Cele 7 state care asigură 75% din producția agricolă a UE

Țările responsabile pentru cea mai mare parte a valorii producției agricole din UE

Producția agricolă a Uniunii Europene a fost estimată la 537,5 miliarde de euro, la prețurile de bază, înregistrând o creștere de 19% față de anul 2021. Acest rezultat marchează un nou record și continuă evoluția agriculturii începută în anul 2010. Conform datelor oficiale, România se numără printre cele șapte state care contribuie la producția de cereale în UE, având o valoarea de 22,2 miliarde de euro, deci 4% din total.

În mare parte, modificarea valorii nominale arată o creștere bruscă a prețurilor nominale, în general la bunurile și serviciile agricole, cu 22,8% mai mult, conform estimărilor, în timp ce producția a înregistrat o scădere minoră față de nivelul din 2021, estimată la -3,1%.

7 țări sunt responsabile pentru cea mai mare parte a valorii producției agricole în Uniunea Europeană

Șapte țări din Uniunea Europeană au contribuit semnificativ la valoarea producției agricole în 2022, reprezentând 75% din acest total. Despre ce țări este vorba? Franța este pe primul loc, cu 97,1 milioade de euro, echivalent cu 18% din totalul UE, apoi urmează Germania, cu 76,2 miliarde de euro, așadar 14%, Italia, care contribuie cu 71,5 miliarde de euro, reprezentând 13%, Spania cu 63,0 miliarde de euro, deci 12%, Polonia cu 39,5 miliarde, reprezentând 7% și, nu în ultimul rând, Olanda cu 36,1 miliarde de euro, 7%, și România cu 22,2 miliarde, deci 4% din totalul UE.

Față de valorile producției agricole din 2021, în anul 2022 au avut loc creșteri semnificative, iar acestea au fost înregistrate în țările baltice, Estonia (+44%), Polonia (+43%) și Lituania, stimulate de o creștere rapidă a prețurilor. În rândul altor mari producători, valoarea producției agricole a înregistrat creșteri de peste 30% în Germania, cu 18% în Olanda, 16% în Franța și Italia, 10% în Spania și 5% în România.

Mai mult de 50% din valoarea totală a producției agricole a Uniunii Europene este datorată cerealelor

Conform agrointel.ro , cerealele au constituit aproximativ 54% din valoarea totală a producției agricole a Uniunii Europene în 2022, mai exact, 287,9 miliarde de euro, adică 15% mai mult față de 2021. 38% reprezintă contribuția animalelor și produselor de origine animală, mai precis 206,0 miliarde de euro, cu 26% mai mult față de 2021. Restul procentului se datorează serviciilor agricole și activităților secundare.

Costurile non-investițiilor, adică consumul intermediar, pentru intrările în agricultura UE au înregistrat o creștere de 22% în 2022 față de 2021. Modificările în valoarea producției agricole și consumul intermediar în 2022 au contribuit la o creștere de 15% a valorii adăugate brute generate de sectorul agricol.

Așadar, producția agricolă a Uniunii Europene în 2022 a atins 537,5 miliarde de euro, cu o creștere de 19% față de 2021. Cele șapte state principale, mai exact Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia, Olanda și România, reprezintă 75% din totalul producției agricole. Estonia, Polonia și Lituania au înregistrat cele mai mari creșteri, susținute de majorarea prețurilor. Mai mult de jumătate din producția agricolă a constat în cereale. Creșterea semnificativă a valorii adăugate brute arată că schimbările din 2022 au avut un efect pozitiv asupra agriculturii în Uniunea Europeană.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus