BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA a început să plătească subvenția pe motorina folosită anul trecut

16 mar. 2016

Ce fermieri beneficiază de banii restanți de la APIA și când ar putea agricultorii să primească și banii pentru trimestrul III

APIA a început astăzi plățile pentru acciza la motorina folosită de agricultori. Este vorba însă de subvenția pentru motorina folosită doar în trimestrul IV al anului 2015. Banii vor intra în conturile fermierilor care au făcut solicitări, conform ordinului comun al ministerelor agriculturii și finanțelor, nr. 286/8 martie 2016.


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plățile pentru 10.795 de beneficiari. În total, autoritățile au alocat 100 de milioane de lei, cu care se vor plăti 56.300 de tone de motorină. Subvenția acordată de APIA agricultorilor reprezintă diferența dintre acciza standard pentru motorină și acciza redusă, aferentă lucrărilor mecanizate din agricultură. Acciza din 2015 a fost de 1,797 lei / litru. Valoarea acesteia rămâne neschimbată și în anul curent.


Ministerul Finanțelor, respectiv Ministerul Agriculturii au alimentat contul APIA cu sumele necesare, iar Agenția urmează să vireze sumele cuvenite în conturile fermierilor, conform legislației, se arată în comunicatul APIA.


Deși autoritățile au început plățile pentru subvenția pe motorină, fermierii nu primesc acum toți banii. Ceii 100 de milioane de lei din ajutorul de stat pentru motorina din agricultură acoperă doar trimestrul IV din 2015. Pe lângă acesta, mai există și o restanță, aferentă trimestrului III.


De ce nu au primit fermierii nici până acum plata integrală


Agricultorii nu știu deocamdată când vor primi și restanța de 48% de pe trimestrul al treilea din 2015, în condițiile în care ordinul MADR anunță clar doar plata pe trimestrul al patrulea. Anul trecut, 13.600 de fermieri au primit puțin peste jumătate din banii pentru motorina consumată. Ar fi nevoie de peste 246 de milioane de lei pentru plata integrală a subvenției pentru motorina folosită în scopuri agrare. APIA nu a avut însă toți banii și a distribuit doar 129 de milioane de lei în luna decembrie.


Ca să poată accesa banii pentru a plăti restanța aferentă celui de-al treilea trimestru, Ministerul Agriculturii trebuie să modifice Hotărârea de Guvern 1174/2014 și să introducă un nou articol. Articolul ar trebui să stipuleze că motorina poate fi decontată și din bugetul anului următor celui în care s-a făcut cererea. Deocamdată, proiectul actului normativ nu a fost aprobat de guvern

Mergi sus