BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Agricultura din România – impas dramatic, în anul 2020

Editorial: Fermierii transmit un semnal puternic: SOS agricultura românească

Sectorul agricol din România a ajuns într-un real impas, cauzele de ultim moment fiind efectele secetei prelungite din anul agricol 2020 și ale pandemiei de COVID-19. Acest fapt, asociat creșterilor accentuate și constante ale prețurilor alimentelor, în ultimele șase luni, determină multă îngrijorare atât pentru consumatori, cât și pentru fermieri.

Potrivit semnalelor transmise de către asociațiile și organizațiile de fermieri, seceta fără precedent în ultimii 50 ani a afectat toate ramurile agricole.

camp afectat de seceta

Datele INS arată amploarea dezastrului din agricultură

La culturile de toamnă, pagubele determinate de secetă au pus într-o situație dramatică peste 38 000 de fermieri, potrivit datelor făcute publice de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC). Organizația a solicitat devansarea termenului de evaluare și constatare a pagubelor pe care seceta prelungită le-a produs și la culturile de primăvară. “La cele 1.200.000 ha culturi de toamnă afectate de secetă, se vor adăuga suprafețe extinse cultivate în primăvara 2020, respectiv suprafețe agricole estimate de mediul asociativ la peste 1.000.000 ha”, arăta AAC.

Semnalele fermierilor legate de situația dificilă în care se află agricultura din România sunt completate de anumite informații oficiale statale, care relevă în mod concret regresul din ultimul an al producției naționale. “Valoarea producției ramurii agricole din anul 2019 a scăzut cu 3,8%, comparativ cu anul precedent. Producția vegetală a scăzut cu 5,6%, producția animală a scăzut cu 0,7%, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%. Pe principalele grupe de culturi, față de anul precedent, creșteri ale ponderilor valorii producțiilor au fost înregistrate la cartofi (+1,9 puncte procentuale), plante de nutreț (+0,3 puncte procentuale) și legume, inclusiv pepeni (+0,3 puncte procentuale, iar scăderi ale ponderilor valorii producțiilor au fost înregistrate la fructe și struguri (-1,4 puncte procentuale), plante uleioase (-1,3 puncte procentuale) și cereale (-1,2 puncte procentuale). În anul 2019, la principalele specii și grupe de produse animale, față de anul precedent, creșteri ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la porcine (+1,0 puncte procentuale), ovine și caprine (+0,3 puncte procentuale), iar scăderi ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la bovine (-0,2 puncte procentuale), păsări (-0,2 puncte procentuale) și produse obținute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (-0,2 puncte procentuale)”, arăta Institutul Național de Statistică (INS), în comunicatul NR. 194 /24.07.2020.

Datele oficiale de mai sus au fost raportate de INS în luna iulie 2020, într-o primă etapă, analiza finală urmând a fi publicată în luna octombrie 2020.

Seceta și pandemia nu fac decât să accentueze problemele cronice ale agriculturii

Având în vedere faptul că informațiile INS sunt corespunzătoare unui an agricol în care seceta și pandemia de COVID 19 nu s-au manifestat atât de dramatic precum în anul 2020, este lesne de înțeles faptul că acești doi factori negativi, care au afectat sectorul agricol din România în ultimele 6-12 luni, determină adâncirea unor neajunsuri cronice din agricultura românească.

Una dintre întrebările care pot izvorî din datele prezentate de INS este aceea referitoare la motivele pentru care creșterea cu aproape o treime a serviciilor agricole din România nu a fost reflectată în valoarea producției ramurii agricole din anul 2019. În mod normal, reprezentând un factor de progres solicitat de piață, creșterea serviciilor agricole ar trebui să fie în corespondență directă cu nivelul atins în activitatea de producție, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ.

Până se vor contura anumite răspunsuri la întrebarea de mai sus și până se va constata o ulterioară redresare a situației legate de producția agro-zootehnică autohtonă, rămâne valabil semnalul transmis de către fermieri: S.O.S., AGRICULTURA DIN ROMÂNIA!!!

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Noi creăm Revyluția!

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Mergi sus