Agricultura, între costuri crescute și presiune pe cerere

EDITORIAL: Inflația, războiul și problemele de producție complică tot mai tare tabloul agricol pentru fermierii români

Inflația a purtat eticheta de ”temporară” dată de băncile centrale mult prea mult timp. În ce timp ce mai mulți economiști și antreprenori avertizau că ar trebui luate măsuri din timp încă de anul trecut, bancherii centrali scriau rapoarte frumoase despre o inflație care, chipurile, avea să se oprească rapid din creștere. Nu a fost așa și acum suntem în fața unei probleme majore pentru toată economia globală.

Creșterea dobânzilor, necesară pentru stăvilirea prețurilor, riscă să pună bețe în roate companiilor care trebuie să facă față unei scăderi a vânzărilor. Principalele două provocări cu care trebuie să se lupte fermierii în acest an sunt costurile tot mai mari pe de o parte, și cererea de cereale și alimente crescută pe fondul războiului din Ucraina. Mai adăugăm aici și o secetă care a pus probleme în primele luni ale anului, credite tot mai scumpe acordate de bănci companiilor și un baril de petrol pe care unii îl văd la 175 de dolari într-un viitor nu tocmai îndepărtat.

Deficit comercial pe zona de alimente, peste 500 milioane de euro în primele 4 luni

Deși a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, deficitul comercial al României pe zona de alimente a rămas peste 500 milioane de euro pentru primele 4 luni ale acestui an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). O sumă încă enormă pentru o țară care are toate instrumentele pentru a asigura cea mai mare parte a consumului intern de alimente. Nu reușim să ne creștem mai mult exporturile, deși cererea la nivel global este exacerbată de războiul din Ucraina și de restricțiile impuse Rusiei.

În continuare, importăm mai mult decât exportăm, iar gravitatea situației se vede mai bine la nivelul întregii economii. Astfel, per total, deficitul comercial al României a crescut cu 2,94 miliarde euro în primele patru luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind 10 miliarde de euro.

Costuri mai mari, recoltă mai mică

Costurile au avut o creștere majoră în primele luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. O primă explicație este cea simplă: o inflație ce pare scăpată de sub control a lovit în toate prețurile, din toate categoriile de servicii și produse. O a doua explicație, în cazul agriculturii, este mai complicată. Lipsa infrastructurii pentru irigații și a unui plan național coerent de organizare ar fi doar două detalii de amintit în acest sens.

Lipsa organizării ne costă, iar asta se vede acum mai bine ca oricând. În paralel, după primele estimări, avem o recoltă de cereale mai mică în acest an cu circa 10-15% față de 2021, care a fost un an excelent. Iar asta nu poate reprezenta o veste bună, în contextul în care presiunea pe cerere, la nivel global, este tot mai mare din cauza situației din Ucraina.

Petrolul la 175 de dolari barilul, lovitura de grație

În tot acest context, un petrol și mai scump este ”exact ce ne mai lipsea”. Unul dintre cei mai respectați bancheri din lume, Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase, a declarat recent, citat de Financial Times, că petrolul ar putea ajunge la 175 de dolari pe baril. În paralel, mai mulți economiști avertizează că, pe măsură ce iarna se apropie, iar situația din Ucraina și restricțiile aplicate Rusiei se prelungesc, prețul petrolului are o foarte mare probabilitate să crească.

Dacă mai adăugăm că dobânzile la credite, inclusiv cele acordate companiilor, cresc tot mai mult, iar banii devin tot mai scumpi pe măsură ce băncile sunt forțate să se adapteze, avem în fața ochilor un tablou mai mult decât complicat. Vin vremuri grele pentru întreaga economie globală, iar presiunea pe fermieri de a fi mai eficienți în condiții dure de piață este tot mai mare. Ce vom face noi? Ca și până acum: ne rugăm să vină ploile.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus