Agricultura în 2022: Inflația a bătut seceta

EDITORIAL Afacerile din agricultură ar putea depăși nivelul record de anul trecut, în contextul în care creșterea prețurilor a compensat scăderea producției

Companiile active în agricultura românească au obținut afaceri record anul trecut, de peste 58 miliarde lei, potrivit datelor KeysFin, iar anul acesta ar putea depăși acest nivel. Prețurile extrem de mari pentru cereale și legume au contribuit din plin la creșterea valorii nominale a produse comercializate, compensând din plin o producție semnificativ mai mică.

Fermierii s-au bucurat că au putut vinde mai scump, au reușit astfel să-și acopere costurile și să înregistreze profit, dar specialiștii avertizează că 2023 se anunță un an mult mai complicat. Fără investiții masive în infrastructură, în condiții meteo nefavorabile și cu prețuri care nu prea mai au loc de creștere, situația poate deveni rapid una delicată. Mai ales că vorbim despre un 2023 în care efectele luptei contra inflației, duse de băncile centrale, se vor vedea din plin. Și nu vor fi plăcute pentru toată lumea.

Afaceri record de aproape 12 miliarde euro

Afacerile companiilor active în agricultura românească au crescut cu peste 30% în 2021, la maximul istoric de 58,1 miliarde de lei (11,8 miliarde euro), potrivit studiului anual KeysFin „Sectorul agricol din România”. Pentru acest an, specialiștii estimează că este posibilă o depășire a nivelului de anul trecut, în contextul unei creșteri masive a prețurilor și în ciuda unei scăderi semnificative a producției.

Practic, am putea spune că, cel puțin nominal, afacerile din agricultură au evoluat bine în acest an, dar nu trebuie să uităm că valoarea reală a lor, cel mai probabil, va scădea. La o inflație anuală de 15,9%, anunțată de INS în septembrie, nu putem vorbi despre o păstrare a valorii reale a banilor, ci despre o depreciere semnificativă a lor.

Scăderea recoltelor, importantă la nivel european

Seceta a contribuit din plin, la nivel european, la o producție mai redusă în acest an. Raportul USDA (United States Department of Agriculture) publicat în luna octombrie, precizează că, pentru 2022/23, producția de porumb din UE este estimată la puțin peste 56 milioane tone, în scădere cu 2,6 mmt față de luna trecută și cu 15% sub media pe ultimii 5 ani.

În România, scăderi importante au fost și la porumb și la grâu, iar aici problema secetei a fost accentuată, așa cum era de așteptat, de lipsa sistemelor de irigații. Agricultura românească a rămas în continuare cu această veche problemă, pe care a rezolvat-o doar într-o foarte mică măsură în ultimii ani.

2023, anul în care ar fi bine să ne maturizăm

Anul viitor vor fi două probleme, cel puțin la cum arată situația în prezent. În primul rând, seceta continuă să fie o provocare și la finalul acestui an, iar nivelul precipitațiilor rămâne unul scăzut. Mai mult de atât, nici prognoza meteo pe noiembrie și decembrie nu arată foarte bine, astfel că există o probabilitate mare ca seceta să fie prezentă și în primele luni din 2023. În al doilea rând, lupta cu inflația pe care o duc băncile centrale va începe să se vadă tot mai clar în 2023, iar asta va avea două efecte majore.

În primul rând, ritmul de creștere a prețurilor va scădea. Atenție, nu prețurile vor scădea, ci ritmul lor de creștere. Prețurile în sine vor continua să crească, desigur. Apoi, creșterea ratelor și a finanțării în general va duce la o încetinire a dinamicii economiei și, posibil, la recesiune. Per ansamblu, 2023 nu se anunță deloc un an ușor pentru nimeni, iar agricultura românească va trebui să facă pași mari pe calea maturizării. Investițiile în sisteme de irigații și în sectorul agro-alimentar ar permite economiei în ansamblul ei să fie mai solidă pe plan intern, mai puțin dependentă de importuri și mai rezistentă la șocuri externe. Sperăm să le vedem.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus