BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Achim Irimescu: “2016 va fi un an destul de bun pentru agricultură”

8 ian. 2016

Ministrul agriculturii e îngrijorat însă de lipsa de performanță a fermierilor mici în condițiile în care subvențiile pentru agricultură vor crește până la 196 de euro/ha.

Subvențiile acordate fermierilor vor crește și în 2016, promite ministrul agriculturii, Achim Irimescu. De la aproape 1,6 miliarde de euro acordați anul trecut, suma va crește la 3 miliarde de euro către agricultori, incluzând atât schema europeană de sprijin, cât și ANT-urile.

”Anul acesta avem o creștere importantă. Subvențiile vor crește în continuare până la 196 de euro/ha în medie în 2019, în condițiile în care anul trecut subvenția a fost de 170 de euro/ha pentru cei care exploatează până în 5 hectare și 220 euro/ha/an pentru fermierii care exploatează peste 5 ha”, a declarat ministrul Achim Irimescu la emisiunea ”Ora de Știri”, de pe TVR 2.

”Noi ne uităm tot la cer, pentru că nu avem irigații”

Irimescu e optimist că anul 2016 a fi destul de bun pentru agricultură, în ciuda lipsei de tehnologizare și a diferențelor mari între cele două clase de fermieri. ”Din păcate, noi ne uităm în continuare la cer, pentru că nu avem irigații, sau infrastructura necesară unei producții ritmice”, spune ministrul.

Din păcate, majoritatea fermierilor care solicită subvenții exploatează sub 5 hectare. În opinia ministrului agriculturii, singura șansă a acestor mici producători o reprezintă asocierea în cooperative. Chiar dacă există măsuri de sprijin pentru micii fermieri, aceștia nu pot concura în piață pe cont propriu. Iar procentul acestora este de 85% din totalul fermierilor care cer subvenții. ”Nu se poate face performanță cu ferme care obțin două tone de grâu la hectar, în timp ce în fermierii din Vest obțin 10 tone de grâu la hectar. Dacă marii producători au specialiști, agronomi și tehnologie de ultimă oră, au tot ce le trebuie pentru a realiza agricultură de performanță, micii producători încă utilizează calul”, a mai spus Irimescu la TVR 2.

Ministrul a mai expus și problema plăților la timp a subvențiilor. ”Aici e un mare semn de întrebare. Cât de rapid vom ajunge cu banii la fermieri, pentru că orice întârziere de câteva luni poate duce la faliment”.

”Ghidurile PNDR vor fi refăcute”

Nici ghidurile pentru accesarea banilor europeni pentru PNDR 2014-2020 nu au scăpat de critici. Irimescu vrea să le schimbe pentru că sunt prost concepute și mulți fermieri preferă să abandoneze proiectele pentru care cer finanțare europeană. ”Nu e stimulată inițiativa privată. Am reușit performanța, cu ghilimelele de rigoare, să nu folosim un miliard de euro în 2007-2013 pe fondurile de dezvoltare rurală, la care se adagă și penalizări. Sunt bani care ar fi ajutat mult agricultura”, a completat ministrul, care a promis ca va reface ghidurile PNDR.

Mergi sus