BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Agricultură vs. coronavirus: Fermierii, ajutați de Comisia Europeană în lupta cu epidemia. Statele europene, mobilizare generală pentru asigurarea securității alimentare

25 mar. 2020

EDITORIAL: Multe miliarde de euro sunt puse la bătaie pentru atenuarea efectelor epidemiei

Epidemia de coronavirus rescrie modul în care se fac afaceri la nivel global, fără îndoială. De la bancheri la traderi, de la fermieri la retaileri, toată lumea este afectată, într-un fel sau altul. Criza financiară a început să-și arate colții, iar specialiștii se tem că urmează momente și mai dificile.

În acest context, statele lumii iau măsuri tot mai dure de atenuare a efectelor acestei epidemii. Agricultura este un domeniu esențial, care trebuie protejat, pentru că asigură alimentele atât de necesare pentru toată lumea. Rolul fermierilor este cu atât mai important acum, când tot mai mulți oameni trebuie să stea acasă, în izolare, iar stocurile de mâncare din magazine se epuizează mai rapid ca niciodată. Ei sunt și cei cărora, alături de medici și de lucrătorii din celelalte domenii esențiale, ar trebui să le mulțumim și să îi sprijinim pentru eforturile depuse în această perioadă.

Rolul crucial al Comisiei Europene

În aceste vremuri dificile, rolul Comisiei Europene (CE) devine crucial în protecția economiei europene și, implicit, a celei românești. CE are resurse foarte importante, sute de miliarde de euro, pe care le pune deja la dispoziția statelor membre pentru a atenua efectele epidemiei. Mai mult de atât, agricultura a fost mereu un domeniu prioritar, aflat în centrul preocupărilor CE, astfel că este normal să vedem o mobilizare rapidă și alocarea unor resurse foarte mari în acest an foarte complicat.

Capacitatea Europei de a asigura hrana populației depinde, în mare măsură, de capacitatea sa de a asigura existența pieței unice și a unui flux neîntrerupt de bunuri agro-alimentare. Este o îngrijorare și totodată o cerință a majorității organizațiilor de fermieri din Europa, nu doar a celor românești. De altfel, Comisia Europeană lucrează la crearea unui cadru prin care fermierii să poată accesa ajutoare din banii europeni, pentru a putea trece cu bine peste această criză.

Sprijin suplimentar de 100.000 de euro

O altă măsură foarte eficientă în acest context este acordarea unui sprijin suplimentar pentru fermierii aflați în dificultate. Această sumă vine să completeze schemele de ajutor de minimis. Măsura se înscrie în planul CE a oferi un sprijin mai accentuat pentru fermieri în acest an dificil, dar și statele afectate de epidemie. O importanță esențială o are sectorul alimentar, în contextul în care mulți oameni cu cumpărat în această lună semnificativ mai multe alimente decât de obicei, având în plan o izolare prelungită la domiciliu.

Primul pas în acest sens a fost deja făcut. E vorba de elaborarea documentului „Cadru temporar pentru măsuri de ajutoare de stat în sprijinul economiei în actuala criză COVID-19 ” în care, la secțiunea pentru agricultură, se arată că țara noastră poate acorda un ajutor de stat de maximum 100.000 de euro, brut, per entitate în sectorul vegetal sau zootehnic, respectiv 120.000 de euro pentru sectorul piscicol. Acesta nu trebuie să fie condiționat de anumite prețuri sau nivel al producției și se poate acorda în formă simplificată. Mai rămâne însă și ca autoritățile din România să se miște repede și să pună în vigoare această măsură.

Prelungirea termenelor de depunere

CE a anunțat deja că oferă tuturor statelor membre posibilitatea de a prelungi cu o lună termenul de depunere a cererilor de plată, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). O măsură binevenită și firească, care oferă fermierilor mai mult timp pentru atragerea de fonduri într-un an dificil. Astfel, țările din UE pot acorda prelungirea cu o lună a termenului de depunere, de către fermieri, a cererilor de plăți directe și de anumite plăți referitoare la dezvoltarea rurală. Această măsură vine după o solicitare venită din Italia, țara europeană cel mai grav lovită de epidemie în aceste zile.

CE a luat măsura în contextul în care aproape toate țările europene se confruntă cu această problemă. Comisia a subliniat că prelungirea termenelor de depunere va fi posibilă pentru toți fermierii, dar rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să o acorde. Noul termen-limită pentru depunerea cererilor este 15 iunie 2020, în loc de 15 mai.

Este una dintre veștile bune care se conturează la orizont. Nu și singura. În România, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a suspendat, încă din 16 martie, primirea cererilor unice de plată. Suspendarea este valabilă până pe 6 aprilie, dar cu posibilitatea de prelungire. Pe de altă parte, APIA a anunțat că demarează plățile aferente măsurii M215 pentru sectorul zootehnic, autorizând în total o sumă de peste opt milioane de euro. În același timp, Ministerul Agriculturii a anunțat că Programul pentru Stimularea Angajării Tinerilor în Agricultură, Acvacultură și Industrie Alimentară va avea o alocare de un milion de lei pentru acest an. Fiecare ferma care face dovada angajării a doi tineri beneficiari va avea un sprijin pentru fiecare persoană de câte 500 lei (persoane fără studii), 750 lei (persoane cu studii medii de specialitate sau cursuri de formare profesională) sau 1000 lei (studii superioare de specialitate).

Fermierii români cer un răspuns hotărât

Mai multe asociații ale agricultorilor, precum Clubul Fermierilor Români sau Asociația Producătorilor de Porumb din România au cerut un sprijin susținut în această perioadă, din partea autorităților române. Ei au propus și o serie de măsuri concrete pentru limitarea impactului negativ al pandemiei de COVID-19 și au cerut Ministerului Agriculturii constituirea unei celule de criză.

Această celulă de criză care să gestioneze relația cu fermierii, dar și cu firmele active în agricultură, prin consultări permanente, informări și recomandări. În mod firesc, fermierii cer și efectuarea rapidă de către APIA a plăților restante către toți fermierii, o măsură necesară și în perioadă de activitate economică normală, darămite în actualul context extrem de delicat.

Într-un fel, aceste măsuri reprezintă nu doar un sprijin necesar într-o perioadă dificilă, ci mai ales un ”mulțumesc” adresat fermierilor care trebuie să livreze mereu, indiferent cât de complicată devine situația sau de câte provocări trebuie să înfrunte zilnic pentru a pune mâncarea pe masa noastră.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 18 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Noi creăm Revyluția!

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus