BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA a început plata avansului din subvenții

25 oct. 2016

Câți fermieri intră în primele tranșe de plată

Ministrul agriculturii a promis că de prima tranșă de plată a avansului APIA pentru subvenții vor beneficia 132.000 de fermieri. Banii vor intra în conturile lor treptat, dar cel târziu marți, 25 noiembrie, ar trebui să fie transferați. Suma se ridică la 107 milioane de euro, a explicat șeful MADR, pentru AgroIntel.


Guvernul a aprobat săptămâna trecută plata avansului APIA. Fermierii vor primi în total 185 de milioane de euro, bani care vor fi alocați pentru plata avansului din subvențiile APIA pe 2016, pentru măsurile de informare și promovare a produselor românești sau pentru alte plăți restante, aferente anului 2015.


Numărul fermierilor care vor vedea banii din avansul APIA va crește la 315.000 în această săptămână, conform AgroInfo. La o valoare medie a avansului pe suprafață de 120 de euro, valoarea totală a primelor tranșe se ridică la aproape 400 de milioane de euro. Pentru plata avansului, Ministerul Agriculturii a împrumutat peste 318 milioane de euro de la Ministerul Finanțelor.


Ce bani ar trebui să primească fermierii


APIA va plăti, printre altele, un avans pentru plata unică pe suprafață corespunzător unui cuantum minim de 96,8 euro/ha. Cuantumul este cu peste 12% mai mare față de anul trecut. Pentru tinerii fermieri, avansul are un cuantum minim de 22,8 euro/ha, în timp ce avansul pentru înverzire corespunde unui cuantum de minim 57,3 euro/ha. În schimb, avansul pentru plata redistributivă este de minim 5 euro/ha pentru fermierii cu până la 5 hectare și 48,8 euro/ha pentru cei cu 5-30 hectare.


Pentru sprijinul cuplat fermierii trebuie să depună actele justificative astfel: pentru mazăre, fasole boabe spre industrializare, tomate sau castraveți cultivați în câmp pentru industrializare, sau prune pentru industrializare, termenul este de 1 noiembrie. Pentru cultura de orez care se încadrează la o producție minimă de 4,5 tone/ha, termenul este de 15 noiembrie.

Mergi sus