BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Tăierea pomilor fructiferi: Când se face și de ce este importantă

Ghid complet tăieri pomi fructiferi. De ce este această lucrare atât de importantă pentru o livadă sănătoasă

 • Ce presupune tăierea pomilor fructiferi
 • Când se face tăierea pomilor fructiferi
 • Tipuri de tăieri la pomii fructiferi
 • Tăieri de formare
 • Tăieri de producție
 • Reguli de tăiere pentru diferite soiuri de pomi fructiferi
 • Tăierile la meri și peri
 • Tăierile la prun
 • Tăierile la cireș și vișin
 • Tăierile la cais
 • Pașii care trebuie urmați
 • Unelte necesare la tăierea pomilor fructiferi
 • Greșeli la tăierea pomilor fructiferi

Tăierile reprezintă lucrări esențiale în plantațiile de pomi fructiferi și sunt absolut necesare pentru o producție de calitate.

Astfel, tăierea este una dintre lucrările obligatorii, ce are ca scop corectarea creșterii astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Este o lucrare anuală ce se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferii și de care depinde în mare măsură nivelul producției, calitatea ei, dar și vigoarea plantației.

Pentru pomicultorii la început de drum, dar și pentru cei cu experiență și care doresc să-și îmbogățească informațiile, am pregătit un articol ce răspunde la toate întrebările pe care le-ar putea avea în legătură cu această lucrare:


Tăierea la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Toaletarea acestor pomi se realizează în fiecare an și poate avea obiective diverse - tăieri de formare, tăieri de regenerare, cât și tăieri de rodire.

Ea se realizează prin tăierea, cu o foarfecă de grădină sau un fierăstrău pentru pomicultură, a unor părți verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar prin tăierea unei ramuri în totalitate.

De ce este necesară această procedură

Un prim motiv pentru care se realizează anual tăierea pomilor fructiferi este legat de valorificarea luminii. Odată rărite ramurile, lumina poate ajunge mai ușor la muguri și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor.

Tăierile pomilor fructiferi se realizează și pentru ca planta să se regenereze - se taie lăstarii bătrâni pentru ca resursele să meargă exclusiv către cei tineri, pentru a stopa o îmbolnăvire - prin îndepărtarea organelor bolnave, dar și pentru a corecta poziția ramurilor, astfel încât să nu se încalece și să împiedice resursele să ajungă în anumite zone.


Tăierea pomilor fructiferi se face de cele mai multe ori primăvara devreme și toamna, în perioada de repaus vegetativ, și nu trebuie sub nicio formă omisă. Indiferent dacă vorbim despre o cultură pentru consum propriu sau una destinată comerțului, cert este că pentru o producție ridicată și de calitate, această lucrare este absolut necesară.

Ce se întâmplă dacă facem lucrările de tăiere mai devreme

Dacă sunt executate prea devreme, tăierile pot sensibiliza pomii și îi pot face mai vulnerabili la frig. O tăiere prea timpurie poate chiar să compromită producția unei livezi, motiv pentru care trebuie să acordăm o atenție deosebită nevoilor tipului de pom și să executăm lucrările în funcție de specificul livezii.


Tăierea pomilor fructiferi se realizează din mai multe motive, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei culturi, dar și de etapa sa de dezvoltare.

În funcție de scopurile urmărite prin tăiere, ele pot fi:

Tăieri de formare a pomilor

Tăierile de formare sunt realizate pentru a corecta și ordona coroana pomilor astfel încât să li se asigure o mai bună interceptare a luminii, cât și condiții optime pentru realizarea altor lucrări tehnologice.

