Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, interzisă. Fermierii pot pierde subvențiile APIA

Arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe câmpuri, interzisă

Arderea miriștilor sau a resturilor vegetale după recoltarea culturilor sunt motivele pentru care fermierii pot risca să își piardă subvențiile pe suprafață, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. APIA lansează un avertisment pentru femierii care nu se conformează:

„Fermierii și alți beneficiari care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere”, scrie într-un comunicat emis de Agenție, conform Stiriagricole .

Arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe câmpuri, interzisă

De asemenea, în comunicatul emis, este specificat și faptul că „standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole, pentru toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile, având ca cerință obligatorie interzicerea arderii miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.”

Pe fondul temperaturilor foarte ridicate și a secetei și în contextul riscurilor unor incendii de vegetație care, în alte țări din Europa au făcut ravagii, APIA a încheiat o înțelegere cu Garda Națională de Mediu și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Protocolul încheiat între cele două instituții presupune o colaborare strânsă pentru creșterea eficienței acțiunilor de control și prevenirea unor situații care se pot transforma în dezastre pentru fermieri.

„APIA, Garda de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență elaborează materiale de informare cu privire la interdicția arderii miriștilor și a vegetației uscate pe terenurile arabile, precum și transmiterea lor către structurile județene, în vederea diseminării către populație, în cadrul campaniilor de informare publică”, mai este menționat în comunicatul de presă emis de APIA. Principalul obiectiv al standardului GAEC 3 este menținerea nivelului optim de materie organică din sol, arderea miriștilor fiind interzisă. În plus, un alt factor important este reducerea emisiilor de gaze de seră, provenite din domeniul agricol și care sunt un rezultat al arderilor resturilor vegetale din câmpuri.

Sancțiuni pentru fermierii care nu respectă legea

Fermierii care nu respectă protocolul, riscă să piardă subvențiile APIA pe suprafață. Cu toate acestea, temperaturile foarte ridicate pot provoca oricând incendii, astel că, în aceste situații, pentru a nu fi sancționați, fermierii trebuie să prezinte la APIA sesizarea depusă de aceștia la secția de Poliție cu privire la incendiu provocat din cauze necunoscute și, după finalizarea cercetărilor, aceștia sunt obligați să prezinte și copia de soluționare a sesizării.

Pentru mai multe detalii, fermierii pot consulta Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare și Ghidul fermierului privind ecocondiţionalitatea, postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro .

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus