Monilioza: tratamente și soluții inovatoare pentru protejarea livezilor

Monilioza: tratamente și soluții inovatoare pentru protejarea livezilor

Monilioza poate ataca puternic florile, frunzele, lăstarii și fructele pomilor, fiind considerată una dintre cele mai păgubitoare boli a sâmburoaselor și semințoaselor. Sporii care hibernează în sol sau cei care se află pe fructele mumificate contaminează pomii fructiferi primăvara, odată cu înflorirea. Este o ciupercă ce poate produce pagube și după recoltare, fiind, dealtfel, una dintre cele mai răspândite boli de depozit. În lipsa unor tratamente inovatoare și soluții eficiente, monilioza poate cauza chiar moartea pomilor fructiferi.

Descoperă ce efecte dăunătoare provoacă monilioza și cum poate fi combătută:

Monilioza, o provocare pentru pomicultură

Vântul, umiditatea mare, cantitatea de precipitații și temperaturile mai mici decât media normală sunt doar câțiva dintre factorii care favorizează apariția moniliozei. Monilioza este cauzată de ciuperca Monilinia spp și reprezintă o provocare majoră pentru pomicultori. În România există trei ciuperci din genul Monilinia care afectează organele pomilor atacați: Monilinia laxa, Monilinia fructigena și Monilinia fructicola.

Monilioza la pomi poate duce la pierderi semnificative, de peste 90%, de flori și implicit de producție. În cazurile foarte grave, în lipsa tratamentelor și a măsurilor specifice de prevenire și combatere, monilioza poate cauza chiar moartea pomilor fructiferi. Speciile cele mai afectate de monilioză sunt: cireșul, prunul, vișinul, caisul sau piersicul, mărul, părul și gutuiul. Un control eficient al moniliozei presupune adoptarea unui management integrat pentru prevenire și combatere.

Monilioza la sâmburoase

Monilioza se mai numește și putregaiul brun al sâmburoaselor. Are o largă răspândire la speciile pomicole. Pomii sunt vulnerabili la atacul bolii în special în perioada de înflorire și cea în care fructele se maturează. Ciuperca poate ataca ramurile, lăstarii tineri, frunzele, fructele și florile pomilor fructiferi. De la un an la altul, ciuperca se transmite prin miceliul de rezistență, iar sensibilitatea pomilor la atacul acesteia variază de la un soi la altul.

Atacul moniliozei ar putea fi ușor confundat cu daunele produse de îngheț. Organele sensibile ale pomilor sunt infectate în condiții climatice favorabile. Diferența față de afectarea produsă de îngheț este că monilioza nu afectează la început uniform pomul, iar florile afectate rămân pe ramuri. În cazul lăstarilor, zonele afectate se brunifică, fără să provoace ruperea lăstarilor. Doar cei tineri se pot ofili, dar simptomele sunt ușor de recunoscut, pentru că vârful acestora se îndoaie și se usucă. Frunzele tinere afectate de monilioză se desprind de pe ramuri. Florile și fructele afectate de monilioză se ofilesc, se brunifică, dar rămân prinse de pom. Cele atacate de boală aproape de maturitate se acoperă cu un puf cenușiu-albicios și putrezesc.

Monilioza la cais

Specie pomicolă sensibilă la atacul bolilor, caisul este frecvent afectat de monilioză. Boala este cauzată de un cumul de factori, dezvoltarea agenţilor patogeni fiind favorizată în special de umiditatea ridicată, dar şi de condiţiile climatice sau de mediu.

Cum se manifestă monilioza la cais?

Din cauza schimbărilor bruște de temperatură, monilioza afectează frecvent caisul, în special în primăverile reci, cu umiditate ridicată. Boala cauzează ofilirea florilor, uscarea mugurilor și a lăstarilor. Când afectează fructele, acestea putrezesc și cad.

Monilioza la prun

Cauzată de ciuperca Monilinia laxa, monilioza la prun este una dintre cele mai periculoase boli care afectează acest pom după începerea înfloririi. Boala apare primăvara și se manifestă pe flori, frunze, fructe și lăstari. Florile încep să se usuce iar la nivelul fructelor apar niște pete brune, circulare, care se extind rapid și cuprind tot fructul.

Tratament monilioză prun

Afectate de monilioză, prunele devin moi și necomestibile. Pentru combaterea moniliozei la prun, este esențială o rutină de îngrijire corectă a pomilor și aplicarea unor tratamente cu fungicide cu acțiune preventivă și curativă. Fungicidul Signum® este un produs ce poate fi folosit pentru îndepărtarea moniliozei la prun în perioada de înflorit, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor. Se pot aplica maximum trei tratamente la un interval de șapte zile între ele, în perioada de vegetație BBCH 59-81.

Monilioza la cireș

În sezoanele ploioase, cireșul este unul dintre cei mai afectați pomi fructiferi de monilioză. Cunoscută și sub denumirea de putregaiul fructelor, monilioza la cireș este o provocare majoră pentru fermieri. Agentul patogen afectează florile, frunzele, lăstarii, dar și fructele de cireș.

Cum se manifestă monilioza la cireș?

La suprafața ţesuturilor afectate se formează un mucegai de culoare albă, care cauzează necrozarea și brunificarea acestora. Predispoziție maximă la atac au soiurile în perioada înfloritului și în perioada maturării fructelor.

Monilioza la vișin

Primăvara, monilioza formează numeroși spori care sunt preluați de vânt și răspândiți prin aer, așternându-se peste vișini. La fel ca în cazul cireșului, boala afectează atât florile și frunzele, cât și lăstarii și fructele.

Cum se manifestă monilioza la vișin?

Atacul de monilioză pe lăstarii de vișin se remarcă prin brunificarea zonei cambiale. Atacul florilor este asemănător cu afectarea cauzată de îngheț. Frunzele afectate conduc la defolierea vișinului.

Monilioza la piersic

Piersicii sunt pomi foarte sensibili la atacul moniliozei. Cauzată de ciuperca Monilinia, boala provoacă pagube semnificative în special la fructele care sunt aproape de maturare. Primăvara, florile afectate devin maro și mor destul de repede. Mugurii afectați prezintă un aspect asemănător mucegaiului.

Cum se manifestă monilioza la piersic?

Monilioza provoacă atacuri păguboase asupra fructelor, care se mumifică și devin necomestibile. Primele simptome apar sub forma unor pete mici și maronii care ulterior acoperă fructele în totalitate. Astfel, fructele se deshidratează și devin mumificate.

Prevenirea și combaterea moniliozei la sâmburoase

Combaterea moniliozei la pomii fructiferi se face prin mai multe măsuri de igienă și tratamente fitosanitare. Acestea se aplică la avertizare.

Ca măsuri preventive împotriva moniliozei, pomicultorii pot alege în primul rând soiuri de sâmburoase cu sensibilitate mai scăzută la Monilinia spp. În momentul efectuării tăierilor de rodire, altoire sau de formare, rănile trebuie sigilate cu mastic, pentru protecția împotriva infecțiilor. Totodată, lăstarii care au fost atacați trebuie tăiați și arși. Se mai pot face, totodată, și tratamente preventive în perioada de iarnă.

Signum: tratament monilioză

Asigură-te că beneficiezi de cel mai bun start pentru plantație și aplică pomilor fructiferi tratamente fitosanitare care asigură o stropire eficientă și o protecție maximă a livezii. Unul dintre fungicidele inovatoare produse de compania BASF, Signum®, are în componența sa două substanțe active care combină moduri diferite de acțiune. Boscalidul blochează enzima SDH, ducând la oprirea producției de adenozin trifosfat, inhibarea germinației sporilor, a creșterii tubului germinativ și la moartea celulelor ciupercii. Fungicidul Signum® are eficacitate dovedită împotriva moniliozei florilor, moniliozei fructelor, antracnozei fructelor și a mucegaiului (Rhizopus spp.). Fungicidul Signum® pentru pomi fructiferi are flexibilitate în aplicare și este ușor de folosit. Aplicarea acestuia ajută la obținerea unor producții mari, de calitate. Pomicultorii pot aplica fungicid Signum® în doza omologată de 0,5 de kilograme la hectar, în perioada înfloritului și/sau la intrarea fructelor în pârg.

Revyona® este un fungicid sistemic de nouă generație. Spre deosebire de alte produse, Revyona® este un fungicid de încredere, mai eficient și flexibil, ce controlează multe boli și se poate aplica în condiții diferite, independent de vreme.

BoalaTratamentPerioada optimă de aplicareDoza omologatăPauza dintre tratamenteSâmburoase
Putregaiul brun și mumificarea fructelor, pătarea frunzelor, specii de moniliozăSignum®În perioada înfloritului (pentru combaterea moniliozei florilor) şi/sau la intrarea în pârgă a fructelor (pentru combaterea moniliozei fructelor)0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 59-81, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelorcireș și vișin
Pătarea roșie a frunzelor, specii de moniliozăDe la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 7 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 59-81prun
Putregaiul brun și mumificarea fructelorDe la deschiderea primelor flori până la coacerea fructelor0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 7-10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 60-87cais
MoniliozaDe la deschiderea primelor flori până la coacerea fructelor0,5 kg/haSe pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 7-10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 60-87piersic
Specii de MoniliozăRevyona®În perioada de vegetație BBCH 56-89 (de la muguri florali vizibili la coacerea deplină a fructelor)1,0 L/10.000 m2 Suprafața foliară tratatăse va aplica în maximum 2 tratamente pe sezon, cu un interval de 7 zile între aplicăricireș, prun, piersic, cais sau nectarin

Monilioza la semințoase

Cunoscută și sub denumirea de „monilioza de primăvară” boala provocată de ciuperca Monilinia fructigena parazitează toate părțile semințoaselor, în diferite stadii de dezvoltare. Speciile de semințoase afectate frecvent de monilioză sunt: mărul, părul și gutuiul. Condițiile climatice și rezistența soiurilor la boli influențează starea fitosanitară a plantațiilor. Pe lângă evitarea producerii de răni pe fructe și ramuri, pentru combaterea moniliozei la semințoase se recomandă folosirea de fungicide specifice care oferă performanță de top și o protecție eficientă.

Monilioza la măr

Monilioza la măr are un caracter epidemic, așa că trebuie tratată încă din primă fază, pentru a evita răspândirea ei și contaminarea tuturor pomilor din livadă. Aceasta apare în special în primăverile ploioase și atacă frunzele, florile și lăstarii, care se brunifică.

Tratament monilioză la măr

Frecvent întâlnită la măr și păr, monilioza infectează pomii producând daune spre maturitatea fructelor. Ciuperca care parazitează fructele în timpul recoltării se manifestă ulterior și în lădițele depozitate. Boala afectează ramurile, florile și fructele. Pentru combaterea bolilor de depozitare la meri și peri, se poate aplica fungicidul Bellis®. Aplicat cu șapte zile înainte de recoltare, acest tratament monilioză la măr reduce semnificativ pierderile cauzate de bolile de depozitare (Gloeosporium spp. – putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria - putrezirea amară).

Monilioza la păr

Spre deosebire de livezile de meri, plantațiile de păr sunt mai pretențioase când vine vorba de condițiile de climă și sol. Primăvara, în condiții de umiditate, ciuperca formează numeroși spori care atacă fructele. Boala este transmisă ușor de la un fruct la altul, putând afecta semnificativ întreaga recoltă.

Cum se manifestă monilioza la păr

Monilioza atacă părul la fel ca în cazul plantațiilor de măr. Boala apare ca un putregai brun, mumificând fructele. În anumite condiții, inima fructului putrezește. Fructele mumificate care rămân în pomi în timpul iernii pot transmite boala ani la rând dacă nu sunt luate măsuri de prevenire și protecție a plantației.

Monilioza la gutui

Vremea ploioasă, umiditatea mare și temperaturile scăzute din timpul primăverii sunt principalii factori care favorizează apariția moniliozei la gutui. Boala este cauzată de cele trei ciuperci, Monilinia fructigena, Monilinia laxa și Monilinia fruticola și afectează fructele când sunt bine coapte.

Cum se manifestă monilioza la gutui

La gutui, monilioza se manifestă prin mumificarea fructelor și putrezirea inimii fructului. Pe fructe se poate observa prezența unui mucegai cenușiu-albicios. Boala poate apărea și după recoltare la fructele depozitate.

Cel mai eficient tratament pentru monilioză la semințoase

Aplicarea tratamentelor fitosanitare previne apariția bolilor și asigură sănătatea livezilor. Atacul putregaiurilor la semințoase continuă și după depozitare. De aceea, este esențială combaterea bolilor de depozitare pentru a reduce pierderile de recoltă.

Scala® este cel mai nou fungicid de la BASF pentru combaterea putregaiului cenușiu. Este un produs omologat pentru o gamă largă de culturi: pomi fructiferi (măr, păr, gutui, afin canadian). Dacă vrei să aplici cel mai eficient tratament pentru monilioză la semințoase, este important să respecți schema de mai jos care oferă protecție livezilor.

BoalaTratamentPerioada optimă de aplicareDoza omologatăPauza dintre tratamenteSemințoase
Putregai cenușiu, rapăn, specii de monilioză, alți agenți patogeni, boli de depozitareScala®Se aplică între stadiile BBCH 53 - 77, respectiv de la momentul de deschidere a mugurelui floral până la dezvoltarea fructelor ca tratament pentru rapăn0,75-1 l/ha rapănSe pot face maximum 4 tratamente pe sezon la un interval de minimum 7 zile între aplicărimăr, păr, gutui

4 aspecte importante pentru un bun control al moniliozei

Un management integrat pentru prevenirea și combaterea moniliozei presupune, pe lângă folosirea fungicidelor adecvate, adoptarea unor bune practici agricole. Indiferent de specia de pom fructifer, igienizarea corectă a culturii, combaterea dăunătorilor, tăierile corecte și depozitarea fructelor în condiții corespunzătoare sunt câteva dintre aspecte.

Igienizarea livezilor

Curățarea și igienizarea livezilor este o practică esențială pentru combaterea bolilor și dăunătorilor, dar și asupra producției de fructe. Igienizarea livezilor presupune îndepărtarea crengilor și a resturilor vegetale rămase, eliminarea frunzelor căzute și a pomilor tineri care s-au uscat. Fructele mumificate care iernează pe pomi reprezintă un adevărat pericol de îmbolnăvire a pomilor fructiferi, de aceea, este esențială îndepărtarea acestora.

Combaterea dăunătorilor care provoacă răni ale lemnului

Schimbările climatice din fiecare sezon pot favoriza apariția dăunătorilor care provoacă răni ale lemnului și crează un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor. Pentru a preveni contaminarea sâmburoaselor și semințoaselor, pomii trebuie stropiți sistematic. Dintre dăunătorii care atacă frecvent plantațiile de pomi fructiferi, cele mai mari pagube le fac păduchele de San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii, păduchii de frunze și viermele fructelor.

Tăierile realizate corect, fără lezarea lemnului

O practică agricolă importantă pentru un bun control al moniliozei este tăierea pomilor. Fie că este vorba de tăieri de formare, corectare, tăieri de regenerare sau de tăieri de producție este important ca toaletarea pomilor să se realizeze corect. Tăierile executate incorect pot sensibiliza pomii, dar și să favorizeze apariția bolilor și să compromită întreaga producție.

Depozitarea corectă a fructelor

Depozitarea corectă a fructelor este o operațiune esențială care poate aduce profit producătorilor dacă este realizată corect. În caz contrar, bolile de depozitare pot compromite fructele după momentul recoltării iar producțiile nu pot fi valorificate la maximum.

Îngrijirea corectă a plantațiilor și aplicarea unor tratamente și soluții eficiente vor menține pomii sănătoși, prevenind eventualele pagube semnificative de producție și recoltă. Respectarea unei scheme de tratament cu fungicide inovatoare va ajuta la prevenirea și combaterea moniliozei.

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Cum se calculează doza de produs pentru suprafețele mici și foarte mici

Vezi tabelul de conversii pentru produsele BASF disponibile sub formă de microambalaj

Citește recomandările
Mergi sus