Agricultura “verde” primește sute de miliarde

2023 e anul în care fermierii încep să primească bani din cele peste 300 de miliarde de euro alocate de Comisia Europeană pentru a face tranziția către agricultura viitorului

1 ianuarie 2023 marchează începutul unei noi ere pentru agricultura europeană. Noua politică agricolă comună, aprobată de Comisia Europeană, are ca obiectiv o schimbare majoră a modului în care se face agricultură în Uniunea Europeană, în următorii 5 ani. Suma totală alocată depășește 300 de miliarde euro și pare suficient de mare pentru a susține o creștere majoră a sustenabilității și o schimbare profundă a acestui sector în următorii ani.

Fermele mici si medii vor primi mai mulți bani ca până acum, sub deviza ”mai mult verde”, iar măsurile care atenuează atenuarea efectelor schimbărilor climatice sunt pe primul plan. România trebuie și ea să se adapteze schimbărilor, iar speranțele noastre că vom avea o agricultură mai eficientă în viitor capătă mai mult contur. Desigur, până nu vedem în mod concret niște schimbări, speranțele rămân doar la nivelul teoriei.

Cele 28 de planuri strategice

Cele 28 de planuri strategice (unul pentru fiecare țară din UE și două pentru Belgia), aprobate de CE, marchează începutul noii politici agricole comune, de la 1 ianuarie 2023. Finanțarea UE este în valoare de 264 de miliarde de euro și va viza susținerea fermierilor europeni în procesul de tranziție către un sector agricol durabil, pe termen lung.

În centrul preocupărilor se află reducerea impactului asupra mediului și păstrarea diversității zonelor rurale. În total, bugetul public dedicat agricultorilor și comunităților rurale ajunge la 307 miliarde euro pentru perioada 2023-2027. În plus, alte programe care intră în sfera de competență a PAC (Politica Agricolă Comună), cum ar fi programul POSEI pentru regiunile periferice, vor beneficia de o finanțare suplimentară din partea UE de 6 miliarde de euro.

Fermele mici și mijlocii, prioritate

Începând din ianuarie, fermele mici și mijlocii din țările UE beneficiază de un sprijin mai mare pentru venituri datorită unor plăți redistributive care se va ridica la 10,6% din totalul plăților directe. Astfel, aceste ferme ar putea primi în plus circa 4 miliarde euro anual, sume binevenite în actualul context economic, în care inflația a crescut mult costurile și a lovit în special în jucătorii mai mici.

Tot o măsură foarte bună în actualul climat economic este și cea legată de plățile directe din cadrul PAC, un ajutor esențial pentru agricultorii din Europa afectați de creșterea costurilor. Astfel, aproape 20 de miliarde de euro vor fi distribuite în fiecare an agricultorilor eligibili, dar acest ajutor este condiționat de aplicarea de către aceștia a unor standarde privind bunele condiții agricole și de mediu.

Protejarea mediului, esențială pentru viitorul agriculturii

Mesajul transmis de Comisia Europeană este fără echivoc: protejarea mediului înconjurător este esențială pentru bunul mers al agriculturii în anii care vor urma. Astfel, în planurile strategice ale PAC, aproape 98 de miliarde de euro, circa 32% din totalul fondurilor, vor fi alocate pentru a proteja clima, apa, solul și aerul. Mai mult de atât, sunt încurajate practicile care depășesc condițiile minime obligatorii.

În plus, 24% din plățile directe sunt dedicate schemelor ecologice, iar 48% din cheltuielile pentru dezvoltare rurală din toate planurile vor sprijini obiectivele de mediu și climatice. Aceste sume reprezintă și pentru România o șansă în plus de a avea o agricultură cu adevărat demnă de secolul 21. Măcar acum, în ceasul al 12-lea.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Performanță maximă, culturi profitabile

Alege produsul care ți se potrivește pentru cultura ta de floarea-soarelui sau de rapiță și plătești mai puțin.

Află mai multe

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

Tehnologia XR (Xemium® + Revysol®)

Soluția BASF pentru protecția completă împotriva agenților patogeni pe întreaga perioadă de vegetație a cerealelor.

Descoperă tehnologia XR

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus