BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA și AFIR ar putea să dispară. Soluția propusă de ministrul agriculturii

3 feb. 2016

Cum ar putea primi fermierii bani pe viitor

Agențiile de plăți pentru agricultură APIA și AFIR ar putea fi desființate din 2020. Este una dintre variantele la care se gândește ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Declarația a fost făcută la comisia pentru agricultură de la Camera Deputaților.

Una dintre cauzele haosului din sistemul de plăți pentru fermieri e și faptul că APIA nu s-a pus la punct cu procedurile Politicii Agricole Comune. Tocmai de aceea, Irimescu ia în calcul posibilitatea ca cele două agenții să se desființeze după 2020, moment în care fermierii vor putea primi banii prin intermediul asociațiilor de producători.

”Cele două agenții de plăți, APIA și AFIR, ar putea să dispară. Din perspectiva PAC post 2020 este posibil. Aceasta e și intenția pe care o știu de la Bruxelles, să se transfere responsabilitatea plăților către fermieri direct”, spune Irimescu.

Ministrul a pus tunurile pe APIA pentru întârzierea plăților către fermieri: ”Cred că nici acum în teritoriu funcționarii APIA nu cunosc în detaliu elementele PAC. Noi suntem datori să îi ajutăm pe fermieri. Mulți dintre ei nici nu știu ce drepturi au”.

Premierul vrea ca toate Camerele Agricole să treacă în sectorul privat

Irimescu are în vedere și o soluție de eficientizare a întregului proces, prin consolidarea Direcțiilor Agricole Județene. ”Prin decimarea personalului DAJ-urilor noi nu mai știm pe ce date concrete ne putem baza. Propunerea noastră e să le facem funcționale. Se știe foarte bine câte lucruri s-au rezolvat în trecut cu ajutorul lor”, a declarat ministrul în Camera Deputaților.

Nu e singura măsură la care se gândește guvernul. Premierul Cioloș ar vrea să treacă toate Camerele Agricole în sectorul privat, după modelul adoptat în Franța. În același timp, activitatea de consultanță ar trebui mutată în cadrul DAJ-urilor. ”Premierul ține foarte mult la un model în care toată consultanța, respectiv Camerele Agricole să fie în sectorul privat, dar de utilitate publică, să fie finanțate de Ministerul Agriculturii timp de 4 ani și ulterior să intre pe autofinanțare, din contribuțiile fermierilor”, a anunțat Irimescu, potrivit Agerpres. Ministrul mai ia în calcul și varianta unei descentralizări, dar se teme că modelul de autofinanțare propus ar putea să nu aibă succes.

APIA eliberează adeverințe pentru fermierii care vor credite

Până atunci însă, fermierii pot primi de la APIA adeverințe pentru accesarea creditelor. Și cei care au de luat bani pentru agromediu sau zone defavorizate, pentru anul 2015, pot accesa credite de la una din cele zece bănci care au încheiate convenții cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură.

Valoarea creditului nu poate depăși însă 80% din suma calculată în adeverința eliberată de APIA. Dobânda creditelor nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente trebuie să fie în limita de 1%. Prin adeverința respectivă, agenția confirmă depunerea cererii unice de plată pentru 2015, faptul că fermierul a cerut sprijin pentru măsurile de dezvoltare rurală și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor respective.

Mergi sus