BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Câți bani vor primi fermierii afectați de secetă în funcție de cultură

Ordonanța de Urgență pentru despăgubirea fermierilor a fost adoptată de guvern.

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor primi sprijin de la stat, după ce guvernul a aprobat proiectul ordonanței de urgență în acest sens. Peste 34.000 de fermieri vor primi în total 850 de milioane de lei. Conform autorităților, suprafața afectată de secetă este de aproape 1,16 milioane de hectare. Un fermier poate primi maximum

Chiar și așa, mulți fermieri sunt nemulțumiți. Agricultorii din Dobrogea chiar au blocat drumurile cu tractoarele, cerând autorităților declararea Dobrogei ca zonă calamitată, rezolvarea problemei irigațiilor și amânarea ratelor la bănci. Constanța este județul cu cea mai mare suprafață afectată de seceta extremă, peste 450.000 de hectare.

Culturile pentru care se primesc cei mai mulți ani

Odată ordonanța publicată în Monitorul Oficial, fermierii care au fost afectați au la dispoziție 10 zile calendaristice pentru a depune cererile de despăgubire. Autoritățile vor selecta un eșantion de 5% dintre fermieri pentru control. Banii vor fi virați fermierilor de către APIA, iar plățile vor începe în luna septembrie.

Compensațiile financiare prevăzute de guvernau și limite maxime. Astfel, pentru grâu sau secară se acordă cel mult 925 lei/ha, pentru orz 912 lei/ha, pentru orzoaică 951 lei/ha, pentru triticale 805 lei/ha, iar pentru ovăz 771 lei. Cultura pentru care se vor plăti cele mai mari despăgubiri este rapița. Cultivatorii de rapiță vor putea primi până la 1002 lei pentru fiecare hectar calamitat.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus