BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Bugetul Agriculturii pentru anul viitor va fi mai mic cu 14% față de 2019

19 dec. 2019

Ministerul Agriculturii va primi 18,3 miliarde de lei în 2020

Guvernul își va asuma răspunderea în Parlamentul pentru Legea Bugetului din 2020, lege prin care banii alocați sectorului agricol se vor reduce cu 14% față de 2019. Sectoarele agricol și silvic vor primi puțin peste 19 miliarde de lei, dar cea mai mare parte din acești bani îi reprezintă subvențiile pentru fermieri și fondurile alocate dezvoltării de proiecte.

Concret, bugetul Ministerului Agriculturii este redus cu 14,3%, suma alocată efectiv fiind de 18,3 miliarde de lei. O parte din acești bani va ajunge în buzunarele fermierilor sub formă de plăți directe, prin Fondul European de Garantare Rurală, iar alta ca plăți pentru fondurile europene dedicate proiectelor, prin intermediul FEADR. Există însă și o veste bună. Programele de sprijin pentru fermieri vor avea cu 13,2% mai mulți bani, suma alocată fiind de 2,17 miliarde de lei.

Subvențiile fermelor cu capital străin ar putea fi plafonate la 150.000 euro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ia în considerare ideea plafonării subvențiilor la 150.000 de euro pentru fermele mari, cu capital străin, capabile să se autosusțină. Aceasta ar putea permite acordarea unor ajutoare financiare mai mari pentru fermele de familie, respectiv pentru tinerii fermieri, susține ministrul.

Acesta a discutat cu omologul său din Polonia, unde se aplică deja o astfel de măsură. În comunicatul emis de MADR se menționează că ”discuțiile au vizat continuarea și accelerarea procesului de convergența externă a plăților directe din perspectiva raportării tuturor statelor membre la același nivel de ambiție de mediu și climă propus de Comisie. Cei doi miniștri au agreat continuarea eforturilor comune în identificarea celei mai bune abordări pentru ca fermierii din România și Polonia să beneficieze de subvenții cât mai echitabile în raport cu noile cerințe ale Politicii Agricole Comune”.

Discuțiile au vizat și plata redistributivă către fermieri. Modelul polonez utilizează un cuantum de 8% al plăților redistributive conceput pentru a consolida sectorul fermelor mici, cu suprafețe între 3 și 30 de hectare, acestea fiind exploatațiile ce dețin cel mai mare potențial în menținerea viabilității și vitalității zonelor rurale.

Și achizițiile terenurilor agricole ar putea fi plafonate la 500 de hectare

Șeful Ministerului Agriculturii a anunțat și faptul că va susține implementarea unui plafon pentru achiziția de terenuri agricole, printr-o schimbare a legii vânzării terenurilor agricole. Propunerea se află în dezbatere la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, iar plafonul ar putea fi impus la 500 de hectare.

În momentul de față, achiziția terenurilor agricole în România este liberalizată, conform legii adoptate în 2014. Ministrul susține că, înainte de adoptarea unui plafon, trebuie făcut un studiu de către Institutul de Economie Agrară, care să identifice exact ce impact poate avea această plafonare pe diferitele zone geografice dar și oportunitatea dreptului de preempțiune pentru statul român.

Peste 8 din 10 fermieri au primit deja subvențiile în conturi

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat pentru efectuarea plăților aferente anului de cerere 2019 aproape 720.000 de fermieri, adică mai mult de 85% din totalul solicitanților eligibili. Suma totală plătită de APIA până la data de 2 decembrie e de 597,2 milioane de euro.

Din suma totală plătită, 520,5 de milioane de euro corespund pentru Fondul European de Garantare Agricolă, 63,9 milioane de euro sunt bani din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, iar 12,7 milioane de euro reprezintă cofinanțarea de la bugetul de stat.

În ceea ce privește ajutoarele naționale tranzitorii, plata va fi demarată după data de 15 ianuarie 2020, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic, conform directorului APIA, Adrian Pintea. ”Ajutoarele Naționale Tranzitorii aferente anului de cerere 2019 nu au fost plătite deoarece se achită din Bugetul anului următor. Preconizez că aceste forme de sprijin vor fi plătite după 15 ianuarie, atât în sectorul zootehnic, cât și cel vegetal, pentru fermierii care au îndeplinit toate condițiile și s-au încadrat în termenele legale”, a spus Adrian Pintea pentru postul B1 TV.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus