Guvernul aprobă ajutorul de minimis de 200 euro/ha. Cererile pot fi depuse până pe 19 mai

Află care sunt producătorii care pot beneficia de acest ajutor financiar

Guvernul sprijină fermierii care cultivă cartofi de consum, oferindu-le ajutorul de minimis în valoare de 200 euro/ha. Se pot depune cererile până pe 19 mai.

Hotărârea prin care se aprobă schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartofi de consum”, în 2023, a fost adoptată în Ședința de Guvern în data de 4 mai.

Prin această schemă se urmărește susținerea producției de cartofi de consum, alocându-se în total o sumă de 14.800.000 lei. Cuantumul per beneficiar este de 200 euro/ha, iar pentru a obține acest sprijin financiar, este necesar ca fermierii să obțină o producție minimă de 15 tone/ha și, până pe 17 noimebrie, să comercializeze din aceasta cel puțin 6 tone/ha.

Producătorii agricoli care pot beneficia de ajutorul de minimis sunt cei care respectă condițiile de eligibitate precum: utilizarea unei suprafețe cultivate de cartofi de consum de minimum 0,3 ha inclusiv, obținerea unei producții de minimum 15 tone/ha de pe suprafața înscrisă în program, din care să se comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie a anului de cerere, justificarea prin documente a producției minime realizate, în funcție de forma de organizare, precum și dovada faptului că figurează în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile din zona în care se află suprafețele cultivate, în anul 2023.

Pe lângă aceste condiții, agricultorii care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt persoanele fizice care dețin un atestat de producător, valabil până la sfârșitul anului 2023, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producătorii agricoli ai societăți agricole, constituite potrivit prevederilor Legii nr.36/1991, precum și producătorii agricoli persoane juridice.

Cererea de înscriere în program se va depune împreună cu copia actului de identitate sau cel a reprezentantului legal, copia atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2023, împuternicirea /procura notarială și copia actului de identitate a unui reprezentant, după caz, copia certificaului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, adeverința în original din Registrul agricol care atestă dreptul de folosință asupra suprafeței de teren cultivată cu cartofi de consum și declarația pe propria răspundere.

Conform agrointel.ro , depunerea cererii de înscriere în program se realizează începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la data de 19 mai, inclusiv. Până la data de 17 noiembrie se va face valorificarea producției, iar până la 20 noiembrie se pot depune documentele de justificare. Se va transmite, ulterior, situația centralizatoare la MADR – DGBFFE, de către Direcțiile Agricole Județene până la data de 5 decembrie, inclusiv.

Astfel, agricultorii care cultivă cartofi de consum pot benefica de ajutorul de minimis în cuantumul de 200 euro/ha, dacă respectă toate aceste condiții de eligibitate și își depun cererile până pe data de 19 mai.

Culturi similare

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus