BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Peste jumătate de milion de fermieri vor primi banii pentru schema pe înverzire

18 mai 2016

APIA a început autorizarea la plată a schemei pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a început plățile pentru schema de înverzire și pentru submăsurile PNDR aferente măsurii 13. Peste 500.000 de fermieri își vor primi banii. APIA a autorizat peste 212 milioane de euro în total, bani care vor fi acordați unui număr de 532.362 de fermieri.


Suma este compusă din 155 de milioane de euro din Fondul European de garantare pentru Agricultură, aproape 3 milioane de euro de la bugetul național și aproape 55 de milioane de euro din bugetul Fondului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. În total, aproape 760.000 de beneficiari care au depus dosare primesc banii pentru aceste plăți.


APIA a început plățile în urmă cu mai mult de o lună, pe 8 aprilie. ”Mai avem un miliard de euro. Banii vor ajunge mai repede la fermieri, procedurile sunt simplificate. La anul, în nici un caz nu se vor repeta întârzierile de acum, pentru că modulul de plăți este finalizat”, a declarat ministrul agriculturii la ProTV, în cadrul emisiunii ”După 20 de ani”.


Cum poți obține fonduri nerambursabile dacă ești tânăr fermier


Cât despre cererile unice de plată, APIA declară că a primit 754.151 de dosare. Suprafața totală pentru care se vor face plăți este de peste 6 milioane de hectare. Fermierii mai pot depune cererile unice de plată fără penalizări până la finalul lunii mai. Cei care depun cererile unice după această dată vor primi banii cu 1% reducere pentru fiecare zi lucrătoare. Solicitările pot fi depuse până pe 27 iunie cel târziu. Cererile unice de plată depuse după această dată nu vor mai fi luate în considerare.


Cum poți folosi PNDR pentru a investi în exploatațiile agricole


Între timp, autoritățile au deschis și primele măsuri de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Primele submăsuri deschise sunt 4.1 (Investiții în exploatații agricole), 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri), 6.3 (Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici), 16.4 (Cooperare lanțul scurt) și 16.4a (Cooperare lanțul scurt pomicol).

Mergi sus