BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA începe controalele la ferme

16 nov. 2016

Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură verifică producțiile agricole din ultimii 4 ani

APIA va desfășura controale în teren, pentru a verifica modul în care fermierii au folosit banii din ajutrul de minimis pentru secetă. Concret, inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură vor verifica producțiile din ultimii patru ani. Aceștia vor compara recolta obținută în 2015 cu cele din anii 2012-2014, conform AgroIntel.


Controalele APIA în ferme vin ca urmare a secetei și căldurii excesive de anul trecut. Fermierii afectați de secetă , cu recolte distruse în grad mai mare de 30% au putut cere un ajutor de minimis. APIA a plătit banii începând de la finalul lunii decembrie 2015. Tot acești fermieri vor face acum și obiectul controalelor.


Seceta a făcut ravagii și în vara acestui an. Peste un milion de hectare au fost afectate , potrivit fermierilor. Deocamdată însă, guvernul nu a anunțat nimic în privința unui ajutor nou de minimis pentru seceta din 2016. În schimb, directorul APIA, Adrian Pintea, spune că pentru campania 2015 mai au de primit subvenții doar agricultorii care au accesat măsurile 214, 10 și 11, câțiva fermieri cu erori și cei care au accesat programul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală). Termenul limită pentru plata subvențiilor restante este 31 decembrie.


Cioloș: ”Până acum s-au plătit 700 de milioane de euro”


Primul ministrul a anunțat situația plăților avansului din subvenții pentru campania 2016 în cadrul ședinței de Guvern de miercuri. ”Iată că ne-am făcut temele și sistemul informatic funcționează și am început să facem și plata în avans. Avem 700 de milioane de euro și sper să continue până la suma totală care a fost prevăzută pentru această plată în avans”, a spus premierul.


Avansul din subvențiile APIA a început să fie plătit din 17 octombrie. Data limită pentru plata avansului este 30 noiembrie. De la 1 decembrie APIA va începe și plățile integrale a subvențiilor aferente pentru campania agricolă 2016. Pentru schema de plată unică pe suprafață, fermierii vor primi 96,88 €/ha. Plata pentru înverzire are un cuantum de 57,37 €/ha, iar plata pentru tinerii fermieri este de 22,87 €/ha. În ceea ce privește schema de plată redistributivă, aceasta are două niveluri: între 1-5 hectare se plătesc 5 €/ha, iar între 5-30 hectare se primesc 48,85 €/ha.

Mergi sus