BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Banii de la APIA trebuie plătiți până pe 30 iunie. Ce spune ministrul agriculturii?

27 iun. 2016

Câți bani mai trebuie să încaseze fermierii de la APIA și care este situația dosarelor depuse pentru campania 2016


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trebuie să facă toate plățile pentru subvențiile de pe 2015 până la finalul acestei luni. Cei de la APIA mai au de achitat subvențiile pentru încă peste 87.000 de fermieri. În total, pentru campania 215 s-au depus 886.807 dosare, pentru care APIA a achitat până la această oră 1,25 miliarde de euro.


Ministrul agriculturii vrea să prelungească termenul-limită de plată pentru subvențiile APIA. Recent, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat că țările care au dificultăți cu plata subvențiilor pot cere o derogare pentru prelungirea acestui termen până la 15 octombrie, pentru a evita sancțiunile. ”Vom cere această prelungire, dar nu am stabilit exact până când. Eu aș vrea să optăm doar pentru o lună, dar APIA ar vrea mai mult ca să nu fie niciun risc pentru cei care mai au erori sau probleme. În orice caz până pe 30 iunie efectuăm 95% din plățile care se acordă din bani UE”, spune ministrul Irimescu.


Aproape 900.000 de cereri unice depuse pentru campania 2016


Dacă softul folosit de APIA nu se va bloca, este posibil ca APIA să plătească toate subvențiile până a 20 iunie. Cei care mai au de primit bani de la APIA sunt fermierii care au intrat în eșantioanele de control. Pentru aceștia, dar și pentru restul, agenția mai are de achitat sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal, sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic, ajutorul național tranzitoriu pentru zootehnie, sau plățile pentru categoriile de fermieri care au subvențiile blocate. Suma totală care ar trebui virată în conturile fermierilor este de aproximativ 1,8 miliarde de euro, din care ar mai fi de plătit peste 547 de milioane de euro.


În ceea ce privește cererile unice de plată pentru campania agricolă 2016, APIA a anunțat că până acum s-au depus aproape 900.000 de dosare, pentru o suprafață de peste 9,3 milioane de hectare. Oficialii APIA lucrează pentru a găsi soluții ca fermierii să își poată primi banii mai devreme de anul viitor. Directorul APIA se gândește să ia în considerare și eliminarea plăților în avans, pentru ca funcționarii Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură să se concentreze doar pe plățile regulare. Propunerea este și pe placul ministrului. ”Sunt țări care au ales să nu dea avans în toamna lui 2015 și în ianuarie 2016 aveau deja finalizate toate schemele”, spune acesta. De altfel, funcționarii APIA s-au plâns de multe ori că plățile în avans au îngreunat procedurile de achitare a banilor pentru fermieri.

Mergi sus