BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA va face plățile pe suprafață începând de luna viitoare

23 mar. 2016

Care sunt noile măsuri pentru sprijinirea fermierilor

APIA va începe să facă plățile pe suprafață de pe 8 aprilie, a anunțat ministrul agriculturii la Alba Iulia, în cadrul evenimentului de lansare a pachetului de măsuri pentru fermierii români ”Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.


Subvențiile nu sunt de cinci ori mai mari ca în Ungaria, a precizat șeful agriculturii. ”Sigur, sunt sectoare în care România are cele mai multe subvenții la nivel european. Asta a spus-o și comisarul Phil Hogan. De exemplu, aveam 250 de euro de acordat pentru o bovină. După ultimele calcule, vom da peste 300 de euro pe cap de bovină. Dacă mai vorbim și de o zonă defavorizată, ajungem la peste 600 de euro. Nu cred că mai există un alt stat în UE care să aibă asemenea subvenții”, spune șeful MADR.


Acesta a adăugat că plățile pentru crescătorii de bovine vor începe după ultima parte a lunii mai, cel mai probabil. Plățile normale vor avea ca dată de începere 8 aprilie. Pe lângă aceasta, crescătorii de vaci vor beneficia de un ajutor financiar de peste 8,7 milioane de lei.


Ce măsuri cuprinde pachetul lansat de guvern pentru fermieri


Pachetul de măsuri gândit de guvernul Cioloș adresează în special problema agriculturii bipolare din România, unde se vede cel mai bine discrepanța între cele două extreme: fermele foarte mari și cele de subzistență, asociate de cele mai multe ori cu sărăcia rurală.


”Acum 6 ani, când am început să pregătim reforma PAC (Politica Agrară Comună), ne-am gândit la un moment ca acesta. Îmi doream ca ceea ce am făcut acolo, la Bruxelles, să se vadă peste câțiva ani în România”, a mărturisit premierul. ”Prin acest pachet preluăm măsurile și le adaptăm, le implementăm efectiv. Din păcate, în România, ferma de familie lipsește. De aceea ne-am fixat câteva ținte clare și vrem să demarăm câteva proiecte concrete în acest an”, a mai spus primul ministru.


Printre măsurile gândite de executiv, se numără simplificarea legislației, implementarea măsurilor introduse deja prin reforma PAC, dar și noutăți, cum ar fi: vouchere pentru meșteșugari sau zilieri, metode simplificate de plată a taxelor, dezvoltarea educației profesionale agricole, instrumente de garantare sau creditare din surse naționale, agroturism, precum și demararea programului ”Primul Utilaj Agricol”.


”Terenurile e cel mai bine să fie valorificate de comunitățile locale”


Premierul s-a exprimat și în legătură cu cealaltă temă fierbinte a agriculturii românești: vânzarea pământului. ”Vreau să transmit un mesaj clar” Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, vreau ca pământul să fie folosit de comunitățile locale. Este o resursă pe care nu o puteți obține din altă parte. Dacă o pierdeți, cu greu puteți să o obțineți înapoi”, a spus premierul, care le-a cerut primarilor să facă tot posibilul să faciliteze folosirea pământului de comunitățile din care fac parte.


Discursul primului ministru a avut loc în comuna Ciugud, unde s-au desfășurat în ultimii ani mai multe proiecte europene pentru dezvoltarea rurală. Chiar dacă piața funciară din România a fost liberalizată de la 1 ianuarie 2014, premierul avertizează că practica vânzării terenurilor nu este cea mai potrivită pentru comunitățile rurale. ”Oricâte legi am da noi la nivel național pentru a legifera vânzarea terenurilor agricole către investitorii străini, acele legi nu pot înlocui dorința proprietarilor de a vinde pământul sau nu, de a-l valorifica local sau de a-l înstrăina”, a mai spus premierul.


Problema cofinanțării ar putea avea o rezolvare


Ministerul Agriculturii intenționează să pună bazele unui fond de creditare pentru beneficiarii proiectelor finanțate cu bani europeni prin PNDR. Concret, fondul ar putea fi demarat în luna octombrie, iar dobânzile vor fi mult mai avantajoase pentru premieri. Utilitatea unui astfel de fond s-a văzut cel mai bine în ultimele două trimestre, când agricultorii români au reziliat proiecte europene în valoare totală de peste 800 de milioane de euro, din cauza lipsei cofinanțării.


”Spre finalul verii vom face licitația cu 4-5 bănci, prin care vrem să derulăm acest fond de creditare. Vorbim de 92 de milioane de euro, din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Suma va fi alocată beneficiarilor de proiecte cu fonduri europene prin PNDR, pentru capital de lucru și microcreditare. Accesul la creditare va fi mult mai simplu pentru fermieri”, a declarat șeful agriculturii în emisiunea ”Viața Satului”, la TVR.

Mergi sus