BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum și când se vor plăti subvențiile pe 2018

23 ian. 2018

Ministerul Agriculturii a stabilit modul de implementare a schemelor de plăți directe și ANT-uri pentru anul acesta

MADR a publicat modalitatea de coordonare pentru implementarea schemelor de plăți directe și pentru ajutoarele naționale tranzitorii. Astfel, APIA va depune eforturi suplimentare pentru a accelera procesele de depunere și primire a cererilor unice de plată în perioada 1 martie – 15 mai, precum și pentru verificările în teren, acordarea avansului, respectiv a plăților finale. Reamintim că fermierii pot depune cererea unică de plată până la 15 mai, fără a primi penalizări la plata subvenției.

Cum arată calendarul subvențiilor din 2018

  • 1 martie – 15 mai: intervalul de depunere a cererilor unice de plată, fără penalități
  • 4 iunie – 4 iulie: intervalul în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură efectuează controalele administrative, controalele preliminarii ale cererilor unice de plată, eșantionarea, respectiv transmiterea eșantioanelor.
  • 5 iulie – 1 octombrie: inspectorii APIA efectuează controalele pe teren pentru fermierii care intră în eșantioanele de control
  • 16 octombrie – 30 noiembrie: se plătește avansul pentru anul de cerere 2018
  • 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019: se fac plățile finale, mai exact diferențele între cuantumul plătit în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018

Micii fermieri nu vor mai plăti impozit pentru anumite activități

Întreprinderile familiale sau individuale și PFA-urile vor fi scutite de plata obligațiilor fiscale pentru anumite activități agricole, conform legii 28/2018, intrată în vigoare pe 21 ianuarie. Conform legii, ” Se anulează diferențele de TVA, precum și accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile și completările ulterioare, realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu sediul activității economice în Romania, care au realizat activitățile de producție agricolă”.

Aceeași lege prevede și posibilitatea ca fermierii ce au plătit deja aceste contribuții să solicite rambursarea totală a banilor. Pentru aceasta, micii fermieri trebuie să depună o cerere la ANAF. Banii vor fi restituiți în 30 de zile. Prin legea 28/2018, ANAF nu mai are dreptul de a impune diferențe de TVA sau alte accesorii fermierilor care au depășit plafonul de scutire de 220.000 de lei, pentru perioadele anterioare datei de 31.12.2016.

Termenele-limită pentru sprijinul cuplat în 2018

Fermierii care au depus cereri în 2017 pentru sprijinul cuplat la culturile de sfeclă de zahăr, legume cultivate în sere și solarii mai au timp până pe 31 ianuarie, respectiv 1 februarie 20178 pentru a depune documentele doveditoare la APIA. Acestea sunt necesare pentru a dovedi faptul că au folosit sămânță certificată. Agricultorii care nu vor depune documentele în termenul prevăzut vor pierde subvențiile respective.

Cei de vor să beneficieze de sprijinul cuplat pentru culturile de sfeclă de zahăr înființate începând cu 2016 vor trebui să depună documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau buletinul de analiză oficială, sau cel de calitate și conformitate al furnizorului, sau adeverința eliberată de fabrica de zahăr cu care a încheiat contract până la 31 ianuarie 2018.

Legumicultorii care au înființat culturi de tomate, castraveți, ardei sau varză pentru consum în spații protejate, sere sau solare trebuie să utilizeze sămânță certificată autohtonă în procent de minim 5% din norma de semănat pe hectar pentru fiecare specie în parte. Actele doveditoare pentru cei ce au sere, vizate în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și a materialului săditor, se depun până la 1 februarie 2018. Pentru solare, culturile care beneficiază de sprijin cuplat sunt: tomate pentru consum, castraveți pentru consum și pentru industrializare, ardei pentru consum, vinete pentru consum, varză pentru consum. Documentele doveditoare, vizate în prealabil, se depun la APIA până la 1 februarie 2018.

Mergi sus