BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA renunță la Anexa 42 pentru a simplifica subvențiile

9 mar. 2016

Ministerul Agriculturii a cerut suspendarea formularului european

Funcționarii APIA au scăpat de o grijă. De acum, nu mai trebuie să completeze și chestionarul cu aproape 90 de întrebări de fiecare dată când primesc o cerere de subvenție din partea fermierilor. Formularul se numește Anexa 42 și cauza pierderi de timp de peste o jumătate de oră în cazul fiecărui dosar, conform AgroInfo.


Din fericire, Ministerul Agriculturii a anunțat că va suspenda chestionarul pe care funcționarii APIA erau nevoiți să îl completeze. ”Mi-au explicat cei de la APIA din teritoriu că se pierde timp. Suntem într-o situație de criză, pentru că plățile către fermieri trebuiau începute. Și atunci, trebuie să venim cu măsuri de criză”, spune ministrul agriculturii, pentru AgroInfo .


Ministrul explică și una dintre cauzele pentru care agricultorii încă așteaptă banii din subvenții. ”Au făcut un Ordin 619 foarte complex. Noi nu trebuia să mergem în primii doi ani pe toate măsurile permise de PAC. Ne-am complicat inutil”, mai spune Irimescu, care încearcă să dezamorseze un posibil protest al fermierilor prin încercarea de a grăbi plata subvențiilor în agricultură înainte de 8 aprilie. Pentru aceasta, ar trebui ca atât APIA, cât și furnizorul de soft să aibă totul gata, pentru ca fermierii să primească cele 1,3 miliarde de euro.


Proceduri simplificate pentru cererile unice


Fermierii care depun cererea unică pentru plata în agricultură trebuie să știe că anul acesta autoritățile au simplificat procedurile pentru dovada utilizării terenului, eliminând anumite acte, precum și mențiuni din adeverința cerută, care nu mai poate fi condiționată de funcționarii din primării de plata impozitelor. Totodată, APIA a schimbat și modul de identificare a suprafețelor în sistemul IPA online, iar suprapunerile trebuie soluționate de fermieri în termen de o lună de zile. Și modul de desființare a culturilor secundare a fost reglementat prin prevederi noi, iar plățile pentru înverzire pot fi accesate mai ușor.


Săptămâna aceasta, agricultorii așteaptă și subvențiile pentru motorină. Din păcate, plățile întârzie, iar ministerul dă vina pe sabotaje. ”Sunt niște lucruri ciudate, ca să nu spun altfel. Mulți au zis că sunt adevărate sabotaje. Sunt oameni care nu își fac treaba cum trebuie în minister și mai sunt și „prieteni” care mai blochează hârtiile la un nivel sau altul”, acuză șeful agriculturii.

Mergi sus