BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Avertizări și cod galben pentru jumătate de țară. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

22 aug. 2017

Vezi ce spun meteorologii

După temperaturile caniculare din ultima perioadă urmează o răcire accentuată, avertizează meteorologii. Temperaturile vor scădea drastic în toată țara, cu diferențe mai mari chiar și de 10 grade în unele zone. Maximele se vor situa, la nivelul țării, între 25-30 de grade, în timp ce minimele ar putea ajunge chiar și la 10 grade Celsius.

Va ploua în vestul, centrul și nordul țării, apoi, de marți, în restul teritoriului. Local, la munte, precipitațiile vor depăși 15-20 de litri pe metru pătrat. Vor apărea condiții de grindină și vijelii. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări noi, cod galben de ploaie torențială, vijelii și grindină pentru 24 de județe și municipiul București.

Primul cod expiră luni seară. Cel de-al doilea va fi valabil până marți dimineață, pentru județele Argeş, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Vrancea şi municipiul Bucureşti. Se vor manifesta averse și descărcări electrice, precum și vijelii. Local, va cădea grindina, iar cantitățile pre precipitații vor depăși izolat 40 l/mp.

Conform estimărilor ANM pentru perioada 21 august – 4 septembrie, regimul termic va oscila în toată țara, cu temperaturi de maxim 35 de grade Celsius. Vor fi perioade cu maxime de până la 29 de grade și ploi, mai ales la finalul lunii august. Miercuri va ploua pe arii extinse în nord-vest, centru și est. Joi, vremea se va mai încălzi, mai ales în zonele de est, iar vântul va sufla slab, spre moderat. Vineri va fi frumos în toată țara, cu temperaturi maxime între 25-30 de grade în Transilvania și Maramureș, 28-33 de grade în Banat, Oltenia și Muntenia, respectiv 26-31 de grade în Moldova și Dobrogea. Încălzirea vremii va continua și sâmbătă, mai ales în vest. Va fi senin, iar vântul va bate slab. Duminica însă, vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime de 31-36 de grade Celsius în vestul țării și 28-33 de grade în est.

În cea de-a doua săptămână a intervalului vor fi condiții pentru ploi slabe în Banat și Crișana, cu temperaturi minime medii de 14 grade. Va ploua și în Transilvania, Moldova, respectiv Maramureș dar slab, cu probabilitate mai mare după data de 30 august. Prognozele pentru Muntenia și Dobrogea indică o probabilitate mai mare de averse după 30 august, cu temperaturi minime medii de 15-16 grade. Local, se vor semnala averse și în Oltenia, mai ales în intervalul 30 august – 2 septembrie.

Mergi sus