Tăierea pomilor fructiferi: cum se face și de ce e importantă

Practică agricolă de mare importanță, tăierea pomilor fructiferi este una dintre lucrările esențiale în livezile, grădinile sau plantațiile în sistem intensiv și super-intensiv de pomi fructiferi

Menținerea unei structuri echilibrate, sănătoase a pomilor, corectarea acțiunilor greșite și creșterea productivității și calității fructelor sunt principalele obiective ale pomicultorilor. Toaletarea pomilor fructiferi este un proces important, care include, de-a lungul anului, o serie de tăieri pomi fructiferi, pentru obținerea unor recolte stabile și de calitate superioară.

Calendarul tăierilor la pomii fructiferi

Tăierile reprezintă lucrări esențiale în plantațiile de pomi fructiferi și sunt absolut necesare pentru o producție de calitate. Pe lângă menținerea unui echilibru perfect între fructe și vegetația normală, aceste tăieri pomi fructiferi au ca scop corectarea creșterii, astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Tăierea pomilor fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Toaletarea acestor pomi se realizează în fiecare an și poate avea obiective diverse - tăieri de formare, corectare, tăieri de regenerare, tăieri de producție. Pentru obținerea unor producții de calitate, este esențială cunoașterea celor mai importante reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi. Mai jos, găsești lucrările anuale pentru tăieri pomi fructiferi. Acestea se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferi și de ele depind în mare măsură nivelul și calitatea producției, dar și vigoarea plantației.

Tăierea pomilor fructiferi primăvara

În acest anotimp, tăierea pomilor fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Un prim motiv pentru care se realizează aceste tăieri pomi fructiferi este legat de valorificarea luminii. Odată rărite ramurile, lumina poate ajunge mai ușor la muguri și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor, iar tratamentele pentru prevenirea agenților patogeni pot fi aplicate corect. Regalis® Plus este un regulator de creștere cu triplă acțiune pentru pomii fructiferi care le poate oferi pomicultorilor producții ridicate, de calitate și mai ales constante.

Tăierea pomilor fructiferi primăvara se realizează pentru ca planta să se revitalizeze - se taie lăstarii bătrâni, pentru ca resursele să meargă exclusiv către cei tineri, pentru a stopa o îmbolnăvire - prin îndepărtarea organelor bolnave, dar și pentru a corecta poziția ramurilor, astfel încât să nu se încalece și să împiedice resursele să ajungă în anumite zone. Aceste tăieri pomi fructiferi se realizează de la începutul lunii martie până în aprilie, când sunt temperaturi prietenoase. În zonele cu temperaturi mai scăzute, aceste lucrări de tăiere pomi au loc în zile senine, cu temperaturi constante, de aproximativ 0 grade Celsius.

Tăierea pomilor fructiferi vara (tăierea pomilor fructiferi în verde)

Dacă dorești să favorizezi ramificarea, să stimulezi creșterea producției și să reduci eventualele pagube produse de agentii patogeni, tăierea pomilor fructiferi în verde este o practică agricolă ce are numeroase avantaje. Spre deosebire de tăierile care au loc în perioada de repaus vegetativ, tăierea pomilor vara se efectuează în ciclul biologic anual al pomilor fructiferi, din momentul formării coroanei pomilor. Tăierea pomilor fructiferi în verde se efectuează, de regulă, după al treilea an de viață, când planta este viabilă. Lucrările de întreținere a pomilor fructiferi vara au un efect determinant pentru obținerea unor producții bogate, constante și de calitate. Aceste tăieri la pomii fructiferi încep în prima parte a verii, în luna iunie, și sunt potrivite pentru meri, caiși, piersici și cireși. Pentru o protecție de încredere și în condiții climatice dificile, bună rezistență la spălare, Sercadis® este un fungicid inovator flexibil care conține substanța activă fluxapiroxad ce blochează producerea de energie a agentului patogen. Mai exact, întrerupe funcționarea normală a enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Produsul inhibă puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea.

Tăierea pomilor fructiferi toamna

Tăierea pomilor fructiferi toamna, în perioada de repaus vegetativ, nu trebuie sub nicio formă omisă. Indiferent dacă vorbim despre o cultură pentru consum propriu sau despre una destinată comerțului, cert este că, pentru o producție ridicată și de calitate, această lucrare este absolut necesară. Mai mult, aceste tăieri pomi fructiferi sunt extrem de importante, dacă vrei pomi roditori în anii următori. Tăierea copacilor toamna are loc până la jumătatea lunii noiembrie, după căderea frunzelor, când temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius.

