Cum arată culturile de cereale păioase tratate cu Systiva® 333 FS după ieșirea din iarnă

Vezi ce avantaje îți aduce utilizarea fungicidului BASF la grâu sau orz

Noul fungicid BASF pentru tratarea semințelor, Systiva® 333 FS, te scapă de grija primului tratament din primăvară, asigurând buna buna dezvoltare a plantelor încă din toamnă, protecția pe timpul iernii și un start excelent în primăvară.

Systiva® 333 FS este primul fungicid care se aplică odată cu tratamentul seminței și are eficacitate foarte bună împotriva bolilor foliare. Fermierii care au folosit Systiva® 333 FS în toamnă se declară extrem de mulțumiți de starea culturilor la ieșirea din iarnă.

Așa cum se poate vedea în fotografia alăturată, făcută în Vrancea, în luna martie, orzul tratat cu Systiva® 333 FS are un sistem radicular mai bine dezvoltat, optimizat pentru eventualele perioade de secetă. Chiar și în situația în care este semănat în afara epocii optime, orzul tratat cu Systiva® 333 FS recuperează printr-o dezvoltare timpurie foarte rapidă, o înfrățire excelentă și rădăcini mult mai bine dezvoltate, chiar și în condiții meteo dificile, cu deficit de precipitații.

În plus, lotul tratat cu fungicidul BASF este curat de boli, spre deosebire de varianta martor, unde s-a constatat, încă din toamnă, apariția bolilor precum pătarea reticulară a frunzelor de orz.

Aceleași efecte benefice se pot observa și în cazul culturii de grâu protejate de Systiva® 333 FS. Tehnologia AgCelence de care beneficiază produsul conferă plantelor efecte fiziologice benefice, precum înfrățirea mai bună, rădăcini mai mari și mai puternice, dar și o protecție îmbunătățită împotriva bolilor.

Systiva® 333 FS conferă un sistem radicular dezvoltat, planta fiind lipsită de boli până în acest moment. În primăvară avem cultura sănătoasă și bine dezvoltată. În schimb, culturile netratate prezintă o vigoare scăzută, bolile instalându-se încă din toamnă.

În cealaltă parte a țării, în județul Dolj, reprezentanții zonali BASF au inspectat starea culturilor la care s-a aplicat Systiva® 333 FS. Rezultatele sunt cât se poate de grăitoare la ieșirea din iarnă.

În localitatea Apele Vii, din Dolj, plantele care au beneficiat de tratamentul cu produsul BASF sunt mai viguroase, cu un sistem radicular mult mai bine dezvoltat și fără nicio urmă de boală.

Cultura de orz tratată cu Systiva versus netratată. Se observă plante viguroase, sistem radicular mai bine dezvoltat și fără boli. În schimb, în lotul netratat a apărut deja pătarea reticulară a frunzelor de orz. Conform reprezentantului BASF, Bogdan Băețică, în zona respectivă s-au constatat deja atacuri de septorioză la grâu, încă din toamna anului trecut.

Diferențele sunt la fel de vizibile și pentru culturile de grâu. Plantele din fotografia de mai sus provin din loturi din localitatea Dragotești, județul Dolj. Așa cum se poate observa, plantele tratate cu Systiva® 333 FS, răsărite din toamnă, sunt sănătoase și mult mai bine dezvoltate.

Același rezultat pozitiv a fost obținut și în cazul grâului tratat cu Systiva® 333 FS la o fermă din localitatea Cârcea, jud. Dolj. Datorită sistemului radicular bine dezvoltat și protecției contra patogenilor, asigurată încă de la stadiul de semințe de către produsul BASF, cultura de grâu tratată cu Systiva® 333 FS este în primăvară sănătoasă, lipsită de boli și dezvoltată optim. În schimb, în loturile netratate, plantele au o vigoare redusă, iar bolile s-au instalat încă din toamnă.

Fotografiile au fost făcute în câmp, de reprezentanții BASF din țară, în județe precum Vrancea și Dolj, în ferme aflate în diferite areale, la distanțe mari unele de celelalte.

Beneficiile Systiva® 333 FS

Produsul BASF este primul fungicid cu acțiune foliară aplicat direct pe semințe care conține o substanță activă nouă, fluxapiroxad, cea mai recentă inovație din grupa SDHI. Mobilitatea în plantă și eficacitatea de lungă durată asigură efecte fiziologice suplimentare AgCelence® și un control excelent al agenților patogeni. Systiva® 333 FS nu se pulverizează în vegetație, produsul aplicându-se ca orice tratament de sămânță.

Mobilitatea în plantă a substanței active fluxapiroxad și eficacitatea sa de lungă durată asigură efecte fiziologice suplimentare AgCelence® și un control excelent al agenților patogeni.

Systiva® 333 FS se aplică la cerealele păiose, în doza de 150 ml/100 kg de semințe 150 ml/100 kg semințe (grâu și orz de toamnă) sau de 75-100 ml/100kg semințe de orz de primăvară, pentru combaterea următoarelor boli:

  • Grâu: Erysiphe graminis; Septoria tritici; Fusarium nivale
  • Orz: Pyrenophora graminea, Pyrenophora teres; Erysiphe graminis; Fusarium nivale
Datorită efectelor fizologice AgCelence, produsul Systiva® 333 FS oferă beneficiul unei răsăriri uniforme și sigure, practic ajutând la obținerea unui număr mai mare de plante la hectar. La rândul lor, acestea vor rezista mai bine în condiții de stres abiotic, asigurând astfel o bază excelentă pentru recolte mai mari și mai profitabile.

Alertă de infestare cu buruieni la cerealele păioase

Fermierii din Vrancea au constat în anumite zone apariția unor buruieni-problema la cultura de grâu, precum turița, veronica, sau mușețelul. Pentru combaterea acestora, specialiștii BASF recomandă utilizarea erbicidului Biathlon® 4D . Acesta are dublă acțiune, dată de cele două substanțe active: tritosulfuron, cu acţiune sistemică şi la sol și florasulam, ce stopează creşterea buruienilor sensibile în numai cateva ore de la aplicare.

Erbicidul Biathlon® 4D asigură un control eficient a dicotilelor din culturile de cereale păioase, oferind, în același timp, numeroase avantaje pentru fermieri: flexibilitate mare în aplicare, independență față de condițiile meteo, compatibilitate excelentă cu produsele partenere și un spectru larg de combatere.

Produsul Biathlon® 4D se aplică postemergent, la cerealele păioase de toamnă sau de primăvară, de la fenofaza 3 frunze până la apariția frunzei stindard (stadiile BBCH 13-39). Buruienile dicotile trebuie să se afle într-un stadiu timpuriu de dezvoltare, cele anuale să fie în stadiul de 2-4 frunze, iar buruienile perene să nu aibă mai mult de 10 centimetri. Pentru o combatere completă, chiar și a buruienilor dificile, se recomandă aplicarea erbicidului Biathlon® 4D împreună cu adjuvantul DASH® HC.

Pentru mai multe detalii despre produsele noastre de protecție a plantelor, contactează direct reprezentantul BASF din zona ta .

Mergi sus