzei sau ale tulpinii, ciuperca poate provoca leziuni vizibile pe plantă - pete brune de formă neregulată - în două-trei zile, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, adică cel puțin 15 grade Celsius și un grad ridicat de umezeală.

Cele mai afectate plante sunt cele slab îngrijite, iar o dezvoltare excesivă a acestui agent patogen poate provoca și reducerea cantității de lumină absorbită de plante, ceea ce duce la diminuarea capacității de fotosinteză a acestora.

Simptomele alternariozei

Atacul în faza de răsad

Alternarioza atacă răsadurile de tomate începând de la baza acestora. Primele care sunt afectate de ciupercă sunt tulpinile, în jurul cărora apar pete brune circulare. După tulpină, alternarioza evoluează la frunze. Dacă boala nu este tratată la timp, agentul patogen poate provoca ofilirea plantelor și, într-un final, uscarea lor.

Atacul pe frunze

Primele frunze afectate de alternarioză sunt, de obicei, cele aflate la baza plantei, care sunt și cele mai vechi. Sporii de Alternaria solani, cunoscuți și sub numele de conidii, infectează frunzele în principal în zonele unde acestea au leziuni, distrug pereții celulari și se hrănesc cu substanțele nutritive eliberate în timpul acestui proces. Pe frunze se formează pete brune, aproape rotunde, care în interior prezintă zone concentrice. Petele se măresc și cuprind întreaga frunză.

Atacul pe pețiol

În timp, leziunile provocate de alternarioză cresc în dimensiuni și se extind și la celelalte frunze, atacând și pețiolurile sau codițele acestora. Pe lăstarii principali şi laterali apar adesea pete alungite, net delimitate, de culoare brun-negre, ocazional cenuşii-pal, cu margine lată și dimensiuni care variază de la câțiva milimetri până la un centimetru.

Atacul pe fructe

Alternarioza poate infecta la fel de ușor și fructele. Primele semne care anunță atacul ciupercii sunt petele rotunde de dimensiuni reduse, de formă concavă, care se extind de la o zi la alta. Sunt mai frecvente în zona pedunculului, dar pot fi observate pe toată suprafața tomatelor. Netratate, aceste leziuni se extind, devin lucioase și capătă o nuanță închisă.

Soluții BASF pentru combaterea alternariozei

  • Dagonis®
  • Cabrio® Top
  • Polyram® DF

Dagonis®

Dagonis® este un fungicid polivalent, lansat în 2019, cu un spectru larg de utilizare, care combină două substanțe active extrem de eficiente în combaterea alternariozei, fluxapiroxad și difenoconazol.

Ambele au proprietăți de prevenire a apariției ciupercii, oferind și un control curativ de încredere. Fluxapiroxadin hibă stadiile de evoluție în cazul Alternaria solani, în timp ce difenoconazolul este un triazol sistemic care controlează un număr mare de boli foliare.

Dagonis®, la tomate, controlează atât alternarioza, cât și făinarea tomatelor (Leveillula taurica) și pătarea cafenie (Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva). Printr-un singur tratament, controlăm 2 agenți patogeni importanți, în câmp, sere și solarii.

Dagonis® se aplică în doză de 1 litru la hectar. Pentru o eficiență sporită, se fac maximum două tratamente/sezon, cu un interval de o săptămână între ele. Perioada optimă de aplicare la cultura de tomate este de la apariția primelor 4 frunze până la coacerea deplină a roșiilor. Recoltarea se face după o pauză de cel puțin 3 zile de la ultimul tratament cu Dagonis®.

Cabrio® Top

Cabrio® Top este un fungicid polivalent care conține două substanțe active, metiram și piraclostrobin, care oferă culturilor de tomate o protecție îndelungată și contribuie la prevenirea infestărilor fungice, între care se numără și alternarioza.

Piraclostrobinul este o substanță activă din grupa strobilurinelor, care blochează respirația mitocondrială a agenților patogeni și, în ultimă instanță, aceștia mor. Pe de altă parte, metiramul este o substanță activă de contact care împiedică răspândirea și dezvoltarea sporilor de Alternaria solani, acționând preventiv împotriva germinației acestora.

În plus, Cabrio® Top beneficiază de tehnologia AgCelence®, ceea ce înseamnă că întârzie îmbătrânirea plantelor și prelungește activitatea fotosintetică a celulelor. La roșii, efectele sunt vizibile: fructele pot fi păstrate un timp mai îndelungat, sunt mai ferme și au un conținut crescut de zaharuri. Pentru cultura de tomate, doza recomandată de aplicare este de 1,5-2 kilograme la hectar.

Polyram® DF

Polyram® DF este un fungicid cu acțiune multi-site pe bază de metiram. Este disponibil sub formă de granule dispersabile în apă, cu acțiune rapidă asupra alternariozei, dar și asupra altor boli frecvente la tomate, cum ar fi mana (Phytophthora infestans) sau pătarea cafenie (Cladosporium fulvum).

Substanța activă metiram împiedică germinarea sporilor de Alternaria solani și, astfel, elimină încă din start riscul de apariție a alternariozei la tomate. Tratamentul cu Polyram® DF se face preventiv, la începutul perioadei de vegetație - în timpul creșterii lăstarului sau la răsfirarea inflorescenței. Doza recomandată este de 0,2% - 2 kg/ha cu un timp de pauză de 7-14 zile.

Noul fungicid Dagonis®

Descoperă noul fungicid polivalent de la BASF. Este simplu de folosit și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Vezi caracteristicile tehnice

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Dagonis®: fungicidul polivalent pentru o recoltă de vis

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
Mergi sus