BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Bursa agricolă: scade prețul grâului, crește producția estimată de rapiță

2 mar. 2017

Care sunt cotațiile bursiere pentru cele mai importante produse agricole

Cotațiile pentru grâul tranzacționat la bursa europeană la termen Matif au scăzut în medie cu 3 € pentru contractele cu livrare în martie. Și prețurile pentru noua recoltă sunt mai mici cu aproximativ 2,5 €. Chiar și așa, prețurile se situează în jurul valorii de 173,75 €/tonă, conform agrarticker.de.


Brokerii nu s-au avântat în tranzacții săptămâna trecută, iar pe piața americană deja se înregistraseră pierderi la bursa din Chicago. Cu toate acestea, vin vești bune din Franța, Rusia și SUA, unde fermierii anunță că starea culturilor este bună pe mai mult de 90% din suprafețe. Consiliul Internațional al Cerealelor estimează că pentru sezonul 2017 – 2018, recolta mondială de grâu va fi de aproximativ 735 de milioane de tone, cu 2% mai puțin față de cea obținută în campania 2016 – 2017. Chiar și așa, producția de grâu s-ar putea clasa pe locul 3 în topul celor mai bune producții din istorie, cu mențiunea că ar fi al doilea an consecutiv de declin, din ultimii cinci.


Singurele țări care ar putea exporta mai mult ca anul trecut, în viziunea IGC, sunt Rusia și Ucraina. În acest timp, producția estimată a Uniunii Europene se menține stabilă. Cotațiile pentru porumb, la bursa din Paris au crescut ușor, în medie cu 0,43 €/tonă. Cel mai mare preț valabil miercuri se înregistra pentru contractele cu livrare în luna august.


Producția globală de rapiță, estimată la aproape 70 de milioane de tone


Tot la bursa Matif, rapița înregistra creșteri pe toate segmentele. Cele mai mari cotații, pentru contractele cu livrare în mai, se ridicau la peste 419 €/tonă. Specialiștii prevăd o stabilizare pe termen lung a acestor cotații. În ceea ce privește producția globală de rapiță, Uniunea pentru Promovarea Producției de Ulei și Proteine estimează ca va ajunge la 69,6 milioane de tone, cu aproape 1,7 milioane de tone mai mare decât cererea globală.


Astfel, aprovizionarea ar putea fi mai slabă în anul fiscal 2016-2017, ceea ce ar duce la o posibilă stabilizare a prețurilor la nivelurile actuale. În SUA, Ministerul Agriculturii a prognozat doar o creștere marginală a producției de rapiță în anul 2016-2017. Stocurile finale estimate de USDA sunt de 5 milioane de tone.

Mergi sus