BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA va plăti în avans subvențiile pentru campania 2016

2 sept. 2016

Plățile pentru avans vor începe din 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură le dă o veste bună fermierilor. APIA va demara plata în avans pentru subvențiile aferente campaniei 2016 începând din 16 octombrie. Va fi al doilea an în care Agenția le plătește agricultorilor banii în avans.


Vestea excelentă pentru fermieri vine în contextul în care, anul acesta, APIA s-a confruntat cu numeroase probleme în ceea ce privește plata subvențiilor pentru cererea unică. Motivele a fost numeroase, de la probleme cu sistemul informatic, până la erori făcute de fermieri în declarații sau cauzate de procedurile noi de măsurarea fără echivoc a suprafețelor.


Anul trecut, Comisia Europeană a permis țărilor membre să înceapă plata avansului pentru fermele din eșantionul de control, care au primit deja vizita inspectorilor. În România, această prevedere a dus la întârzieri, deși cei 1,6 miliarde de lei erau deja alocați de guvern. Cuantumul avansului din plata unică pe suprafață a fost în 2015 de 53,4€/ha, adică 236 de lei.


Până la momentul de față, APIA a făcut plăți de 1.93 miliarde de euro pentru aproape 930.000 de beneficiari, pe toate tipurile de fonduri aferente campaniei 2015. Pentru anul în curs, APIA a specificat într-un comunicat de presă că ”statele membre pot plăti, înaintea datei de 1 decembrie, dar nu înaintea datei de 16 octombrie, avansuri de până la 50 % în cazul plăților directe și de până la 75 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2)”.

Mergi sus