Ce lucrări trebuie să faci în livadă în această toamnă

Pregătește-ți pomii fructiferi așa cum trebuie înainte de venirea iernii

Scăderea accelerată a temperaturilor din ultima vreme a pus în gardă pomicultorii. În timp ce unele recoltări încă nu s-au terminat, aceștia trebuie să se gândească deja la următorii pași de făcut pentru a-și pregăti plantațiile de iarnă. Iată ce lucrări ai de făcut în această perioadă, pentru a te asigura că pomii tăi fructiferi vor rodi mult și în sezonul următor.

Finalizează culesul fructelor și curăță livada

Nu lăsa fructele neculese în pomi sau în livadă. Fructele rămase în pomi vor consuma energia necesară pomilor pentru a trece cu bine de iarnă. În schimb, fructele căzute pe jos ar putea fi, în multe cazuri, afectate de diverși agenți patogeni, în special de monilioza sâmburoaselor. Lăsate în livadă, fructele devin baze prielnice pentru dezvoltarea sporilor și o garanție că te vei confrunta cu un atac și mai puternic în anul următor.

De asemenea, acordă atenție activităților de curățare a resturilor și a patului de frunze căzute, deoarece și acestea se pot transforma în focare pentru agenții patogeni sau dăunători. Tot acum poți verifica și îndepărta eventualii pomi uscați.

Îngrijește-te de pomi și livadă

Nu uita că poți săpa la baza pomilor până spre începutul lunii octombrie. Această operațiune are un dublu rol: pe de o parte asiguri afânarea solului, iar de cealaltă parte combați ușor cotarul brun, care-și depune ouăle toamna, atacând prunii în special. De asemenea, în cazul în care în zona ta nu au fost suficiente precipitații, poți uda livada în zilele mai calde. Nu efectua această operațiune seara târziu sau în zilele în care temperaturile ar putea să scadă sub zero grade.

Aplică tăierile de rodire și curățare

Tăierile sunt esențiale pentru o producție ridicată în sezonul următor. Tăierile de curățare și formare au rolul de a elimina ramurile bolnave sau pe cele care s-au uscat, dar și de a ajuta la formarea coroanei, prin îndepărtarea ramurilor care s-au intercalat.

Tăierile de rodire se vor face în perioada repausului vegetal, după căderea frunzelor, în zilele mai calde. Aplicând corect tăierile de rodire, te asiguri că energia pomului va fi direcționată în cea mai mare parte spre ramurile roditoare.

Citește un articol complet despre tăierea pomilor fructiferi.

Umplerea golurilor, plantarea și stropirea pomilor

Acum este un moment bun pentru a înlocui pomii uscați sau bolnavi. Pregătește puieții si efectuează această operațiune în luna octombrie. În ceea ce privește tratamentele fitosanitare, poți aplica un produs fungicid pe bază de cupru, după căderea frunzelor. Suplimentar, poți începe să învelești scoarța copacilor cu materiale de protecție, pentru a apăra pomii de rozătoare sau gerul ce poate cauza crăpături.

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus