AFIR anulează sprijinul de 15.000 de euro pentru micii fermieri

Linia de finanțare nu a mai fost inclusă în noul Plan Național Strategic

Începând din 2023, micii fermieri nu vor mai putea beneficia de sprijinul de 15.000 de euro acordat de AFIR. Finanțarea din submăsura 6.3 nu a mai fost inclusă în noul Plan Național Strategic, anunță Agro TV .

Nu este singura măsură de care fermierii nu vor mai beneficia. Nici schema simplificată pentru micii fermieri nu se va mai regăsi din 2023, a anunțat Adrian Pintea, directorul general al APIA. Fermierii vor putea accesa însă alte scheme, anunță autoritățile.

Între acestea, se vor regăsi finanțările din viitorul exercițiu financiar. Legea 6/2022 introduce conceptele de gospodărie țărănească și atestat de gospodărie țărănească. Astfel, se va permite autorizarea ca PFA sau întreprindere individuală, pentru a putea valorifica surplusul de producție. O posibilitate de valorificare a acestuia va putea fi și prin intermediul cooperativei agricole.

Întârzieri la AFIR

Nu este singura veste neplăcută pe care o primesc fermierii de la AFIR. Numeroase proiecte pe fonduri europene depuse la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale riscă să nu poată fi implementate de fermierii care au cerut finanțare din cauza întârzierilor în afișarea rapoartelor de selecție.

Conform Agro TV, cauza întârzierilor ar fi presiunea foarte mare generată de capacitatea limitată a AFIR de a prelucra toate cererile, având în vedere strategia Ministerului Agriculturii de a lansa concomitent toate liniile de finanțare. Astfel, numeroase proiecte ar putea să fie în pericol de a nu mai fi implementate, atât din cauza creșterii prețurilor materialelor, în special pentru construcții, cât și din cauza faptului că fermierii sunt confuzi și nu știu ce să facă, deoarece și-au structurat culturile astfel încât să îndeplinească cerințele AFIR, iar acum a început sesiunea de depunere a cererilor unice la APIA și ei trebuie să nu scadă exploatația, ca să poată rămâne eligibili.

Finanțări de peste 12 milioane de euro pentru procesarea de soia, fasole sau mazăre

În schimb, cei care vor să proceseze mazăre, soia sau fasole au motive de bucurie. AFIR va aloca 12.3 milioane de euro sprijin nerambursabil, prin submăsura 4.2, pentru procesarea celor trei tipuri de produse agricole.

Conform comunicatului emis de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, au fost depuse 24 de proiecte pentru submăsura 4.2, însă doar 14 dintre ele sunt eligibile să primească finanțare. Trei dintre proiecte nu au fost conforme, două au fost retrase de solicitanți, iar altele cinci au fost declarate neeligibile.

Alege Smart pentru cultura ta

Fiecare achiziție îți poate aduce bani înapoi în cont. Oferte speciale pentru culturile de viță de vie, măr și legume.

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus