BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Crește prețul rapiței la bursă

12 aug. 2016

Cauza: recolta slabă de rapiță din Germania și UE

Vești bune pentru fermierii care au pariat pe rapiță anul acesta. Tranzacțiile de la bursa Euronext din Paris se fac la prețuri mai mari de câteva zile. Creșterea se datorează rezultatelor slabe pentru recolta din Germania și UE. Specialiștii spun că producția de rapiță de anul acest a fost mai mică de 20 de milioane de tone în Uniunea Europeană.

Tocmai de aceea, de la 1 august, prețul pentru tranzacțiile cu livrare în noiembrie a crescut cu 10 euro pe tonă, conform AgroInfo. Fermierii își permit astfel să aștepte ca prețurile să ajungă la un nivel și mai ridicat, având recolta de rapiță stocată. Mai mult, aceștia vor să încheie contracte directe pentru recoltă doar cu condiția existenței unor precontracte.

În același timp, numărul tranzacțiilor cu soia a scăzut semnificativ la bursa din Chicago. Scăderea este determinată atât de recolta mai slabă din UE, cât și de creșterea prețului. Chiar și așa, prețul de sub 10 dolari pe bushel rămâne în continuare atractiv. În aceste condiții, exporturile Statelor Unite au depășit deja cu 7% prognozele emise de US Department of Agriculture. China este cel mai mare cumpărător de soia din lume. De la începutul anului și până acum, China a importat peste 46 de milioane de tone de soia.

De cealaltă parte a Atlanticului, Uniunea Europeană ia în calcul posibilitatea interzicerii importurilor de grâu din SUA. Pe 28 iulie, americanii au înștiințat Comisia Europeană că în Washington e cultivat grâu modificate genetic. Comisia le-a solicitat autorităților americane să deruleze teste pentru a vedea dacă grâul este modificat genetic sau nu. Totodată, CE a atenționat statele membre și urmează să decidă dacă oprește sau nu importurile de proveniență americană.

Mergi sus