BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Autoritățile promit că fermierii afectați de inundații vor fi despăgubiți

Ce spune ministrul de interne despre zonele unde pagubele sunt foarte mari

Fermierii și proprietarii de terenuri agricole vor putea primi despăgubiri dacă au fost afectați de inundațiile puternice din ultimele zile. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut această declarație în timpul vizitei în zonele cele mai afectate de inundații, din județele Timiș și Caraș-Severin.

Ministrul a spus că ”vor fi despăgubiți și proprietarii de terenuri agricole care au suferit pagube și cei care au avut imobilele inundate și toți cei care au avut bunurile afectate”, conform romaniatv.ro. Este o veste bună, în condițiile în care precipitațiile nu dau semne să se oprească nici în perioada următoare. În plus, multe zone sunt afectate de furtuni puternice. Chiar luni, în județul Vrancea s-au lansat zece rachete antigrindină.

Prognoza pentru următoarea perioadă arată că temperaturile se vor menține ridicate, putând ajunge până la 30°C în majoritatea zonelor agricole. Nu vor lipsi nici precipitațiile, care vor avea caracter de aversă, însoțite de vânt puternic, spun meteorologii.

Temperatura maximă se va situa intre 21 și 30°C, în timp ce minimele vor fi între 10-21°C. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse și ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Local vor fi și condiții de apariție a grindinei. Cantitățile vor depăși local 20-30 de litri pe metrul pătrat.

Vestea bună este că rezerva de umiditate din sol va fi în limite satisfăcătoare până spre optime în Maramureș, Crișana, dar și pe suprafețe extinse din Oltenia, Banat, Transilvania, Muntenia și izolat în nordul și estul Moldovei. În cea mai mare parte a Moldovei și Dobrogei, precum și în sudul Olteniei, respectiv sudul Munteniei, cantitatea de apă din sol are în continuare valori scăzute, afectată fiind în special cultura grâului de toamnă.

Pentru cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului și Moldovei, izolat în centrul și sud-vestul Dobrogei. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în sudul Moldovei, nordul și nord-vestul Banatului, estul și nord-estul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

În privința stării de vegetație a culturilor agricole, regimul termic favorabil al aerului va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prășitoare, creșterea și dezvoltarea vegetativă se vor desfășura în condiții bune în cea mai mare parte a regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile de primăvară efectuate în epoca optimă, starea de vegetație se va menține bună și medie, respectiv medie și slabă în cele întârziate fenologic, precum și pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus