De ce este important să folosiți regulatori de creștere la cultura de cereale

Ce spune ing. Vasile Iacob despre căderea plantelor și prevenirea ei

Agricultura de elită se practică și în România cu succes. Condiția este însă ca fermierii să înțeleagă nu atât ajutorul pe care îl pot oferi tehnologiile performante, cât necesitatea de a respecta fiecare verigă tehnologică. Doar așa se pot egala producțiile de 8-9 tone/ha de cereale, obținute în mod constant de agricultorii din Occident. Ing. Vasile Iacob cunoaște foarte bine acest lucru. Tocmai de aceea, acum, după 35 de ani de activitate, recoltele obținute în vestul Europei nu mai sunt deloc un vis frumos, ci realitate.

”Sunt directorul tehnic cu producția vegetală la grupul de firme TCE 3 Brazi, grup care are o suprafață de 6200 ha de teren arabil, din care 2000 ha sunt ocupate cu cereale păioase, restul culturilor sunt sfeclă de zahăr, porumb, floarea soarelui, loturi de irigare și culturi furajere. Anul acesta, cerealele păioase sunt în suprafață de 2000 ha: 1000 de hectare de grâu, 500 ha de orz, 500 ha de triticale”, spune domnul Iacob.

Ca orice agronom care se respectă, obiectivul e să facă performantă. ”La această fermă urmărim maximizarea producției, cu cheltuieli minime pe unitatea de suprafață. Media la grâu în ultimii trei ani a fost de 7.600 kg/ha, la orz 8.400 kg, cu un vârf anul trecut de 9.050 kg/ha, la triticale 8.200 kg, cu un vârf de 9.400 kg/ha în 2015. Observați că practicăm o agricultură intensivă”, completează fermierul.

Pentru ing. Vasile Iacob, agricultura nu mai are de mult timp secrete de nedescoperit. Mai mult, tehnologul împărtășește din cunoștințele sale și celor care vor să obțină rezultate. ”Folosim soiuri românești de grâu, soiuri din categoria biologică de elită. Semănăm toamna, fără să mai facem lucrarea de arătură. Folosim o densitate de 350-400 boabe germinabile la metru pătrat. Aplicăm îngrășăminte atât toamna, la semănat, cât și primăvara, când venim cu îngrășăminte cu azot”, mai spune Vasile Iacob.

Cum poți preveni căderea cerealelor

De la fertilizarea de bază și până la valorificarea grânelor e cale lungă și complicată. Îngrășămintele sunt utile, dar singure nu pot susține o recoltă de invidiat. ”Pentru a obține această producție de 7800-8000 kg/ha de grâu, la orz, sau peste 9 t/ha la triticale, trebuie să administrăm o cantitate destul de mare de îngrășăminte. Într-adevăr, aplici aceste îngrășăminte, dar dacă nu folosești un regulator de creștere la cereale riști ca toată cultura să fie compromisă. Spun asta, deoarece căderea plantelor este un lucru care mi-a creat mari probleme în cei 35 de ani de activitate, alături de fuzarioză”, mărturisește fermierul.

”În fiecare an căutam să obțin și eu producții așa cum se obțin în vestul Europei. Dacă prin anii ’90 mi se părea că recoltele de opt sau nouă tone, care se obțin în Europa de Vest sunt fantastice, am reușit să obțin aceste producții de 8 tone și eu aici și, începând de acum trei ani, o producție sub 7 tone nouă ni se pare deja o producție mică la hectar, având în vedere rezultatele pe care le-am obținut în ultimii trei ani”, declară directorul tehnic al grupului TCE 3 Brazi.


Vasile Iacob: ”Am prevenit căderea cerealelor folosind regulatori de creștere”

Regulatorii de creștere nu sunt noi pe piața produselor pentru protecția plantelor. Sunt folosiți cu succes de ani de zile în țări cu tradiție, precum Germania, Franța sau Marea Britanie. Cu toate acestea, fermierii români sunt încă reticenți sau nu au aflat de această tehnologie.

