BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Aproape 10.000 de fermieri au cerut adeverințe online a încasa subvențiile în avans

Ce spun autoritățile despre plata subvențiilor APIA

Fermierii au profitat de mutarea în online a activității instituțiilor și au solicitat online actele necesare, Conform directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, autoritățile au eliberat online aproape 10.000 de adeverințe care le permit fermierilor să acceseze credite de până la 85% din valoarea subvențiilor.

”A fost un an plin de provocări pentru noi. Odată cu pandemia a trebuit să găsim soluții pentru ca fermierii să nu ne treacă pragul. În cel mult trei zile noi am reușit să eliberăm acele adeverințe de creditare prin care puteau să își ia până la 85% din suma cuvenită pentru anul 2020. Toate băncile au fost foarte receptive în a transmite aceste adeverințe online, astfel încât să evităm cât mai mult deplasările la anumite instituții. Doar pe Fondul European de Garantare Agricolă am eliberat până acum peste 5.500 de adeverinţe, iar pe Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală peste 4.000 de adeverinţe. Cu bucurie vă spun că peste 95% din aceste adeverințe, deci aproape 10.000 de adeverinţe, au fost eliberate prin sistem online. Sunt foarte mulțumit de cum a decurs această campanie de depunere a cererilor şi aş vrea să o instituim ca o regulă şi pentru viitor”, a declarat directorul APIA, Adrian Pintea, pentru Agerpres.

Modificările cererii unice de plată se pot face fără penalizări până la finalul lunii iunie

Data finală până la care agricultorii pot depune modificări la cererea unică de plată, fără a fi penalizați, este 30 iunie. Termenul maxim de depunere a modificărilor, dar care implică penalizări, este 10 iulie. Reamintim că cererile unice de plată trebuiau depuse până la 15 iunie, data la care s-a încheiat campania pentru 2020. Până la data respectivă s-au depus 826.964 de cereri unice, pentru o suprafață de peste 9,81 milioane de hectare.

Formularele pentru modificarea cererii unice se pot depune în format electronic la funcționarul APIA la care a fost depusă cererea. Pentru aceasta, fermierii au la dispoziție patru formulare-tip: M1, M2, M3 și M4. Formularul M1 se utilizează pentru schimbarea declarației de suprafață pentru anul 2020. Formularul M2 se folosește pentru suprafețele adăugate. Formularul M3 se utilizează pentru retragerea unor parcele sau porțiuni din parcele din declarația de suprafață, iar formularul M4 trebuie utilizat dacă se dorește schimbarea adresei, a coordonatelor bancare sau a numelui societății, fără a se modifica însă C.U.I-ul acesteia.

Pentru plata subvențiilor, Comisia Europeană a rambursat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu mai puțin de 1,793 miliarde de euro. Termenul limită pentru plata finală a subvențiilor este 30 iunie. Acestea se plătesc mai întâi din bugetul de stat, sumele fiind rambursate apoi de Comisia Europeană.

Plățile pentru campania 2019 au început la 16 octombrie, când agricultorii au primit avansurile de 70% din schemele pe suprafață, respectiv 85% din măsurile de agromediu. Sumele pentru ANT vegetal și zootehnic, subvenția pentru motorină și ajutorul pentru ameliorare sunt plătite doar din bugetul național. Până la jumătatea lunii iunie, APIA a autorizat a plată 99,86% dintre femieri, cu suma de 2,72 de miliarde de euro.

Mergi sus