Tăierea pomilor fructiferi iarna

Indiferent că e vorba de tăierile la măr, păr sau gutui, pentru speciile semințoase se recomandă tăierea de iarnă. Tăierea pomilor în acest anotimp este o tehnică indispensabilă pentru echilibrul plantelor între vegetație și fructificare. Aceste tăieri pomi fructiferi trebuie efectuate înainte de încolțirea copacilor, evitându-se temperaturile excesiv de scăzute. În general, tăierea pomilor iarna are loc de la sfârșitul lunii ianuarie până la pornirea în vegetație, pentru a direcționa ramurile și a continua formarea coronamentului, astfel încât să faciliteze recolta și să nu împiedice aplicarea tratamentelor fitosanitare.

Pași care trebuie urmati și greșeli de evitat

Dacă sunt executate incorect, tăierile pot sensibiliza pomii și îi pot face mai vulnerabili. O tăiere prea timpurie poate chiar să compromită producția unei livezi, motiv pentru care trebuie să acordăm o atenție deosebită nevoilor tipului de pom, să executăm lucrările în funcție de specificul livezii și să evităm greșelile care pot compromite întreaga plantație.

Pași

Conform literaturii de specialitate, tăierea se poate realiza prin două metode: prin tăieri de formare și de rărire. Dacă tăierea de formare stimulează creșterea lăstarilor, tăierea de rărire presupune îndepărtarea unor părți din coroană, prin tăierea pomilor fructiferi ajunși la vârsta de rodire. Tăierile de rodire se aplică numai ramurilor fructifere și se pot face atât în uscat, în perioada de iarnă, cât și în verde. Astfel, în funcție de tehnica de tăiere, dar și de nevoia de îngrijire a speciilor, lucrările de tăiere a pomilor fructiferi necesită respectarea următoarelor reguli:

  • Executările de tăiere, care încep încă din luna octombrie, constau în îndepărtarea ramurilor uscate, bolnave, crescute haotic sau a celor care umbresc coroana pomului. În general, ramurile uscate sunt afectate de boli. Pentru a nu răspândi bolile, este esențial să folosești produse inovatoare potrivite fiecărei specii. Signum® este un fungicid de nouă generație, care oferă nu doar eficacitate excelentă în combaterea moniliozei sâmburoaselor sau a putregaiului cenușiu la numeroase culturi de legume, ci și recoltă mărită și producție de o calitate îmbunătățită, grație tehnologiei AgCelence®. Signum® are două moduri diferite de acţiune cu spectru complementar, pentru o protecţie completă a culturilor.
  • Tăierile de toamnă au loc înainte de apariția zilelor geroase, cu temperaturi de -5 grade Celsius.
  • Un principiu general e să distribui alternativ, pe o șarpantă, ramurile roditoare și vegetative, de exemplu, o țepușă, apoi un pinten, fără să le grupezi. Pentru meri și peri, poți suprima o parte din țepușe, dacă numărul acestora e prea mare.
  • Pintenul este cea mai scurtă ramură de rod, cu lungimi între 1-7 mm și un mugur de creștere în vârf, fiind caracteristic la meri și peri, precum și la cireși, vișini sau piersici tineri. La măr și păr, formațiunile care au rodit de 3-4 ori se scurtează deasupra unei formațiuni apropiate de bază.
  • La cireș și vișin, tăierile de rărire se fac în zona terminală a ramurilor, la o dimensiune aproximativă de 70-80 cm.
  • La pomii aflați în declin, lăstarii mult prea bătrâni se îndepărtează.
  • Smicelele se vor scurta mereu la un mugur vegetativ, cu excepția celor care au fost deja ciupite vara și au mugur florifer în vârf.
  • Nuielușele trebuie tăiate pentru normarea rodirii, din cauza prezenței mugurilor vegetativi.
  • Mlădițele se pot rări, dacă sunt prea dese. Scurtarea unei mlădițe se poate efectua dacă aceasta are mai mulți muguri laterali. Poți lăsa doi sau trei și poți tăia deasupra acestora. De asemenea, poți scurta o mlădiță deasupra unui mugure mixt sau vegetativ.
  • Bursa poate să apară pe țepușe, nuielușe ori mlădițe, la meri sau peri. Poate apărea și la gutui sau moșmoni, dar sub forma unei măciulii. Din bursă se pot dezvolta pinteni sau smicele noi. Tot de pe măciulii se pot forma și coarne de melc. Sunt lăstari noi, care au o formă specifică. Formațiunile “coarne de melc” sunt specifice pentru gutui și moșmon (corn) și se taie pentru regenerare, după 3-5 fructificări.
  • Ramificațiile fructifere provin din mai multe burse reunite, care se suprapun. După 4-5 fructificări la măr și chiar 6, în cazul părului, vatra de rod îmbătrânește și trebuie tăiată, pentru regenerare.
  • Speciile de sâmburoase pot dezvolta și ramuri-buchet. Acestea cresc până la 8-12 cm și prezintă un mugur vegetativ în vârf, în jurul căruia se grupează între 3 și 7 muguri floriferi.

