BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Directorul APIA promite că până la 15 octombrie 99% dintre fermieri vor primi subvențiile

25 aug. 2016

Eșantionul de control se va dubla pentru campania 2016

România mai poate face plăți pentru subvenții din Fondul de Garantare Agricolă doar până la 15 octombrie. Este termenul limită pentru toate statele membre. Directorul general al APIA, Nicolae Horumbă, spune că până la această dată vor fi plătiți aproape toți fermierii. Excepție pot face agricultorii care au litigii sau fac subiectul unor anchete. Pentru aceștia, APIA trebuie să aștepte rezultatele anchetelor.


”Noi considerăm că probabil 99%, sau chiar 99,9% dintre fermieri vor primi banii până pe 15 octombrie. E și obligația noastră. Dincolo de acest termen nu mai poți face plăți din FEGA. Nu se poate spune că plătești 100%, deoarece e utopic. Sunt și câțiva fermieri anchetați dintre cei care au depus cereri de plată. Până nu avem un rezultat al acelei anchete nu pute lua o decizie”, a declarat șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.


Un alt lucru care îngreunează plata subvențiilor este existența litigiilor între fermieri. ”Sunt fermieri care pot veni în această perioadă cu hotărâri judecătorești, pentru că au avut un litigiu între ei pentru o suprafață de teren. Sunt și cazuri la care aplicația mai dă rateuri. Pe aceștia îi trimitem la centrul de suport al dezvoltatorului”, mai spune directorul APIA.


Vin banii și pentru crescătorii de animale


Acesta i-a asigurat pe crescătorii de animale care au făcut parte din eșantionul de control că vor primi subvențiile întârziate în această săptămână. Este vorba de 3.863 de crescători de animale care au fost controlați pe teren și vor intra la autorizarea de plată de pe 24 august pentru ANT ovine și sprijinul cuplat. ”Cei care au solicitat sprijin cuplat pentru bivolițe, vaci de lapte și taurine de carne vor intra la autorizare pe 28 august. Există și 3.028 de fermieri cu erori în cereri. Aceștia vor intra la autorizare de pe 27 august. Practic, după data de 28 august aproape 98% dintre crescătorii de animale vor fi autorizați la plată”, a spus șeful APIA.

Pe lângă aceștia mai au de așteptat subvenția și fermierii care au făcut transfer de proprietate. Din totalul de aproape 6.700 de fermieri care au făcut transferuri de exploatație, au mai rămas aproape 2.000 de agricultori care nu și-au primit banii nici până acum. Mulți dintre ei au efectuat transferul de exploatație deoarece au fost nevoiți să devină persoane fizice autorizate, sau să înființeze alte tipuri de personalități juridice pentru a beneficia de o anumită formă de sprijin sau alta.


Eșantionul de control se va dubla


Pentru campania 2015, APIA a avut aproape 57.000 de fermieri cuprinși în eșantionul de control. Peste 41.000 dintre ei au fost verificați prin teledetecție și fotogrammetrie. Conform Agrointel, pentru cererire unice aferente campaniei 2016, APIA ar putea crește numărul de fermieri cuprinși în eșantioanele de control la peste 100.000. Doar pentru verificarea prin teledetecție, APIA intenționează să controleze aproape 85.000 de fermieri. Până acum, identificarea fără echivoc a parcelelor a generat cele mai multe erori și întârzieri.


Conform oficialilor APIA, controlul fermierilor conține analiza aleatorie, unde poate fi ales orice fermier, dar și analiza de risc, unde fermierii cu suprafețe mari au cele mai multe șanse să fie selectați pentru eșantion. Modalitatea de eșantionare a fermierilor care vor fi controlați ar putea genera chiar situații în care același fermier să fie verificat și pentru campania 2015 și pentru cea din 2016. ”Eșantioanele de control se scot automat din baza de date. Funcționarii APIA pot cere controale suplimentare acolo unde există sesizări pertinente. Nici un funcționar APIA nu are acces la această extragere automată”, a declarat fostul șef al APIA, Florin Faur, pentru AgroTV.

Mergi sus