Ele se realizează pentru a se obține anumite forme de coroană, care facilitează interceptarea luminii și realizarea lucrărilor. Cele mai răspândite forme de coroană sunt:

 • Piramida etajată - Se realizează la culturile de măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mare și mijlocie. Caracteristicile acestei forme sunt: trunchi de 0,6 - 1,0 metri, înălțime de 2,5 - 4,5 metri, coroană cu 3 etaje a câte 3-4 șarpante.
 • Vas ameliorat - Forma optimă pentru speciile de piersic, cais, gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie și mare. Caracteristicile ei sunt: trunchi de 0,6 metri, înălțime de 2,5 - 3,0 metri, coroană cu un singur etaj format din 3 șarpante inserate pe trunchi la 12-15 cm distanță.
 • Fus tufă - Se utilizează la speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Coroana sub forma aceasta este formată din 14-16 ramuri principale dispuse în jurul axului la 20-30 cm conduse în poziție oblică.
 • Fus subțire - Este o formă recomandată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie. Este o formă de coroană conică și are scheletul alcătuit din axul pomului și 3-4 ramuri la bază.
 • Palmeta etajată cu brațe oblice - Utilizată la specii de măr, păr, gutui, prun, cais, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. La această formă de coroană axul pomului susține 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 - 1,0 metri orientate pe direcția rândului și înclinate la 45-60 de grade față de verticală.
 • Palmeta etajată cu brațe orizontale - Se recomandă la specii de măr, păr, gutui, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. În cazul acestei forme vorbim despre un ax al coroanei care poartă 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 - 0,7 metri orientate pe direcția rândului și dirijate în poziție orizontală.
 • Gard belgian - O formă utilizată la speciile de măr și păr, pomi cu vigoare mică, caracterizată prin două șarpante cu poziție înclinată la 45 de grade, dirijate pe direcția rândului.
 • Lèpage - Recomandată pentru speciile de măr, păr cu pomi de vigoare mică. La această formă tulpina sub formă de vargă se arcuiește pe direcția rândului atunci când ajunge la 1,5 - 2 metri. Ramura ce apare în zona cea mai înaltă a curburii se arcuiește și ea în direcția opusă când ajunge la 1,5 - 2 metri.

Tăieri de producție

Aceste tăieri au menirea de a întreține coroana, de a regla fructificarea și de a revigora vegetația. Tăierile de rodire pot fi:

 • Tăieri de întreținere - Presupun eliminarea anuală a ramurilor cu poziție verticală de la partea superioară a coroanelor, scurtarea șarpantelor, cât și scurtarea sau eliminarea ramurilor care atârnă la baza coroanei și împiedică efectuarea lucrărilor. Totodată, aceste tăieri se fac și pentru a echilibra vegetația între baza și vârful coroanei, și a șarpantelor din etaje și a ramurilor din coroană.
 • Tăieri de fructificare - Se realizează diferit, în funcție de pomii fructiferi din cultură, fiecare specie având propriile cerințe din acest punct de vedere.

Tăieri de întinerire (regenerare)

Acest tip de tăiere se realizează prin îndepărtarea ramurilor bătrâne, pentru a face loc celor tinere, mai rodnice. Este o tăiere necesară, pentru că determină direcționarea tuturor resurselor către ramuri mai productive.

Tăieri de corectare

După cum sugerează chiar denumirea ei, este o tăiere prin care se îndepărtează ramuri care nu au muguri, care sunt prea subțiri și care determină o încărcare inutilă a pomului, cer resurse, dar nu oferă rod.


Fiecare specie pomicolă are propriile nevoie când vine vorba despre îngrijire. Regulile sunt diferite și când vine vorba despre tăiere, astfel încât trebuie să cunoaștem foarte bine necesitățile fiecărei Specii. Mai jos vom regăsi menționate în mod special tăieri de fructificare.

Tăieri la măr și păr

La meri și peri, tăierile trebuie realizate anual. Ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri deasupra unei formațiuni apropiată de bază. Se scurtează în zona lemnului ramurile de doi ani, astfel încât să se obțină o ramificare moderată. Se taie, de asemenea, ramificațiile mai depărtate de bază și cele epuizate cu început de uscare. În anii cu un rod bogat tăierile de regenerare a formațiunilor de rod sunt mai intense.

Nu se taie formațiunile de rod tinere, pintenii, țepușele, bursele, smicelele sau nuielușele și nici vetrele de rod tinere. În schimb, cele care au rodit de 3-4 ori se taie deasupra uneia sau două țepușe ori pinteni mai apropiați de bază. În același timp, nu se scurtează ramurile de un an care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului.

Tăierile la prun

În cazul prunilor vorbim despre o tăiere pentru rărire, în cazul în care ramurile sunt prea dese. Totodată, ramurile de semischelet, purtătoare de formațiuni fructifere, se taie pentru a se elimina ramificațiile degarnisite după rodire. Pot fi tăiate și ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani, pentru a stimula creșterea unor ramificații noi, mai tinere.

Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat. Ele se îndepărtează după mai mulți ani de rodire prin tăierea ramurilor semischelet care le poartă. Ramurile de un an nu se taie decât dacă sunt prea dese.

Tăierile la cireș și vișin

La cireș și vișii se fac tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor de schelet. La unele soiuri, ramurile lungi trebuie scurtate la 70-80 de centimetri. Ramurile plete, specifice anumitor soiuri și provenite din creșteri anuale mai subțiri și relativ lungi, trebuie scurtate prin tăieri în punctele unde apar ramificații laterale sau unde există ramuri buchet care au muguri vegetativi în vârf. Tăierea se face la o ramură buchet situată cât mai aproape de baza ramurii plete. Ramurile plete care nu au ramificații se taie de la bază. Ramurile buchet nu se taie.

În general, tăierile la cireși și vișini se pot face și în verde și în perioada de repaus, dar nu se fac în timpul iernii, mai ales în zilele geroase.

Tăierile la cais

Se execută o rărire a lăstarilor la 15-20 cm unul de altul, în mijlocul verii, în luna iulie. Se elimină lăstarii slabi și se scurtează cei viguroși. În anii cu un rod mai puțin bogat, se aplică tăieri de rărire numai în interiorul coroanei. În anii fără rod se fac tăieri de reducere a scheletului cu o pătrime din lungime și a semischeletului cu ⅓ - ½ din lungime. Ramurile mijlocii, lungi și cele anticipate se degarnisesc după câteva fructificări, astfel încât se impun tăieri repetate ale semischeletului.

Nu se taie ramurile buchet, ele se epuizează după 1-2 fructificări și apoi se taie ramurile care le poartă.


Un prim pas pe care trebuie să-l urmeze orice horticultor este să verifice lucrările de tăiere necesare pentru soiul cultivat. Se trece apoi la tăiere și se elimină:

 • Ramurile uscate, rupte, care par atacate de dăunători
 • Ramurile care se intersectează, care se ating unele de altele și care cresc spre interior
 • Lăstarii bătrâni

Tăierea se execută oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior. Este recomandat ca ramurile să fie tăiate din nodul din care pornesc.


Pentru tăierea în condiții optime a pomilor fructiferi, ai nevoie de foarfecă de grădină, cuțit sau fierăstrău. Este important să folosești produse profesionale. Mai este nevoie și de o scară, care să îți permită să observi cât mai bine structura pomului și starea coroanei, dar și de un echipament minimal de protecție format din mănuși de grădină și ochelari de protecție.


Printre greșelile cele mai frecvente pe care le comit horticultorii când vine vorba despre tăierea pomilor se numără:

 • Tăiere excesivă/insuficientă
 • Tăierea realizată în condiții meteo nefavorabile, în anotimpuri nepotrivite, mai ales iarna
 • Folosirea unor unelte neadecvate sau care nu sunt bine întreținute, foarfeca de grădină tocită poate provoca leziuni și poate afecta pomul. Ustensilele folosite la tăiere ar trebui dezinfectate înainte de folosire, pentru a se preveni extinderea bolilor.

Întreținerea unei livezi de pomi fructiferi presupune, negreșit, și efectuarea unor lucrări de tăiere. Dacă nu sunt făcute la timp, pomii vor avea un rod slab din toate punctele de vedere, și calitativ, și cantitativ, motiv pentru care orice horticultor cu experiență îi acordă atenția cuvenită.

Surse: Patronatul Horticultorilor din România, Memorator Horti-Viticol, Artprint, București, 1997

Noul fungicid Dagonis®

Noul fungicid Dagonis®

Descoperă noul fungicid polivalent de la BASF. Este simplu de folosit și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Vezi caracteristicile tehnice
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium
De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
Mergi sus