BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA ar putea finaliza mai devreme plata avansului la subvenții

8 nov. 2016

Directorul APIA spune că peste 700.000 de fermieri sunt gata să fie autorizați la plată

APIA trebuie să finalizeze plata avansului din subvenții până la finalul lunii noiembrie. Cu toate acestea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și-ar putea atinge obiectivul mai devreme de 30 noiembrie. Până acum, fermierilor li s-au plătit sume-record în doar două săptămâni, susține directorul general al APIA, Adrian Pintea. ”În 21 octombrie am început plățile și în 14 zile am plătit peste jumătate de miliard de euro pentru fermieri. Vineri au mai fost introduși fermieri în whitelist (lista cu dosarele care intră în autorizarea la plată. Ne apropiem de 700.000 de fermieri care vor fi autorizați la plată săptămânile viitoare”, a declarat directorul APIA pentru AgroIntel.


Ministerul Agriculturii a contractat un împrumut de peste 380 de milioane de euro de la Ministerul Finanțelor, pentru plata avansului din subvențiile APIA. Din acești bani, autoritățile trebuie să plătească avansul pentru plata unică pe suprafață aferentă anului 2016 (cuantum minim 96,8 €/ha), plata pentru tinerii fermieri (minim 22,8 €/ha), avansul pentru plățile redistributive I și II (5 €/ha, sau 48,8 €/ha pentru fermierii cu peste 5 hectare) și avansul pentru înverzire (minim 57,3 €/ha). Plățile finale pentru subvențiile APIA aferente campaniei 2016 au ca termen de începere data de 1 decembrie 2016.


Fermierii ar putea primi bani pentru formarea profesională


Pe lângă aceste sume, fermierii ar putea primi și 70-80 €/zi, pentru formarea profesională. Declarația îi aparține ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Concret, agricultorii vor putea primi vouchere pentru formare profesională, fără să fie obligați să meargă la o anumită instituție specializată sau unitate de învățământ. ”E un program la care eu țin foarte mult. În trecut am fost acuzați de multe ori că s-au organizat licitații iar banii au ajuns la o firmă sau alta. În acest an, în premieră, nu am mai organizat licitații la nivelul Bucureștiului, ci la nivel de fiecare oficiu județean în parte”, spune Irimescu.


Ministrul a dat detalii și despre modul în care se va desfășura întregul proces. ”Fermierii decid unde se duc, la ce instituție specializată. Deci nu mai trebuie să meargă de la un capăt la altul al țării, ei vor aprecia unde este cel mai bine să meargă pentru a fi instruiți. Cu acestea sume își plătesc practic cursul, care va include cazare, diurnă și plata pentru profesorul respectiv”, a mai declarat șeful MADR, conform Agroinfo.


Agricultorii români au ratat fonduri europene de două miliarde de euro


Veștile sunt bune pentru fermieri, dar există și un aspect negativ, evidențiat de ministrul agriculturii. Fermierii români au ratat peste două miliarde de euro, pentru că nu au accesat fonduri europene. ”Avem penalizări record, strânse de-a lungul anilor, pe AFIR și APIA. Sunt 755 de milioane de euro, pe care trebuie să-i punem de la bugetul de stat, la care se adaugă și dezangajarea de anul trecut, de aproape un miliard de euro. S-au anulat proiecte pentru că beneficiarii nu aveau cofinanțare. Vă dați seama câte investiții puteam să facem”, a declarat ministrul Irimescu.


Oficialul spune că fermierii nu sunt suficient de bine informați despre posibilitatea de a accesa fonduri europene prin PNDR 2014-2020 și nici despre cererea unică pentru subvenții. ”M-am întâlnit cu doi tineri care cresc 90 de vaci. Mi-au spus că nu știau că pot accesa subvenția pe cap de bovină. Au pierdut sume mari. Fondurile europene, subvențiile europene și naționale trebuie să-i sprijine pe fermieri să nu falimenteze”, a mai spus șeful MADR.


Totuși, tinerii sunt mai bine informați și astfel, mai atrași de fondurile europene. Tinerii fermieri sunt pe primul loc la accesarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Conform datelor AFIR, din aprilie și până acum au fost depuse aproape 4.600 de cereri de finanțare. Sumele totale depășesc 187 de milioane de euro. Cererile pentru submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici – ocupă locul doi în topul cererilor de finanțare depuse, cu peste 3.000 de aplicanți, care vor accesa aproape 46 de milioane de euro. Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole a atras 721 de cereri de finanțare, în valoare totală de peste 310 milioane de euro.

Mergi sus