”Regulatorii de creștere îți pot permite să mergi cu densități mari, cu o fertilizare mai puternică, fără să ai probleme cu căderea cerealelor. În ultimii cinci ani am folosit mai mulți regulatori de creștere, cu rezultate bune sau mai puțin bune. Anul acesta am luat pentru testare și produsul Medax® Top, considerând-ul a fi cel mai bun , atât din punct de vedere al calității, cât și din punct de vedere al raportului calitate-preț”, spune Vasile Iacob.

Fermierul s-a convins deja de utilitatea acestor produse. Nu poate spune acest lucru și despre toți colegii de breaslă. ”Eu le-am recomandat tuturor colegilor mei din zonă. O parte m-au înțeles, o parte nu au înțeles folosirea acestor regulatori de creștere. Nu înțeleg, pentru că li se pare că fac o cheltuială în plus. Dar ei nu înțeleg că folosirea acestui produs a împiedicat căderea cerealelor . Nu numai că împiedică căderea, dar creșterea producției este mult mai mare decât acolo unde se folosește un regulator de creștere pentru cereale. Ei pun pe primul loc probabil doar cheltuiala la hectar, dar nu se gândesc la efectele benefice pe care le are acest produs, regulatorul de creștere”.

”Producția fermierilor care au administrat regulatori de creștere a fost substanțial mai mare”

”Eu, la toate simpozioanele, întâlnirile pe care le-am avut cu colegii din zonă, i-am sfătuit să folosească regulatori de creștere”, povestește agronomul din Neamț. ”Le-am explicat efectul și să știți că unii au înțeles și mi-au mulțumit. Anul trecut, cel puțin, vreo 4-5 fermieri cu suprafețe mari, care au administrat regulatori de creștere, mi-au mulțumit, pentru că producția a fost substanțial mai mare față de cea obținută fără regulatori de creștere.

Ați văzut mereu, pe unde mergeți, lanuri întregi de cereale unde ori se face o fertilizare unilaterală, ori se merge pe o densitate foarte mare, ori nu se ține cont de niciun element tehnologic și e păcat. Aduci cultura până întru-un anumit stadiu și la primul vânt care are loc, tulpina de jos este etiolată, exact la prindere și ți-a căzut tot lanul și producția pe care tu scontai să o obții, de 5-6 tone la hectar, o obții nici pe jumătate, mai ales că te împiedică foarte mult și la recoltare”, mai spune ing. Iacob.


Regulatorii de creștere: noua verigă tehnologică ce ajută la obținerea producțiilor-record

Vasile Iacob s-a convins de multă vreme de beneficiile regulatorilor de creștere. Mai nou, produsele de top precum cel creat de BASF, nu doar opresc creșterea, ci consolidează atât sistemul radicular cât și tulpina, ajutând planta să absoarbă și să gestioneze mai bine apa și nutrienții din sol.

”Ca să faci producții mari, de 7-8 tone/ha, sau peste 8 tone, trebuie, pe lângă respectarea tuturor verigilor tehnologice, să nu lipsească din veriga tehnologică regulatorul de creștere. Un lan de grâu sau de orz în care s-a administrat regulatorul de creștere, chiar și Medax® Top, pe care l-am folosit anul acesta prima dată, strălucește la soare”, afirmă inginerul.

Directorul tehnic TCE 3 Brazi explică și motivul pentru care a ales să folosească regulatorul de creștere de la BASF: ”Substanțele active pe care le are Medax® Top nu le-am mai întâlnit și la alte produse. Am fost tentat de cele două substanțe pe care le conține (mepiquat clorură și prohexadion calciu). Sunt două substanțe care se completează una pe cealaltă. Am mai fost tentat de perioada în care se poate aplica și am fost tentat, așa cum v-am spus, de raportul calitate-preț. Sunt sigur că voi avea rezultate bune”, e convins domnul Iacob.


Te-ar putea interesa și:

Ce spune ing. Vasile Iacob despre regulatorul de creștere Medax® Top

De ce cad plantele de cereale și cum putem preveni acest lucru

Mergi sus