Toaletarea pomilor fructiferi. Greșeli de evitat

Iată cele mai frecvente greșeli care trebuie evitate, atunci când execuți tăierea pomilor fructiferi:

  • La măr și păr, formațiunile care au roduri tinere nu se taie. Pintenii, smicelele, bursele, nuielușele de rod tânăr nu se taie niciodată. Asemănător pintenului regăsim spinul, tot o ramură scurtă de rod, cu diferența că, în locul mugurelui de creștere, are un ghimpe în vârf.
  • Țepușa nu se taie. După ce a rodit, aceasta se poate îngroșa în partea terminală, rezultând punga de rod sau bursa.
  • La speciile sâmburoase, ramurile buchet nu se pot regenera prin acțiunile de tăiere. Unele ramuri bătrâne pot dezvolta ramificații, dar acestea sunt specifice unor soiuri de prun sau cais (nu la soiurile Stanley, Peche sau Superbe).
  • Ramurile buchet ale cireșilor și vișinilor nu se taie. În zilele friguroase, tăierea cireșilor și vișinilor nu este recomandată.
  • Nu este recomandată creșterea ramurilor de structură în unghi orizontal.
  • Tăierea excesivă/insuficientă - la pomii tineri, tăierile excesive au efecte negative asupra creșterii pomilor.
  • Neglijarea lăstarilor afectați de făinare, monilioză sau arsura bacteriană.
  • Folosirea unor unelte neadecvate sau care nu sunt bine întreținute - foarfeca de grădină tocită poate provoca leziuni și poate afecta pomul. Ustensilele folosite la tăiere ar trebui dezinfectate înainte de folosire, pentru a se preveni extinderea celor mai periculoase boli. La culturile de măr și păr, rapănul și făinarea sunt printre cele mai răspândite boli care pot cauza pagube semnificative. Delan® Pro este un fungicid cu tehnologie proactivă, pe baza de ditianon și fosfonați de potasiu care acţionează preventiv şi stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei asigurând o performanţă remarcabilă chiar şi în condiţii climatice dificile, bună rezistenţă la spălare.

Unelte și echipamente pentru tăieri pomi fructiferi

Pentru tăierea în condiții optime a pomilor fructiferi, ai nevoie de foarfecă de grădină, cuțit sau fierăstrău. Este important să folosești produse profesionale. Mai este nevoie și de o scară, care să-ți permită să observi cât mai bine structura pomului și starea coroanei, dar și de un echipament minimal de protecție, format din mănuși de grădină și ochelari de protecție.

Tipuri de tăieri la pomii fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi se realizează din mai multe motive, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei culturi, dar și de etapa sa de dezvoltare. În funcție de scopurile urmărite prin tăiere, ele pot fi:

  • Tăieri pomi fructiferi de formare;
  • Tăieri pomi fructiferi de producție;
  • Tăieri pomi fructiferi de întinerire;
  • Tăieri pomi fructiferi de corectare.

Tăieri pomi fructiferi de formare

Tăierile de formare sunt primele lucrări de tăiere la un pom abia plantat și sunt considerate cele mai importante pentru pomi și pentru livadă. Aceste tăieri se fac în primii patru-cinci ani de la plantarea pomului fructifer și sunt realizate pentru a corecta și ordona coroana pomilor, astfel încât să li se asigure atât o mai bună interceptare a luminii, cât și condiții optime pentru realizarea altor lucrări tehnologice.

Cele mai răspândite forme de coroană sunt:

  • Piramida etajată - se realizează la culturile de măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mare și mijlocie. Caracteristicile acestei forme sunt: trunchi de 0,6-1,0 metri, înălțime de 2,5-4,5 metri, coroană cu 3 etaje a câte 3-4 șarpante.
  • Vas ameliorat - forma optimă pentru speciile de piersic, cais, gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie și mare. Caracteristicile ei sunt: trunchi de 0,6 metri, înălțime de 2,5-3,0 metri, coroană cu un singur etaj, format din 3 șarpante inserate pe trunchi, la 12-15 cm distanță.
  • Fus tufă - se utilizează la speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Coroana sub forma aceasta este formată din 14-16 ramuri principale, dispuse în jurul axului la 20-30 cm, conduse în poziție oblică.
  • Fus subțire - este o formă recomandată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie. Este o formă de coroană conică și are scheletul alcătuit din axul pomului și 3-4 ramuri la bază.
  • Palmeta etajată cu brațe oblice - utilizată la specii de măr, păr, gutui, prun, cais, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. La această formă de coroană, axul pomului susține 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6-1,0 metri, orientate pe direcția rândului și înclinate la 45-60 de grade față de verticală.
  • Palmeta etajată cu brațe orizontale - se recomandă la specii de măr, păr, gutui, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. În cazul acestei forme, vorbim despre un ax al coroanei care poartă 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6-0,7 metri, orientate pe direcția rândului și dirijate în poziție orizontală.
  • Gard belgian - o formă utilizată la speciile de măr și păr, pomi cu vigoare mică; este caracterizată prin două șarpante cu poziție înclinată la 45 de grade, dirijate pe direcția rândului.
  • Lèpage - recomandată pentru speciile de măr, păr, pomi de vigoare mică. La această formă, tulpina sub formă de vargă se arcuiește pe direcția rândului, atunci când ajunge la 1,5-2 metri. Ramura ce apare în zona cea mai înaltă a curburii se arcuiește și ea în direcția opusă, când ajunge la 1,5-2 metri.

Tăieri pomi fructiferi de producție

Odată ce pomul a ajuns la maturitate - începând cu al patrulea sau al cincilea an -, încep tăierile de producție. Acestea au un dublu rol: întrețin coroana (prin eliminarea ramurilor bolnave sau care au crescut excesiv) și sporesc producția (prin încurajarea creșterii acelor ramuri care contribuie la coronament), ținând cont de distanța dintre rânduri și dintre pomii fructiferi.

Acestea pot fi:

  • Tăieri de întreținere - presupun eliminarea anuală a ramurilor cu poziție verticală, de la partea superioară a coroanelor, scurtarea șarpantelor, cât și scurtarea sau eliminarea ramurilor care atârnă la baza coroanei și împiedică efectuarea lucrărilor. Totodată, aceste tăieri se fac și pentru a echilibra vegetația între bază și vârful coroanei, a șarpantelor din etaje și a ramurilor din coroană.
  • Tăieri de fructificare - se realizează diferit, în funcție de pomii fructiferi din cultură, fiecare specie având propriile cerințe, din acest punct de vedere.

Tăieri pomi fructiferi de întinerire

Lucrările de întinerire se efectuează în cazul pomilor fructiferi aflați în declin biologic și sunt mult mai drastice decât cele de producție sau de formare. Aceste tăieri se fac iarna și, de obicei, presupun reducerea cu cel puțin o treime a ramurilor, în funcție de modul în care a fost îngrijit până atunci pomul fructifer.

Tăieri pomi fructiferi de corectare

Acest tip de tăieri pomi fructiferi se poate aplica în toate stadiile de viață ale pomilor fructiferi și are rolul de a elimina ramurile inutile - cele prea subțiri, care nu au muguri, cele care nu poartă rod sau cele care pun în pericol dezvoltarea altor ramuri principale.

Tăierile la principalele specii de pomi fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi este una dintre lucrările agricole obligatorii și are ca scop corectarea creșterii, astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Este o lucrare anuală ce se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferii și de care depind în mare măsură nivelul producției, calitatea ei, dar și vigoarea plantației. Pe lângă menținerea unui aspect curat al pomilor și stimularea creșterii lăstarilor noi, tăierea pomilor fructiferi pe rod are și rolul de a preveni și de a combate răspândirea agenților patogeni. Dagonis® combină două substanțe active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol), pentru un control de lungă durată asupra unui spectru larg de boli. Totodată, fungicidul Dagonis® este un produs util pentru managementul rezistenței având proprietăți preventive și curative de durată.

Indiferent că e vorba de tăierea merilor, perilor, gutuilor sau de tăieri la prun, cais, cireș, vișin, tăierea copacilor sau toaletarea pomilor fructiferi este o procedură obligatorie, care asigură pomicultorilor o productivitate crescută. Fiecare specie pomicolă are propriile nevoi, în ceea ce privește îngrijirea; de aceea, regulile sunt diferite, când vine vorba despre tăieri pomi fructiferi. Este important să cunoaștem foarte bine necesitățile fiecărei specii. Mai jos, vom regăsi menționate în mod special tăierile de fructificare.

Tăierile la măr și păr

La meri și peri, tăierile trebuie realizate anual. Ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri deasupra unei formațiuni apropiate de bază. Se scurtează în zona lemnului ramurile de doi ani, astfel încât să se obțină o ramificare moderată. Se taie, de asemenea, ramificațiile mai depărtate de bază și cele epuizate, cu început de uscare. În anii cu un rod bogat, tăierile de regenerare a formațiunilor de rod sunt mai intense.

Nu se taie formațiunile de rod tinere, pintenii, țepușele, bursele, smicelele sau nuielușele și nici vetrele de rod tinere. În schimb, cele care au rodit de 3-4 ori se taie deasupra uneia sau două țepușe ori pinteni mai apropiați de bază. În același timp, nu se scurtează ramurile de un an, care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului.

Tăierea la pruni

În cazul prunilor, vorbim despre o tăiere pentru rărire, în cazul în care ramurile sunt prea dese. Totodată, ramurile de semischelet, purtătoare de formațiuni fructifere, se taie pentru a se elimina ramificațiile degarnisite după rodire. Pot fi tăiate și ramurile mijlocii și lungi, în vârstă de peste doi ani, pentru a stimula creșterea unor ramificații noi, mai tinere.

Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat. Ele se îndepărtează după mai mulți ani de rodire, prin tăierea ramurilor semischelet care le poartă. Ramurile de un an nu se taie decât dacă sunt prea dese.

Cireș și vișin

Tăierile pomilor de cires și vișin constau în efectuarea unor scurtări și suprimări de ramuri, prin intermediul cărora se dirijează procesele de creștere și fructificare. Tăieri de rărire se fac în zona terminală a ramurilor de schelet. La unele soiuri, ramurile lungi trebuie scurtate la 70-80 de centimetri. Ramurile plete, specifice anumitor soiuri și provenite din creșteri anuale mai subțiri și relativ lungi, trebuie scurtate prin tăieri în punctele unde apar ramificații laterale sau unde există ramuri buchet, care au muguri vegetativi în vârf. Tăierea se face la o ramură buchet situată cât mai aproape de baza ramurii plete. Ramurile plete care nu au ramificații se taie de la bază. Ramurile buchet nu se taie.

În general, tăierile la cireși și vișini se pot face și în verde, și în perioada de repaus, dar nu se fac în timpul iernii, mai ales în zilele geroase.

Tăierea la caiși

La tăierea pomilor fructiferi caiși, se execută o rărire a lăstarilor la 15-20 cm unul de altul, în mijlocul verii, în luna iulie. Se elimină lăstarii slabi și se scurtează cei viguroși. În anii cu un rod mai puțin bogat, se aplică tăieri de rărire numai în interiorul coroanei. În anii fără rod, se fac tăieri de reducere a scheletului cu o pătrime din lungime și a semischeletului cu ⅓-½ din lungime. Ramurile mijlocii, lungi și cele anticipate se degarnisesc după câteva fructificări, astfel încât se impun tăieri repetate ale semischeletului. Nu se taie ramurile buchet; ele se epuizează după 1-2 fructificări și apoi se taie ramurile care le poartă.

Tăierea pomilor fructiferi este o practică agricolă foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a pomilor. Executarea corectă a lucrărilor de tăieri pomi fructiferi ajută la obținerea unor coroane rezistente și sănătoase, având o influență directă asupra productivității pomilor și profitabilității recoltelor.

Surse:

Patronatul Horticultorilor din România, Memorator Horti-Viticol, Artprint, București, 1997

Pomicultura, Viticultura și Vinificația, 2017

Noul fungicid Dagonis®

Descoperă noul fungicid polivalent de la BASF. Este simplu de folosit și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Vezi caracteristicile tehnice

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza
Mergi sus