BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Canicula se instalează în aproape toată țara săptămâna viitoare

26 iul. 2016

Care vor fi cele mai afectate regiuni

Meteorologii anunță că următoarele zile vor fi din ce în ce mai călduroase, pentru ca vremea să devină apoi oscilantă timp de două săptămâni. Temperaturile vor oscila și ele, mai puțin în zonele muntoase, unde regimul termic se va menține constant, apropiat de normele acestei perioade.


În Muntenia, temperaturile vor avea valori medii de 33°C, după care vor crește spre 35°C. La câmpie vremea va fi caniculară, cu o probabilitate redusă de ploi. Cele mai mari temperaturi vor fi înregistrate pe 31 iulie și 1 august. Vremea se va încălzi treptat și în Moldova, până spre 28 și 29 iulie, când temperaturile vor atinge 34-35°C. Temperaturile vor scădea apoi ușor, dar nu mai mult de 31-32°C. Precipitațiile vor fi în general deficitare. În Dobrogea, temperaturile vor atinge maxime de 32-33°C, cu ploi slabe cantitativ.


Vezi cum va fi vremea în zona ta


Vremea va fi călduroasă și în Maramureș, cu maxime de 31°C. Pe timpul nopții, temperaturile se vor menține la 15-17°C. Vor fi ploi însemnate cantitativ și pe arii extinse în perioada 27-29 iulie, iar în rest regimul pluviometric va fi deficitar. În Transilvania, temperaturile cele mai ridicate se vor înregistra pe 28 și 31 iulie, dar și pe 5-6 august. Spre finalul lunii iulie și în intervalul 1-3 august se vor semnala averse locale. Vremea va urma aceleași evoluții și în Banat și Crișana, unde temperaturile se vor situa între 30-33°C. Cel mai cald va fi pe 31 iulie, respectiv în intervalul 5-7 august. În schimb, va ploua în intervalul 26-29 iulie.


Peste 64.000 de hectare distruse de grindină și ploi


Până acum fenomenele meteorologice extreme au afectat nu mai puțin de 64.000 de hectare de culturi agricole, în 16 județe, conform datelor puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii. Daunele sunt însă mai mari, deoarece ministerul a centralizat pagubele doar până la data de 21 iunie. Cele mai mari pagube au fost semnalate în județul Teleorman, unde 37.253 de hectare au fost distruse de grindină, ploi sau vijelii. Celelalte județe unde furtunile sau grindina au produs pagube însemnate sunt Dolj (13.036 ha), Ialomița (5.403 ha) și Olt (4.880 ha).


Conform Ministerului Agriculturii, pagubele se ridică la aproape 64 de milioane de lei. Fermierii care beneficiază de subvenții pe suprafață sau alte scheme de sprijin agricol trebuie să notifice APIA în maximum 15 zile de la data producerii fenomenelor meteo extreme și să aducă un proces verbal de la primărie sau Inspectoratul Teritorial pentru Situații de Urgență care să ateste distrugerea culturii agricole.


Vezi cum poți proteja culturile horticole în perioada următoare

Mergi sus